Презентація "Планети земної групи. Меркурій"

Про матеріал
Метою матеріалу є поглиблення знань про одну із планет Сонячної системи - Меркурій. Дана презентація може бути використана при вивченні планет земної групи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети земної групи. Меркурій. Астрономія

Номер слайду 2

Меркурій. У Меркурія немає офіційного відкривача, оскільки це одна з планет, яку не можна побачити з Землі неозброєним оком. Меркурій був названий на честь римського бога торгівлі.

Номер слайду 3

Найменша планета. Меркурій – це найменша планета Сонячної системи, яку рідко кому випадало спостерігати неозброєним оком, тому що вона розташована близько від Сонця.

Номер слайду 4

День. Рік. У Меркурія дні дуже довгі (обертається дуже повільно навколо своєї осі. Один меркуріальний день становить майже 59 земних днів). Тривалість року на Меркурії – 88 земних діб. Із-за повільного обертання сонячна доба вдвічі довша, ніж період його обертання навколо Сонця. Отже, протягом майже трьох місяців там світить Сонце і стільки ж триває ніч.

Номер слайду 5

Поверхня Меркурія. У Меркурія найбільше кратерів у Сонячній системі Оскільки атмосфера Меркурія слабка, планеті немає як захиститися від ударів метеорів. Тому поверхня заповнена кратерами від ударів небесних тіл і через це поверхня Меркурія дуже схожа на поверхню Місяця.

Номер слайду 6

Температура. На Меркурії відбуваються екстремальні перепади температур (через свою слабку атмосферу Меркурій не може утримувати тепло, що надходить від Сонця, тому він переживає дикі перепади температури. Вдень температура поверхні може досягати +427 ° C, а вночі вона може опуститися до -173 ° C). Меркурій не є найгарячішою планетою Сонячної системи. Хоча ця планета, найближча до Сонця, і можна було б подумати, що це також найгарячіша планета, але це неправильно. У нього дуже слабка атмосфера, тому вона не може утримувати тепло.

Номер слайду 7

Пора року. Тривалість дня і ночі та погода на Меркурії не змінюються, бо його вісь обертання майже перпендикулярна до площини орбіти, і змін пір року на ньому не відбувається.

Номер слайду 8

Магнітне поле. Магнітне поле Меркурія у 100 разів менше земного.

Номер слайду 9

Супутники У Меркурія немає супутників. Через свої невеликі розміри, низьку гравітацію та близькість до Сонця, Меркурій не може утримати супутники біля себе. 

Номер слайду 10

ДослІдження МеркурІя. Американський космічний апарат “Марінер-10”, який в 1974-1975 р. тричі пролетів поблизу Меркурія (максимальне зближення складало 320 км). В результаті було отримано декілька тисяч фотографій, які покривали 45 % поверхні планети. З 2008 по 2015 рік планету досліджував апарат NАSА Messenger. Цей апарат відзняв усю поверхню планети

pptx
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
1660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку