Презентація "Планети земної групи. Марс"

Про матеріал
Метою матеріалу є поглиблення знань про одну із планет Сонячної системи - Марс. Дана презентація може бути використана при вивченні планет земної групи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети земної групи. МАРСАстрономія

Номер слайду 2

МАРСМарс – четверта планета від Сонця. Марс - найближча до Землі планета. Планета була названа на честь римського бога війни за криваво-червоний колір. Марс ще називають «червоною планетою»

Номер слайду 3

Розміри марса. Марс має діаметр 6800 км. Це вдвічі менше, ніж діаметр Землі. Сьома за розмірами планета Сонячної системи. Марс у 2 рази більший за Місяць і в стільки ж разів менший за Землю.

Номер слайду 4

Дослідження Галілея. Вперше письмове свідчення існування Марса, як блукаючого в нічному небі об’єкта, було зроблено в 1534 році давньоєгипетськими астрономами. У 1610 році, Галілео Галілей вперше побачив Марс у телескоп. У XVII столітті нідерландський астроном Христиан Гюйгенс створив мапу поверхні Марса. Також він першим помітив крижану шапку на Північному полюсі планети

Номер слайду 5

поверхня. У грунті Марса є велика кількість мінералів заліза (іржі), які окислюються і надають планеті червонуватого забарвлення. На жодній планеті Сонячної системи не буває настільки масштабних пилових бурь: вони часто охоплюють всю площу планети, і тривають місяцями.

Номер слайду 6

Рік. Доба. Марсіанська доба триває 24 години і 37 хвилин. Тривалість доби на Марсі досить близька до земної. Тільки у однієї планети нашої Сонячної системи цей період максимально близький до нашого порівняно з іншими. Цей показник незначно перевищує земну добу. Причиною того, скільки триває доба на Марсі, в першу чергу є швидкість обертання Червоної планети навколо своєї осі. Тривалість року на Марсі –  687 земних діб, або 1,9 земних років.

Номер слайду 7

Температура. Температура на Марсі набагато нижча, ніж на Землі так як планета знаходиться далі від Сонця. Температура на Марсі може досягати +20 °C і опускатися до -153 °C. Все залежить від часу доби і року. Клімат на Марсі значно холодніший і більш сухий (на відміну від земного). 

Номер слайду 8

Атмосфера. Тиск. Атмосфера Марса досить розріджена. Його атмосфера на 95% складається із вуглекислого газу. Вона характеризується помітними сезонними коливаннями тиску, пов’язаними з випаровуванням та намерзанням полярних шапок. У середньому атмосферний тиск у марсіанської поверхні в 160 разів менше, ніж на Землі на рівні моря

Номер слайду 9

Пора року. Марс має нахил осі та період обертання, подібні до земних. Тому на планеті бувають майже такі ж, як і на Землі, пори року - весна, літо, осінь та зима. Через еліптичну орбіту Марса сезони на планеті не рівні: в північній півкулі тривають довше весна і літо, а в південній - осінь і зима.

Номер слайду 10

Гравітація на марсіУ Марса є магнітне поле, але воно дуже слабке й нестійке. В результаті відсутності озонового шару на Марсі, поверхня планети «купається» в смертельній дозі радіації при кожному сході Сонця. Гравітація на Марсі значно нижче, ніж на Землі. Вага людина на четвертій планеті на 62% менше, ніж та, яку вона має зараз. Тобто людина з масою 100 кг на червоній планеті важитиме 38 кг.

Номер слайду 11

Олімп. На Марсі розташована найвища гора в Сонячній системі - «Олімп». Її висота становить - 22 456 м (майже втричі вища, ніж гора Еверест)

Номер слайду 12

Супутники. Марс має 2 супутники: Фобос і Деймос. Назви супутників взяті з давньогрецької міфології, згідно з якою у Марса, бога війни, були два незмінні супутники - Фобос (страх) і Деймос (жах). Обидва супутника відрізняються неправильною формою і скромними розмірами. Ймовірно, вони являють собою астероїди, колись захоплені марсіанською гравітацією. Вперше їх вдалося сфотографувати в далекому 1894 році.І Фобос і Деймос постійно звернені до Марса однією і тією ж стороною.

Номер слайду 13

Супутники. Ні Фобос, ні Деймос не мають атмосфери. Вони дуже малі і їх гравітаційні сили занадто мізерні, щоб утримати будь-які гази у вигляді атмосфери. Деймос має більш гладку поверхню, хоч і на його поверхні є декілька кратерів. Найбільші з них названі на честь письменників XIX століття Свіфт і Вольтер. На Фобосі більш різноманітний рельєф

Номер слайду 14

Дослідження марса. На сьогодні, Марс є найбільш вивченою планетою. Численні наукові дослідження Марса можна пояснити тим, що планета є не віддаленою від Землі, і на відміну від інших планет,Подорож з Землі на Марс (і назад) займе приблизно 16 місяців. Було проведено більше 40 місій на Марс, включаючи місії на орбіту планети Марс. Вдалими були лише 18 марсианських місій. 

pptx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
2128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку