Презентація: "Плавання" із тестовими запитаннями

Про матеріал

Презентація на тему: "Плавання" підготовлена для самостійного опрацювання учнями шкіл та студентів вищих навчальних закладів. Презентація містить тестові запитання та відповіді.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ПЛАВАННЯ» підготувала викладач фізичного виховання ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж” Київської обл. Атаманчук Тетяна Григорівна Презентація (з тестами) на тему:

Номер слайду 2

Способи спортивного плавання (стилі плавання) Спорти́вне пла́вання — вид спорту, в якому метою є як найшвидше проплисти зазначену відстань, не порушуючи при цьому техніки способу плавання, який використовується. Спортивне плавання почало набувати популярності ще в XIX столітті. На даний час спортивне плавання — є олімпійським видом спорту.

Номер слайду 3

Кроль — стиль плавання на животі (животом вниз), при якому руки здійснюють гребки поперемінно, а ноги здійснюють поперемінне безперервне підняття/опускання, залишаючись при цьому під розгорненим кутом до тулуба. Найшвидший стиль плавання. Через це, в принципі, і називається вільним стилем: якщо стиль плавання не визначений, всі вибирають кроль як найшвидший стиль плавання.

Номер слайду 4

Батерфляй — стиль плавання на животі, при якому ліва і права частини тіла повинні здійснювати симетричні і одночасні рухи. Руки здійснюють одночасний могутній гребок певної траєкторії, який помітно підводить корпус плавця над водою, а ноги здійснюють одночасний хвилеподібний рух. Найважчий і енерговитратний стиль плавання. Нетренованому плавцеві зазвичай буває важко навіть просто здійснювати рухи, що не порушують правила стилю. Цей стиль вважається другим за швидкістю після кроля.

Номер слайду 5

Брас — стиль плавання на животі, в якому руки подаються одночасно вперед від грудей. Ноги здійснюють одночасний поштовх, під час якого вони згинаються в колінах, проводиться поштовх і в кінці випрямляються. Найповільніший спосіб плавання (оскільки поворотні рухи руками виконуються переважно під водою, а рухи ногами виконуються з перериванням), що при цьому одночасно є найскладнішим з технічної точки зору. Брас має велике прикладне значення: можливість проплисти найбільшу відстань з найменшими енерговитратами, безшумне плавання, плавання під водою.

Номер слайду 6

Комплексне плавання — змагання, впродовж якого спортсмен повинен подолати 4 рівні між собою відрізки дистанції, застосовуючи чотири різні стилі: на спині, батерфляй, брас і кроль.

Номер слайду 7

Додаткові стилі плавання

Номер слайду 8

Грузинське плавання— це унікальний вид плавання. У цьому виді плавання рух кінцівок людини не використовується. Пересування здійснюється дельфінообразннимі рухами тазу і щільно притиснутими один до одного ногами.Плавання зі зв'язаними руками і ногами переслідувало дві мети: перша — психологічна підготовка воїна і посилення його бойового духу. Якщо людина подолає природний страх перед водною стихією і навіть зв'язаний по руках і ногах здолає його то з нього вийде хоробрий боєць. І в якій ситуації не опинився б воїн, з психологічної точки зору, він легко подолає будь-які перешкоди. Друга — у разі попадання в полон, якби з'явився шанс (наприклад, потрапивши з корабля або берега у воду), то навіть зі зв'язаними руками і ногами є шанс опинитися на свободі Марафонський плавець Генрі Купрашвілі в давно-грузинському військово-тренувальному стилі, пов'язаний в чотирьох місцях по руках і ногах («Колхурі зі зв'язаними руками і ногами»), першим в історії людства переплив протоку Дарданелли від Еджеабата до Кепез, або з Європи в Азію, пропливши 12 кілометрів за 3 години і 15 хвилин..

Номер слайду 9

Зимове плавання — плавання у відкритих водоймах, що не підігріваються, з холодною (від 4 до 16 градусів) і крижаною (4 градуси і нижче) водою. Екстремальний вид плавання, олімпійським видом спорту не є.

Номер слайду 10

Синхронне плавання — жіночий водний вид спорту, пов'язаний із виконанням у воді різноманітних фігур під музику. Синхронне плавання — один з найбільш витончених та елегантних серед усіх видів спорту. Однак, незважаючи на легкість, він є вельми вимогливим — крім того, що спортсменки випробовують серйозні фізичні навантаження, їм потрібно володіти не тільки витривалістю, але і гнучкістю, витонченістю, відточеною майстерністю і винятковим контролем дихання.

Номер слайду 11

Дайвінг – це підводне плавання зі спеціальним спорядженням.

Номер слайду 12

Плавання для немовлят

Номер слайду 13

Плавання дає велику користь дітям . Доведено, що плавання зміцнює організм, розвиває дихальну систему, покращує кровообіг. У воді знижується навантаження на хребет і формується правильна осанка. Розвиваються м'язи, зміцнюються кістки, покращується нервова система. Дитина краще їсть, добре спить, в'ялі діти стають набагато рухливіше, припиняються замки, розвивається сила рук і ніг, зміцнюється м'язи черевного пресу, що дуже важливо для майбутніх мам. Проте слід пам'ятати, що дитина повинна проводити у басейні строго відведений йому час, інакше він може переохолоджуватися. Крім того, за часом заняття для дівчаток мають бути коротші, ніж для хлопчиків. Окрім плавання, рекомендуються і рухливі ігри у воді, і навіть танці під музику, що, поза сумнівом, дуже подобатися діткам будь-якого віку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Найсильніший плавець світу -- американець Майкл Фелпс Майкл Фред Фелпс III— видатний американський плавець, єдиний в історії спорту 14-разовий олімпійський чемпіон, 8-и разовий олімпійський чемпіон на одній олімпіаді і 17-разовий чемпіон світу. Вважається одним з найкращих спортсменів всіх часів.На серпень 2008 р. був володарем 7 світових рекордів (200 м вільним стилем, 200 м батерфляєм, 200 м комплекс, 400 м комплекс, естафета 4х100 м вільним стилем, естафета 4х200 м вільним стилем, естафета 4х100 комплекс). Всього на 17 серпня 2008 року Фелпс встановив 32 світові рекорди (26 індивідуальних і 6 в естафеті) і тепер наближається до досягнення Марка Спітца — 33 світові рекорди. Фелпс найвпевненіше себе почуває у плаванні вільним стилем і батерфляєм, дещо слабше виглядає у плаванні на спині і брасом. А в комплексному стилі йому немає рівних.

Номер слайду 16

На Олімпіаді в Сіднеї 15-річний Фелпс став наймолодшим олімпійським плавцем із США за останні 68 років. Він не виграв жодної медалі, найкращим результатом було 5-е місце на дистанції 200 м батерфляєм. На Олімпіаді в Афінах 19-річний Фелпс виграв 8 медалей, з яких 6 були золотими и 2 бронзовими, встановивши при цьому 3 олімпійських і 1 світовий рекорд. Крім цього, 8 медалей на 1 Олімпіаді — повторення рекорду знаменитого радянського гімнаста Олександра Дитятина, який встановив своє досягнення на Олімпіаді в Москві. На Олімпіаді в Пекіні Фелпс виграв всі дистанції, на яких стартував, і завоював 8 золотих нагород, що зробило його 14-разовим олімпійським чемпіоном і рекордсменом виграних золотих медалей на одній Олімпіаді. Попереднє досягнення належало Марку Спітцу — 7 золотих медалей на одній Олімпіаді. Таким чином, обійшовши фінського легкоатлета Пааво Нурмі, радянську (українську) гімнастку Ларису Латиніну, американського легкоатлета Карла Льюїса і свого колегу по амплуа американця Марка Спітца, в яких було по 9 золотих медалей, він став найтитулованішим спортсменом в історії сучасних Олімпійських ігор. На чемпіонаті світу в Мельбурні в 2007 році Фелпс виграв 7 золотих медалей, встановивши при цьому 5 світових рекордів. Фелпс є 38-разовим чемпіоном США в індивідуальних видах в 2001-07 роках. При цьому він виграв ще й 5 естафет та 3 чемпіонати США, де відстань вимірюється в ярдах. Фелпс 4 рази (2003, 2004, 2006 и 2007) ставав найкращим плавцем у світі, він зрівнявся по цьому показнику з австралійцем Яном Торпом (1998, 1999, 2001, 2002), 6 разів (2001-04, 2006-07) Фелпс ставав найкращим плавцем року у США.

Номер слайду 17

Найбільший басейн у світі Найбільший басейн у світі знаходиться в Чилі, його довжина становить близько 1 км, займаючи площу близько 8 га, і вміщує близько 300 000 кубометрів води.

Номер слайду 18

Найглибший басейн світу «Немо 33» - дайвінг центр у Бельгії, саме в ньому знаходиться найглибший басейн світу. У басейні є 2 рівня глибини 5 і 10 метрів, на яких розташовані плоскі платформи, а також яма глибиною 33 метри. Об'єм води в басейні близько 2500 тисяч літрів!

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Запитання №1 1. Назвіть способи (стилі) спортивного плавання Спортивне плавання Кроль Батерфляй Брас Комплексне плавання

Номер слайду 21

Запитання №2 Рухи якого спортивного способу плавання нагадують рухи жабеняти? А. Вільний стиль. Б. Кроль на спині. В. Брас. Г. Батерфляй. Брас

Номер слайду 22

Запитання №3 Назвіть найсильнішого плавця світу. А. Марк Спітц (США). Б. Метью Біонді (США). В. Олександр Попов (Росія). Г. Майкл-Фред Фелпс (США). Майкл-Фред Фелпс (США).

Номер слайду 23

Запитання №4 Які стилі плавання входять до комплексного плавання? А. на спині, батерфляй, брас і кроль. Б. спортивне плавання,дайвінг,брас В. зимове плавання, батерфляй, синхронне плавання На спині, батерфляй, брас і кроль

Номер слайду 24

Запитання №5 Назвіть додаткові стилі у плавання. Грузинське плавання Зимове плавання Синхронне плавання Дайвінг Плавання для немовлят

Номер слайду 25

Запитання №6 З якого місця в басейні розпочинається старт під час змагань з плавання? А. З вишки Б. З бортика В. З тумбочки Г. З трампліна З тумбочки

Номер слайду 26

Запитання №7 На дистанціях яким спортивним способом плавання старт розпочинається з води? А. Вільний стиль Б. На спині В. Брас. Г. Батерфляй На спині

Номер слайду 27

Запитання №8 Хто зі спортсменів здобув найбільшу кількість золотих олімпійських медалей з плавання? А. Марк Спітц (США). Б. Метью Біонді (США). В. Роланд Маттес (НДР). Г. Майкл-Фред Фелпс (США). Майкл-Фред Фелпс (США).

Номер слайду 28

Запитання №9 Де знаходиться найбільший басейн у світі? А. У США Б. Великобританії В. Чилі Г. Росії У Чилі

Номер слайду 29

Запитання №10 Які розміри (площа) найбільшого у світі басейну? А. 5 га. Б. 10 га. В. 1 га. Г. 8 га. 8 га, довжина 1 км.

Номер слайду 30

Запитання №11 Де знаходиться найглибший басейн у світі? А. Росії Б. Бельгії В. Німеччині Г. Франції У Бельгії

Номер слайду 31

Запитання №12 Яка глибина найглибшого басейну у світі? А. 50 м Б. 33 м В. 45 м Г. 37 м Глибина басейну 33 м

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малышко Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
6988
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку