Презентація "Плоскі та об’ємні іграшки. Матеріали для виготовлення м’якої іграшки та їх властивості. Інструменти та пристосування для шиття м’якої іграшки"

Про матеріал
Презентація "Плоскі та об’ємні іграшки. Матеріали для виготовлення м’якої іграшки та їх властивості. Інструменти та пристосування для шиття м’якої іграшки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плоскі та об’ємні іграшки. Матеріали для виготовлення м’якої іграшки та їх властивості. Інструменти та пристосування для шиття м’якої іграшки Підготувала вчитель труд.навч. Бочарова А.В.

Номер слайду 2

1 2 3 4 5 6 7

Номер слайду 3

Загадки: 1. Круглі вушка, гострі ручки. Ніжки чик-чик – вирізали рушник. 2. Тонка, довга, одновуха, усіх людей одягає, сама одягу немає. Що це? 3. Маленький хлопчик, зліз на стовпчик, одягу не носить, їсти не просить. Личко рябе. Що воно таке? 4. По горах та долинах ходить шуба та кофтина 5. Тканина, що виготовляється з речовини, яку виділяє гусениця тутового шовкопряда. 6. Що з підлоги за хвіст не піднімеш? 7. Маленьке, біленьке по чорному полю стрибає і слід залишає.

Номер слайду 4

Н О Ж И Ц І Г О Л К А Н А П Е Р С Т О К В О В Н А Ш О В К К Л У Б О К К Р Е Й Д А

Номер слайду 5

Хто в дитинстві в іграшки не грав, той, мабуть, у житті й щастя не мав Народна мудрість

Номер слайду 6

Очікувані результати Називати і розрізняти види м’яких іграшок; Характеризувати матеріали, які використовуються для виготовлення іграшки; Добирати матеріали, інструменти та пристосування для роботи;

Номер слайду 7

Плоскі іграшки. Об'ємні іграшки

Номер слайду 8

Плоска іграшка складається з двох однакових деталей – просто одна деталь призначається животиком і обличчям – вишиваємо очі, ротик і носик, другу називаємо спинкою і пришиваємо хвостик. Саме такі іграшки ми будемо виготовляти.

Номер слайду 9

Об’ємна м’яка іграшка більш складна у виконанні, бо складається з багатьох об’ємних частин; але така іграшка більш точно відтворює фігуру людини чи тварини, частини тіла іграшки можуть бути рухомими

Номер слайду 10

Основні матеріали для деталей іграшки.

Номер слайду 11

Шовкова Шовкові тканини ніжні, хвилясті, важкі в обробці, тому що ковзають в руках. Проте їх добре використовувати для шиття лялькових суконь, оздоблення, аплікацій. З блідо-рожевого шовку добре робити лялькові обличчя.

Номер слайду 12

Бавовняна Ситець, сатин вирізняються яскравістю і барвистістю малюнків. Вони підходять для виконання ляльок, звіряток, лялькового одягу, подушечок-думочек, аплікацій, робіт у стилі печворк. Махрова тканина, з якої виготовляють рушники і банні халати, пухнаста і м'яка, схожа на шкірку тварин. З неї виходять кумедні звірятка. Фланель і байка мають на поверхні маленькі ворсинки, з них теж можна шити звіряток з м'якою шкіркою.

Номер слайду 13

Вовняні тканини щільні, можуть бути ворсові і гладкофарбовані, з орнаментальними рисунками, в смужку і в клітку; підходять для пошиття звірят, панно, подушечок.

Номер слайду 14

Валяні тканини До них відноситься фетр. Його особливість полягає в тому, що цей матеріал не сипучий і обрізані краї не вимагають обметування. З фетру можна шити дрібні іграшки, а також викроювати окремі деталі: лапки, дзьобики, хвостики, носи.

Номер слайду 15

Ворсові тканини велюр і оксамит бувають на трикотажній основі з бавовни або шовку. Поверхня цих тканин покрита густим, коротким шовковистим ворсом. Вони дуже підходять для виготовлення м'яких іграшок, таких як ведмідь, зайчик, лисичка.

Номер слайду 16

Трикотажні тканини легко розтягуються вздовж і впоперек (це їх головна особливість). З трикотажної тканини можна шити все, що завгодно: клоуна, ляльку, покемона, кубики або кульки.

Номер слайду 17

Хутро

Номер слайду 18

Матеріали для виготовлення м’якої іграшки. Оздоблювальні матеріали . - тасьма, мереживо, стрічки, резинка - фурнітура: ґудзики, намистинки, біжутерія. - нитки для вишивки та в'язання. Зєднувальні матеріали - нитки швейні - клей ПВА. Силіконовий Наповновач. - синтепон, синтепух, поролон - холлофайбер - вата, обрізки тканини

Номер слайду 19

Оздоблювальні матеріали . тасьма, мереживо, стрічки, резинка

Номер слайду 20

фурнітура: ґудзики, намистинки, біжутерія.

Номер слайду 21

- нитки для вишивки та в'язання.

Номер слайду 22

Зєднувальні матеріали нитки швейні

Номер слайду 23

- клей ПВА. Силіконовий

Номер слайду 24

Наповнювач Для набивання іграшок використовується вата, синтетичні матеріали - сінтопон, синтепух і поролон. З натуральної ватою працювати складніше, тому що при набиванні часто утворюються грудки. Штучна вата - синтепон і синтепух більш об'ємні, легкі і не утворюють грудок. Працювати з ними набагато легше.

Номер слайду 25

синтепон, синтепух, поролон

Номер слайду 26

вата

Номер слайду 27

Інструменти Голки ручні Ножиці лінійка Нитки Кравецькі шпильки Крейда, олівець Дріт для каркаса

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Ручні голки повинні бути гострими, неламкими, добре відполірованими, з вушком достатніх розмірів. Голки розрізняють за діаметром (товщині) і довжині за номерами від № 1 до № 12. Голки підбирають в залежності від виду виробу та оброблюваної тканини.

Номер слайду 30

Сантиметрова стрічка представляє собою стрічку довжиною 150 см, з металевими закріпками на кінцях, сантиметрову стрічку застосовують для зняття мірок на фігурі, при розкроюванні матеріалу.

Номер слайду 31

Наперсток використовують для полегшення протягання голки через тканину. Добирають наперсток відповідно до товщини середнього пальця правої руки.

Номер слайду 32

Ножиці використовують для розкроювання тканини, обрізання ниток. Ножиці, які застосовують в швейному виробництві, мають вісім номерів.

Номер слайду 33

Шпильки можуть бути з металевою або скляною голівкою. Застосовують для сколювання деталей виробу, приколювання паперових лекал до тканини. Шпильки повинні бути тонкими, добре загостреними і відшліфованими.

Номер слайду 34

Кравецька крейда застосовують для позначення на тканині ліній і знаків при розкрої. Іноді замість крейди користуються сухим милом.

Номер слайду 35

Практична робота

Номер слайду 36

Назва іграшки Матеріали для виготовлення Матеріал для набивання Учні відгадують загадки, надані вчителем, заповнюють таблицю.

Номер слайду 37

Бажаю всім творчих успіхів !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
5617
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку