Презентація по темі: "Галогени. Хлор"

Про матеріал

Презентація по темі: "Галогени. Хлор".

Містить детальну інформацію щодо властивостей хлору за матеріалами підручника О.В. Григоровича

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галогени. Хлор

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Будова зовнішнього енергетичного рівня атомів неметалічних елементів

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Напрямки зростання радіусів атомів хімічних елементів головних підгруп

Номер слайду 6

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип кристалічних граток. Характеристика Тип зв’язку Приклади речовин. Фізичні властивостіМолекулярна У вузлах кристалічних граток знаходяться полярні або неполярні молекули, зв’язані між собою слабкими силами електростатичного притягання Ковалентний Вода, амоніак, більшість органічних сполук. Невисокі температури плавлення й кипіння, нетверді, діелектрики, розчинні (з полярним типом зв’язку) і нерозчинні (з неполярним типом зв’язку), гази або рідини за кімнатної температури Атомна. У вузлах атомних кристалічних граток розміщені атоми, зв’язані між собою спільними електронними парами. Ковалентний неполярний. Алмаз, кремній, силіцій Високі температури плавлення й кипіння, тверді, крихкі, діелектрики або напівпровідники, нерозчинніЙонна У вузлах йонних кристалічних граток почергово розташовані позитивно й негативно заряджені йони. Йонний Більшість солей, оксидів, основ. Високі температури плавлення й кипіння, тверді, крихкі, діелектрики, у водних розчинах і розплавах – провідники, розчинніМеталічна. У вузлах металічних кристалічних граток поряд із нейтральними атомами розміщаються заряджені йони металів. Металічний Метали, сплави. Різні температури плавлення й кипіння, переважно високі, тверді, пластичні, провідники, нерозчинні у воді

Номер слайду 8

1. Загальна характеристика галогенів Галогенами називають хімічні елементи VIIA групи Періодичної системи — Флуор F, Хлор СІ, Бром Вг, Йод І і Астат At. Слово «галогени» утворено від грецьких слів галос — «сіль» і генос — «народжую» і означає «ті, що народжують солі». У XIX ст. Хлор так і називали — «солерод», підкреслюючи його здатність реагувати з металами з утворенням хлоридів — солей хлоридної кислоти. Аналогічні властивості характерні й для інших галогенів. У Флуору найбільша електронегативність, тому для нього характерні лише два ступені окиснення: 0 (у F2) і -1 (в усіх сполуках). Інші галогени виявляють різні ступені окиснення: як негативний -1 (із металічними елементами і Гідрогеном), так і позитивні ступені окиснення + 1, +3, +5, +7 (із Флуором і Оксигеном). 

Номер слайду 9

Неметали

Номер слайду 10

2. Фізичні властивості хлору за звичайних умов — зеленувато-жовтий газ (у перекладі з грецької його назва означає «зеленувато-жовтий»); має характерний різкий задушливий запах, що нагадує запах «хлорки»; за охолодження до -34°С хлор перетворюється на жовто-зелену рідину, а за -101°С переходить у твердий стан; приблизно у 2,5 разу важчий за повітря; за температури 20°С і нормального тиску в 1 об’ємі води розчиняється 3 об’єми хлору. Водний розчин хлору називають хлорною водою; отруйний, навіть у невеликих концентраціях подразнює слизову оболонку дихальних шляхів і спричиняє кашель. У випадку отруєння хлором слід вдихати випари суміші однакових об’ємів спирту й 10%-го розчину амоніаку. 

Номер слайду 11

Зразки неметалів: а – хлор, б – червоний фосфор, в – бром, г – йод, д – кисень рідкий, е – азот рідкий

Номер слайду 12

3. Хімічні властивості хлору- Взаємодія з металами. Хлор — сильний окисник і підтримує горіння багатьох простих і складних речовин. Деякі речовини спалахують під час занурення в посудину з хлором. Активні метали, зокрема лужні, реагують із хлором без нагрівання: 2 К + Сl2 = 2 КСl Для реакції з хлором магній необхідно нагріти в полум’ї пальника. У хлорі він загоряється (хоча й не так блискуче, як на повітрі) з утворенням білого диму магній хлориду: Mg + Сl2 = Mg. Cl2 Залізо активно взаємодіє з хлором, якщо його заздалегідь розжарити, і окиснюється до ступеня окиснення +3. У посудині з хлором розжарені частинки заліза ще сильніше розігріваються, і в результаті реакції утворюється коричневий дим із дрібних кристаликів ферум(ІІІ) хлориду: 2 Fe + ЗСl2 = 2 Fe. Cl3 Хлор окиснює також і малоактивні метали, зокрема мідь. Розпечений до червоного мідний дріт у хлорі ще більше розжарюється та згоряє, наповнюючи колбу бурим димом, що складається з частинок купрум(ІІ) хлориду: Сu + Сl2 = Сu. Сl2

Номер слайду 13

Взаємодія з хлором магнію (а), заліза (б) і міді (в)

Номер слайду 14

3. Хімічні властивості хлору- Взаємодія з неметалами Хлор активно взаємодіє з більшістю неметалів. Наприклад, фосфор займається у хлорі без нагрівання і згоряє сліпучим полум’ям. На стінках посудини утворюються безбарвні краплі фосфор(ІІІ) хлориду РСl3, які в надлишку хлору частково перетворюються на кристали вищого хлориду РСl5: 2 Р + ЗСl2 = 2 РСl3 РСl3 + Сl2 = РСl5 Водень на повітрі горить майже безбарвним полум’ям. Якщо газовідвідну трубку з воднем опустити в склянку з хлором, водень продовжує горіти, але полум’я змінює забарвлення на біле з ледь помітним зеленуватим відтінком. Поступово посудина наповнюється гідроген хлоридом, про утворення якого свідчить поява туману з отвору склянки: Н2 + Сl2 = 2 НСl Цікаво, що вугілля, яке швидко згоряє в кисні, із хлором не реагує. Хлор також не взаємодіє з киснем і азотом.

Номер слайду 15

Горіння у хлорі фосфору (а) та водню (б)

Номер слайду 16

4. Застосування хлору Щорічно у світі виробляється близько 30 млн. тон хлору. Більша частина хлору йде на одержання гідроген хлориду і хлоридної кислоти. Багато хлору використовують для хлорування органічних речовин. Методом хлорування одержують різноманітні пластмаси, засоби захисту рослин, барвники, ліки, розчинники. Хлор використовують у виробництві хлорного вапна, хлораміну, для вибілювання лляних і бавовняних тканин, паперу. Навіть у невеликих кількостях хлор знищує хвороботворні бактерії, тому його нарівні з хлораміном і озоном застосовують для знезараження питної води. Перед подачею до водогону питну воду хлорують — розчиняють у ній певну кількість хлору (не більше 0,002 г на літр). Перш ніж хлорована вода потрапить до споживачів, увесь хлор встигає перетворитися на хлоридну кислоту. Її концентрація у водопровідній воді настільки мала, що вона не відчутна на смак і не шкідлива для організму. В Україні рідкий хлор виробляє підприємство AT «Дніпро. Азот». 

Номер слайду 17

5. Біологічне значення галогенів. Флуор є життєво необхідним для організму людини елементом. В організмі людини Флуор міститься переважно в зубній емалі у складі флуорапатиту Ca5(PО4)3 F. За нестачі Флуору (<0,5 мг/л у питній воді) зубна емаль руйнується внаслідок вимивання Флуору з флуорапатиту, що є причиною карієсу. Надлишок Флуору (>1 мг/л у питній воді) спричиняє флюороз — захворювання зубів і кісток. Хлор — один із найважливіших біогенних елементів, він міститься у складі всіх живих організмів. У тварин і людини хлорид-йони беруть участь у гомеостазі — підтримці сталого складу біологічних рідин організмів. У шлунку людини хлорид-йони створюють сприятливе середовище для дії ферментів шлункового соку. Хлор — життєво важливий елемент для рослин. Він необхідний для утворення кисню в процесі фотосинтезу, поглинання коренями кисню, сполук Калію, Кальцію, Магнію. Але надмірна концентрація хлорид-йонів у рослинах, що виникає в разі засоленого ґрунту, знижує вміст хлорофілу та активність фотосинтезу, сповільнює ріст і розвиток рослин. Бром у вигляді простої речовини дуже шкідливий. Уже за вмісту випарів брому в повітрі близько 0,001% (за об’ємом) відбувається подразнення слизових оболонок, запаморочення, а за більших концентрацій — судоми м’язів горла. Рідкий бром у разі потрапляння на шкіру спричиняє хворобливі опіки. Сполуки Брому мають заспокійливу дію, їх використовують для виготовлення спеціальних лікарських препаратів. Йод міститься в усіх живих організмах. Його вміст у рослинах залежить від умісту сполук Йоду в ґрунті й воді. Деякі морські водорості (морська капуста, або ламінарія, фукус тощо) накопичують до 1% Йоду. У тварин і людини Йод міститься у складі тиреоїдних гормонів щитоподібної залози — тироксину і трийодтироніну, які мають багатобічну дію на ріст, розвиток і обмін речовин організмів.  

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Порівняння електронегативностей неметалів

Номер слайду 20

1. Схарактеризуйте місце елементів-галогенів у Періодичній системі та їхні загальні властивості. 2. Чому для Флуору можливі лише два ступені окиснення? 3. Який із галогенів є найсильнішим окисником? 4. Схарактеризуйте фізичні й хімічні властивості та застосування хлору.5. Схарактеризуйте біологічне значення галогенів. 6. Порівняйте хімічну активність хлору з активністю інших галогенів.7. Для рівняння реакції хлору з воднем складіть електронний баланс, укажіть окисник і відновник. 8. Зобразіть розподіл електронів на зовнішньому енергетичному рівні атомів Хлору в основному та збудженому станах. Схарактеризуйте можливі валентні стани та ступені окиснення Хлору. 9. Визначте ступені окиснення Хлору в сполуках: СІ2, НСІ, Na. CI, АІСІ3, РСІ5, CIF3, СІ2 О, КСІО3, НСІО2, Мg(СІО4)2. 10. Складіть електронний баланс для реакцій. Укажіть окисник і відновник: а) КСІО3 + НСІ -> КСІ + СІ2 + Н2 О; б) РЬО2 + НСІ -> РЬСІ2 + СІ2 + Н2 О; в) КМn. О4 + НСІ -> Мn. СІ2 + СІ2 + КСІ + Н2 О. 11. Силіцій реагує з хлором, утворюючи вищий хлорид. Складіть рівняння реакції, електронний баланс для неї, укажіть окисник і відновник. 12. Етин в атмосфері хлору горить кіптявим полум'ям. Складіть рівняння цієї реакції.

Номер слайду 21

13. У скільки разів хлор важчий за повітря? Обчисліть густину хлору за нормальних умов. 14. Густина хлору за температури 20°С становить 2,96 г/л. За цих умов в одному об'ємі води максимально розчиняється три об'єми хлору. Обчисліть масову частку хлору в насиченому розчині. 15. Хлор добре розчиняється в органічних розчинниках, наприклад, у тетрахлорометані: у 100 мл розчинника за температури 20°С розчиняється 5480 мл хлору. Обчисліть масову частку хлору в цьому розчині, якщо відомо, що густина тетрахлорометану дорівнює 1,63 г/мл, а хлору — 2,96 г/л. 16. Який об'єм хлору необхідний для реакції з воднем об'ємом 25 л? Який об'єм хлороводню утвориться?17. Під час взаємодії фосфору з хлором одержали фосфор(ІІІ) хлорид масою 13,75 г. Обчисліть об'єм витраченого хлору (н. у.), якщо відносний вихід продукту реакції становить 75%. 18. Гідроген хлорид, одержаний спалюванням водню об'ємом 10 л (н.у.) у хлорі, розчинили у воді об'ємом 1 л. Обчисліть масову частку кислоти в отриманому розчині. 19. Обчисліть об'єм хлору (н. у.), що утвориться під час взаємодії хлоридної кислоти з манган(І\/) оксидом масою 17,4 г, якщо відносний вихід продукту реакції становить 80%. Взаємодія відбувається за схемою: НСІ + Мп. О2 -> Мп. СІ2 + СІ2 + Н2 О. 20. Хлоровмісні суміші часто застосовують для вибілювання бавовни, паперу та інших матеріалів вуглеводної природи. Але вони непридатні для відбілювання вовни й шовку. Запропонуйте пояснення цього факту. 21. Карл Шеєлє, який відкрив хлор 1774 року, писав про нього так: «Комахи в ньому негайно гинуть», «Синій лакмусовий папір стає майже білим, усі червоні, сині квіти й навіть зелені рослини жовтіють», «Ані луги, ані кислоти вже не відновлюють первісного забарвлення квітів і листя». Які властивості хлору описав Шеєлє?

Номер слайду 22

Міні-проекти1. У додаткових джерелах знайдіть інформацію щодо способів знезараження питної води без використання хлору та сполук Хлору. Порівняйте їх із хлоруванням води. Визначте переваги та недоліки цих методів. 2. Дослідіть властивості будь-якого комерційно доступного хлоровмісного побутового засобу для вибілювання. Дотримуйтеся правил безпеки: • працювати необхідно обов'язково в гумових рукавичках; • у разі потрапляння засобу на шкіру необхідно негайно змити речовину під струменем води; • уникайте потрапляння засобу на металеві поверхні. Приготуйте розчин вибілювача згідно з рекомендаціями в інструкції до цього засобу. Випробуйте дію приготованого розчину (кімнатної температури та теплого) на кольорових тканинах, кольоровому папері, пелюстках квіток. На невеликих аркушах білого паперу зробіть написи кольоровими ручками, олівцями й фломастерами різних типів. Перевірте дію на них вибілюючого засобу. Після перебування всіх предметів у вибілюючому розчині ретельно промийте їх під струменем води. Поясніть свої спостереження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Derkachova Anna
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
10345
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку