Презентація по темі: модуль "Легка атлетика"

Про матеріал
Презентація на тему:модуль" Легка атлетика." Основи техніки виконання бігу,стрибків,метання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Модуль:”Легка атлетика”Основи техніки виконання бігу,стрибків метань. Підготувала:вчитель ф/к. Ліцею № 22 Бакун Н. М.

Номер слайду 2

Зміст. Основи техніки: виконання бігових видів; легкоатлетичних метань. легкоатлетичних стрибків;

Номер слайду 3

Ходьба як фізична вправа має оздоровче значення. Біг –це засіб активного відпочинку,один з основних засобів усебічного фізичного розвитку. Ходьба і біг допомагають формувати рухові якості навички,потрібні для трудової діяльності людини:витривалість,швидкість ,силу,спритнісь,уміння швидко й економно пересуватись,долати перешкоди. Як засоби тренування ходьба і біг допомагають підвищувати рівень досягнень в інших видах спорту. Спортивна ходьба відрізняється від звичайної технікою рухів і має удвічі більшу швидкість. Змагання з ходьби проводять на доріжках стадіоннів та на звичайних дорогах. Ходьба і біг-природні способи пересування людини,під час яких у динамічну роботу включаються майже всі м’язи тіла. Завдяки цьому підвищується обмін речовин,посилюється робота серцево-судинної,дихальної та інших систем організму.

Номер слайду 4

Біг найпоширеніший вид фізичних вправ . У легкій атлетиці його поділяють на:гладкий,з перешкодами,естафетний. Біг на короткі дистанції – (спринт) - умовно поділяється на чотири фази: старт, стартовий розбіг, біг по дистанції, фінішування. Біг починається з низького старту. При звичайному старті передня нога ставиться на відстані півтори стопи спортсмена від стартової лінії, а задня - на відстані довжини гомілки (близько 2 стоп) від передньої. За командою «На старт, треба присісти,зайняти вихідне положення,розставивши руки на ширині плечей, обпертися ними у ґрунт перед стартовою лінією. При цьому плечі мають знаходитися над стартовою лінією. Спрямуй погляд на бігову доріжку і у цьому положенні чекай на команду «Увага». За командою «Увага» коліно ноги, що знаходиться позаду , відірви від землі, таз при цьому піднімається на рівні плечей.

Номер слайду 5

За командою «Руш» тіло миттєво випрямляється вперед – вгору. Погляд спрямуй вперед. Нахил тіла повинен зменшуватись через 6-8 кроків, і тільки потім приймає вертикальне положення. Швидкість бігу на короткі дистанції  залежить від частоти роботи рук. Під час бігу по дистанції треба прагнути досягти максимальної швидкості. Постановка ноги на доріжку повинна бути пружньою. Стегно махової ноги енергійно виноситься вперед-вгору,сприяючи відштовхуванню. Фінішування Біг закінчується в момент, коли спортсмен доторкнеться тулубом вертикальної площини, яка проходить через лінію фінішу.:

Номер слайду 6

Естафетний біг -- це один з найцікавіших видів легкої атлетики. Якщо в інших видах легкої атлетики відбувається боротьба між окремими спортсменами, то в естафетному бігу змагаються командами. Під час бігу на будь-якому етапі спортсмен може нести естафетну паличку, як в одній руці, так і перекладати з однієї руки в іншу. Дуже важливо своєчасно почати біг, щоб прийняти естафету від того, хто передає в кінці коридору (на 15-18 м), набравши максимальної швидкості. До моменту передачі естафети в обох бігунів руки рухаються так, як у спринті. Але тільки-но бігун наближається до того, хто приймає естафету, на відстань, потрібну для передачі, він дає сигнал: "Хоп!". За цим сигналом той, хто приймає естафету, не знижуючи темпу і не порушуючи ритму бігу, випрямляє ліву (для бігунів 2-го і 4-го етапів) руку з опущеною кистю (відведений великий палець утворює з рештою пальців кут, відкритий вниз). У цю мить спортсмен, який передає естафету, швидко витягує праву руку і рухом знизу вперед і вверх точно вкладає естафету в кисть того, хто приймає.

Номер слайду 7

Бар'єрний біг - це один з найскладніших технічних видів легкої атлетики. Жоден з видів концентруються в такому єдиному прояві швидкість, силу, високу координацію і ритмічність, як бар'єрний біг. У техніці бар'єрного бігу на будь-якій дистанції розрізняють старт і стартовий розгін, подолання бар'єру і біг між бар'єрами, а також. Фінішування. Біг з бар'єрами (100 і 200 м для жінок; 110, 200 і 400 м для чоловіків) являє собою чергування «гладкого» бігу з подоланням перешкод. Так само, як і біг на спринтерські дистанції, його відносять до групи швидкісних вправ. Та якщо у звичайному бігу цикл рухів становить подвійний крок, то в бар'єрному бігу він змінюється у зв'язку з необхідністю долати перешкоди. Біг починають на всіх дистанціях з положення низького старту. Подальші дії бігуна ускладнюються тим, що він повинен точно потрапити на місце відштовхування перед бар'єром і при цьому перебувати в зручному для подолання перешкоди положенні. Заради цього бар'єрист змушений трохи раніше ніж спринтер (уже на шостому кроці) прийняти нормальне бігове положення. Висота бар'єрів 1.067-0.914(м)-чоловіки 0.84 - 0.762(м)-жінки

Номер слайду 8

Легкоатлетичні метання. До легкоатлетичних метань належить:штовхання ядра, метання списа, диска та молота. Незважаючи на специфікуметання різних приладів у них можна визначити загальні вимоги. До них належать: тримання приладу,підготовка до розбігу і розбіг,підготовка до заключного зусилля(фіналу),фінальне зусилля і гальмування. Техніка метання м’яча має багато спільних елементів із технікою метання різних приладів(основні відмінності зумовлені, головним чином, лише різницею маси, форми снарядів та техніки їх тримання).

Номер слайду 9

Тримання м’яча. М’яч треба тримати так, щоб пальці були розташовані на ньому приблизно на однаковій відстані один від одного. Вказівний та середній пальці розташовані ззаду м’яча, а великий та безіменний підтримують його з боків. Перед початком розгону метальник тримає снаряд над плечем в зігнутій руці. Розгін в метанні м’яча, складається з двох частин: попереднього розбігу та основного, або кидкових кроків. Попередній розбіг в метанні м’яча виконується звичайними біговими кроками, під час яких м’яч утримується в зігнутій руці над плечем, кисть – на рівні голови. Стопа в розбігу ставиться з передньої частини. Мета розбігу — набути оптимальної швидкості вильоту снаряда,В заключній частині розбігу перед метальником стоїть завдання не зменшуючи швидкості бігу,виконати відведення м’яча,набути найвигіднішого положення перед початком кидка.

Номер слайду 10

При кидку права нога випрямляється,праве плече виводиться вперед ,лікоть руки,яка метає,повертається вгору і трохи зігнута,ліва нога ставиться попереду тулуба. При цоьму утворюється упор. У цей момент метальник знаходиться в положенні натянутого лука. З такого положення рука,яка метає ,робить “хльост”. Вага тіла переноситься на ліву ногу. Випустивши снаряд,метальник гальмує поступальний рух активною зміною положення ніг-стрибком. При цоьму він переходить через ліву ногу ,що розгинається,ставить праву ногу в упор для гальмування,а іноді робить на ній ще два підскокти. Правила безпеки під час  метання: Готуючись до метання, оглянути місцевість і впевнитись у відсутності  людей у робочій зоні. Не подавати снаряди для метання кидком. Не стояти праворуч від метаючого, якщо він  метає правою рукою, та ліворуч, якщо він метає  лівою рукою. Снаряди для метання збирати тільки з дозволу вчителя

Номер слайду 11

Легкоатлетичні стрибки. Стрибок — це природний спосіб долання перешкод. Стрибкові вправи сприяють зміцненню м'язів ніг, розвивають такі здібності організму, як сила, швидкість, гнучкість. Легкоатлетичні стрибки з розбігу поділяються на два види: через горизонтальні (у довжину й потрійні) і вертикальні перешкоди (у висоту та із жердиною).

Номер слайду 12

Стрибки виконуються з місця та з розбігу. До програми офіційних змагань стрибки з місця в довжину та висоту не входять. Перед тим як розпочати стрибки в довжину з місця треба зробити розминку не менше 10-15 хвилин, особливо важливі вправи для ніг. стрибати потрібно тільки в спортивному взутті. найголовніше в стрибках - навчитися м'яко приземлятися. Стрибки в довжину з місця. Вихідне положення: стійка ноги нарізно на ширині плеч. Перед початком стрибка піднімаємо руки в гору, підводимось на носки, а потім опускаємось на напівзігнуті ноги, відводимо руки назад і нахиляємо тулуб вперед. Під час виконання стрибка відштовхуємось двома ногами і робимо водночас змах руками вперед-вгору. У польоті згинаємо ноги в колінах і виносимо їх вперед, а під час приземлення присідаємо і виносимо руки вперед, забезпечуючи тим самим м’яке і стійке приземлення.Існують взаємопов'язані фази стрибка: відштовхування, політ і приземлення.

Номер слайду 13

Легка атлетика має важливе оздоровче значення, адже заняття в основному проводяться на свіжому повітрі, а у виконанні вправ бере участь більшість м'язів тіла. Легкоатлетичні вправи поліпшують діяльність опорно-рухового апарату, внутрішніх органів і систем організму в цілому. Завдяки заняттям легкою атлетикою можна набути спеціальних знань, поліпшити вміння керувати власними рухами, зробити їх швидкими і економними, удосконалити навички в доланні перешкод. Фізична культура та спорт займають дуже важливе місце в житті людини. Одним із видів спорту є легка атлетика, що поєднує такі дисципліни як: ходьба, біг, стрибки (в довжину, в висоту, потрійний, з шестом), метання (диска, списа, молота), штовхання ядра та легкоатлетичні багатоборства. Легка атлетика має також виховне значення. Сприяє веденню здорового способу життя,формуванню та розвитку позитивних моральних якостей(волі,цілеспрямованості,наполегливості та ін.

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
7181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку