Презентація по темі: "Окисні та відновні властивості неметалів" (2 год)

Про матеріал

Презентація по темі: "Окисні та відновні властивості неметалів" (2 год).

За підручником Ярошенко О.Г.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Окисні та відновні властивості неметалів (2 год)

Номер слайду 2

У межах одного періоду зі збільшенням порядкового номера неметалічні властивості хімічних елементів посилюються. У межах однієї підгрупи зі збільшенням порядкового номера неметалічні властивості хімічних елементів послаблюються.

Номер слайду 3

Асоціативний ряд. Окисник - Одержує електрони. О - ОВідновник - Віддає електрони. В - В

Номер слайду 4

1. Окисні властивості неметалів. Взаємодія неметалів з металами У наведених рівняннях реакцій продуктами є бінарні сполуки, назви аніонів у них закінчуються на -ид (-ід).

Номер слайду 5

Складання формул бінарних сполук. Формули та назви бінарних сполук складають за такими загальними правилами номенклатури: ♦ зазвичай першим пишуть символ менш електронегативного елемента (з позитивним ступенем окиснення), а після нього — більш електронегативного (з негативним ступенем окиснення); ♦ першим називають у називному відмінку менш електронегативний елемент (елемент з позитивним ступенем окиснення); ♦ якщо елемент проявляє змінну валентність, її зазначають у назві римською цифрою; ♦ другою зазначають у називному відмінку назву більш електронегативного елемента (з негативним ступенем окиснення), тобто неметалічного, додаючи при цьому суфікси -ид або -ід.

Номер слайду 6

З’ясуємо, чому взаємодія магнію з киснем є окисно-відновною реакцією: Відбулася зміна ступенів окиснення Магнію та Оксигену. Отже, це окисно-відновна реакція. Напишемо її електронний баланс, визначимо окисник і відновник:

Номер слайду 7

А як змінилася будова електронних оболонок атомів Магнію та Оксигену в утвореній сполуці? Як бачимо, зовнішні енергетичні рівні обох атомів набули завершеної конфігурації: Магнію — за рахунок віддавання двох електронів, Оксигену — за рахунок їх приєднання. Окисно-відновні процеси в інших наведених рівняннях взаємодії неметалів із металами розгляньте, попрацювавши групами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Взаємодія неметалів із неметалами як окисно-відновний процес. За певних умов неметали взаємодіють між собою, утворюючи сполуки з ковалентним хімічним зв’язком, які називають за зазначеними вище правилами номенклатури. Щоб не помилитися, щоразу, розглядаючи взаємодію неметалів і складаючи рівняння, необхідно керуватись рядом електронегативності.

Номер слайду 11

Взаємодія з киснем До реакції атоми Карбону й Оксигену перебувають у вигляді простих речовин зі ступенями окиснення 0. В утвореному оксиді Карбон є менш електронегативним і має ступінь окиснення +4, тоді як більш електронегативний Оксиген має ступінь окиснення -2.

Номер слайду 12

Взаємодія із воднем. В атома Сульфуру до завершення зовнішнього енергетичного рівня не вистачає двох електронів, а в атома Гідрогену — одного. За рахунок утворення Сульфуром двох спільних електронних пар із двома атомами Гідрогену зовнішній енергетичний рівень електронної оболонки атома Сульфуру стає завершеним. Оскільки Сульфур більш електронегативний, то спільні електронні пари зміщуються в бік його атома і зв’язок, що утворився, є ковалентним полярним:

Номер слайду 13

Унаслідок реакції ступені окиснення елементів зазнали змін: Взаємодія неметалів із воднем належить до окисно-відновних реакцій. Утворюються леткі (газоподібні чи рідкі) бінарні сполуки.

Номер слайду 14

2. Відновні властивості водню й вуглецю в реакціях з оксидами металічних елементів Відновні властивості водню й вуглецю в їх реакціях з оксидами металічних хімічних елементів можна передати загальною схемою:

Номер слайду 15

Приклад 1. Відновлення вуглецем (відновлення відбувається за високої температури)

Номер слайду 16

Приклад 2. Відновлення воднем

Номер слайду 17

Розв’язування вправ:1. Складіть електронні баланси до рівнянь реакцій:2. Установіть, який елемент е окисником, а який — відновником. Зазначте процеси окиснення і відновлення. 3. До якого з відомих вам типів хімічних реакцій, крім окисно-відновних, належать реакції металів із неметалами?

Номер слайду 18

5. До кожного з рівнянь реакцій у прикладах 1 і 2 складіть електронний баланс і переконайтесь, що вуглець і водень у розглянутих прикладах є відновниками. Приклад 1: Приклад 2: 6. Як змінюються окисні властивості неметалів у межах одного періоду й однієї групи періодичної системи?

Номер слайду 19

7. Наведіть приклад реакції, у якій сірка виявляє: а) окисні властивості; б) відновні властивості.8. Як дізнатись, у якого неметалічного елемента бінарної сполуки ступінь окиснення є позитивним, а у якого — негативним? 9. Пригадайте з 10 класу, які неметали використовують для перетворення каучуку на гуму та під час виготовлення автомобільних шин.10. Складіть таблицю з такими рубриками: назва неметалу; застосування; властивість, що зумовлює застосування.11. Окисні чи відновні властивості виявляє азоту реакції з киснем, продуктом якої є нітроген(ІІ) оксид? Відповідь підтвердьте рівнянням реакції та електронним балансом.12. Обґрунтуйте, чому неметали в реакціях з металами виявляють окисні властивості.

Номер слайду 20

13. Обчисліть, яку масу міді можна відновити вуглецем (коксом) з купрум(І) оксиду кількістю речовини 8 моль. Обчисліть, чи вистачить 112л водню (н. у.) для відновлення цинку із цинк оксиду масою 225 г.14. Який неметал у хімічних реакціях є лише окисником? Чи існують неметали, яким притаманні тільки відновні властивості? Відповіді обґрунтуйте. 115. Допишіть схеми реакцій і перетворіть їх на хімічні рівняння:

Номер слайду 21

16. Сірка вступає в реакції з воднем і киснем. Напишіть відповідні хімічні рівняння, складіть схеми окиснення й відновлення. Яку роль виконує Сульфур у кожній реакції?17. Складіть рівняння реакції фтору з водою, врахувавши, що одним із продуктів є проста речовина, поширена в атмосфері. 18. Вуглець за високої температури реагує з водяною парою. Які речовини мають бути продуктами цієї реакції — СО і Н2 чи СН4 і О2? Відповідь обґрунтуйте, наведіть відповідне хімічне рівняння. 19. Складіть рівняння реакцій хлору з калієм, цинком, алюмінієм, силіцієм, фосфором. Зважте на те, що Силіцій і Фосфор у продуктах відповідних реакцій мають найвищі ступені окиснення. 20. Запишіть замість крапок відповідні цифри і слова:

Номер слайду 22

21. Перетворіть схеми реакцій на хімічні методом електронного балансу:22. Між двома найактивнішими галогенами можуть відбуватися реакції з утворенням сполук АБ, АБ3 і АБ5. Розшифруйте формули сполук, записавши в них символи елементів. Візьміть до уваги, що кожна літера відповідає певному галогену. Поясніть свій вибір.23. Обчисліть об’єм (м3) (н. у.) сульфур(ІV) оксиду, який утвориться внаслідок спалювання на ТЕЦ вугілля масою 1 т, масова частка сірки в якому становить 1,6 %. 24. Обчисліть: а) масу (г) продукту реакції, для проведення якої було взято залізо масою 5,6 г і хлор об’ємом 2,24 л (н. у.); б) відносний вихід (%) реакції синтезу амоніаку, якщо з азоту об’ємом 2000 м3 було добуто амоніак об’ємом 1500 м3 (об’єми газів виміряно за однакових умов); в) масу (г) нітроген(ІІ) оксиду, який утвориться внаслідок реакції між азотом масою 560 г і киснем такої самої маси, якщо вихід продукту реакції становить 5 % від теоретичного.

Номер слайду 23

25. Доберіть коефіцієнти методом електронного балансу. Укажіть окисник і відновник.26. Складіть рівняння реакцій відновлення воднем плюмбум(ІІ) оксиду, купрум(ІІ) оксиду, нітроген(ІУ) оксиду до простих речовин. Доберіть до них коефіцієнти методом електронного балансу. Назвіть окисники й відновники.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Половинка Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Арсенюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лисенко Надія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мішина Лілія Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
12 січня 2020
Переглядів
36299
Оцінка розробки
4.8 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку