Презентація "Початок війни РФ проти України: окупація, анексія Криму, збройна агресія на сході України"

Про матеріал
Початок війни РФ проти України: окупація, анексія Криму, збройна агресія на сході України. Квазіреферендуми і проголошення маріонеткових квазідержав Донецької Народної Республіки (ДНР), Луганської Народної Республіки (ЛНР). Антитерористична операція/Операція об’єднаних сил (АТО/ООС). Перебіг бойових дій. Мінські домовленості. Українське громадянське суспільство в обороні держави. Добровольчі батальйони. Волонтерський рух. Участь добровольців-іноземців у збройній боротьбі на боці України. Міжнародна підтримка України в умовах війни. «Норманська четвірка»: внесок у стабілізацію збройного конфлікту. Позиція США та держав «великої сімки». Санкції, накладені на РФ за невиконання Мінських домовленостей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збройна агресія Російської Федерації проти України

Номер слайду 2

Перевірка д/з https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8868912

Номер слайду 3

ТЕМА: ЗБРОЙНА АГРЕСІЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ПЛАН: 1.ОКУПАЦІЯ РФ АР КРИМ 2.РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ НА СХОДІ УКРАЇНИ 3.МІНСЬКІ ДОМОВЛЕННОСТІ.

Номер слайду 4

Анексія - це насильницьке приєднання державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. За міжнародним правом анексія — один з видів агресії і спричиняє міжнародно-правову відповідальність

Номер слайду 5

Історична довідка ХІІІ ст Сер ХV ст 1475, 1478 1774, 1783 1918 1942, 1944 1954

Номер слайду 6

Хронологія спротиву. З чого почалась окупація Криму https://www.youtube.com/watch?v=QaLVeaUas64

Номер слайду 7

Перегляд документальних матеріалів Хронологія спротиву. З чого почалась окупація Криму https://www.youtube.com/watch?v=QaLVeaUas64 з наступним обговоренням

Номер слайду 8

20 лютого – 14 березня 2014 р - окупація Криму військами РФ 16 березня 2014 – референдум в АРК

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Тимчасово окупована територія - частина території України, яка контролюється Російською Федерацією внаслідок анексії Криму, а також війни на сході України

Номер слайду 11

Сепаратизм - політика і практика відокремлення, відділення частини території (сецесії) держави з метою створення суверенної держави, дезінтеграцію країни, переходу до складу іншої держави (іредентизм) чи набуття статусу дуже широкої автономії

Номер слайду 12

Політичний сепаратизм 1913 р “відірвання від Росії”

Номер слайду 13

«Гібридну війну» агресор веде без прямого застосування власних військ і навіть може заперечувати ворожі наміри щодо країни-жертви. У такій війні застосовують приховані операції (диверсії, акти терору, кібервтручання, інформаційний терор) з метою посіяти в суспільстві страх і хаос. Агресор надає організаційну, фінансову і збройну підтримку найманцям, засилає на територію країни-жертви «відпускників» з метою обслуговування складної зброї в руках у найманців. Важливим самостійним елементом «гібридної війни» є встановлення контролю за свідомістю людей з допомогою засобів масової інформації.

Номер слайду 14

Проект “Новоросія” Квітень 2014 захоплення терористами Донецька і Луганська. Встановлення контролю над значною частиною Донбасу Проголошення ДНР, ЛНР 14 квітня 2014 - початок Антитерористичної операції (АТО) ( з квітня 2018 року ООС)

Номер слайду 15

14 квітня 2014 р. виконувач обов’язків Президента України О. Турчинов увів у дію рішення РНБО, після чого розпочалася широкомасштабна антитерористична операція Олекса́ндр Турчи́нов з 23 лютого по 7 червня 2014 р. виконуючий обов’язки Президента України

Номер слайду 16

Робота з істричним джерелом Із виступу О. Турчинова, в.о. президента України. 13 квітня 2014 р. «Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України». Запитання 1. Як пояснив О. Турчинов необхідність розпочати АТО ? 2. Чого спочатку намагалась уникнути Україна ?

Номер слайду 17

Антитерористична операція - комплекс заходів, спрямованих на попередження, запобігання та припинення терористичних дій Волонтерський рух - добровільна безкорисна суспільно корисна діяльність. Може здійснюватись і окремими людьми, і організаціями

Номер слайду 18

Значну роль у протидії терористам відіграли добровольчі батальйони.

Номер слайду 19

14 червня 2014 р. на підльоті до Луганського аеропорту бойовики незаконні збройні формування (НЗФ) збили військово-тран­спортний літак Іл-76. Загинуло 49 десантників і членів екіпажу.

Номер слайду 20

17 липня 2014 р. сталася трагедія в результаті терористичного акту. Російський ракетний комплекс «Бук» М1 збив пасажирський літак Boeing-777 компанії «Malaysia Airlines»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

242 дні (від 26 травня 2014 р. до 22 січня 2015 р.) тривала оборона Донецького аеропорту.

Номер слайду 23

Кіборги - назва українських вояків — захисників донецького аеропорту під час війни на сході України «Аеропорт - це був Майдан на війні. Той Майдан, який узяв у руки зброю і з Києва переселився на війну. Саме тут Кремль обламав свої вовчі зуби, адже, коли ця символічна битва в аеропорту досягла свого апогею, вийшло, що в ній бере участь зібрання людей з Майдану різних вікових, соціальних груп і національностей, які не чекали ніяких наказів, а просто захищали своє повітря свободи... В аеропорту люди перетворювалися на кіборгів, у них зникали всі фізіологічні потреби, їм не потрібен був сон, адже вони весь час були на війні і насолоджувалися кожною секундою, адже на якомусь дуже ранньому етапі усвідомили, що вже мертві» (російсько-американський військовий кореспондент С. Лойко).

Номер слайду 24

Обстріл Маріуполя 24 січня 2015 р.

Номер слайду 25

Висновки Європейської ради (3 березня 2014 р.) Європейський Союз рішуче засуджує явне порушення суверенітету й територіальної цілісності України актами агресії, що вчинені Збройними силами Росії, як і дозвіл на їх застосування на території України, ухвалений 1 березня 2014 року Радою Федерації Росії. Запитання до документа: Які дії Росії засудив Європейський Союз ? Як було кваліфіковано ці дії ? Робота з історичним документом Міністр закордонних справ Латвії Е. Рінкевичс (Твітер) (2014). Російське вторгнення в Україну повинно бути розцінено Радою Безпеки ООН як акт агресії, ООН має реагувати відповідно, це – війна. Міністр закордонних справ Канади Дж. Бейрд (Твітер) (2014) Російські акти агресії та залякування по відношенню до України вимагають колективної реакції. З виступу на радіо міністра закордонних справ Польщі Р. Сікорського (2014) Нам потрібен перегляд відносин з Росією. Країна, яка вдається до агресії проти іншої європейської країни-сусіда, не може розраховувати, що ми повернемося до відносин business as usual… Запровадження економічних санкцій проти РФ націлене на досягнення результатів у більш довгостроковій перспективі, а Україна потребує допомоги вже сьогодні… Найбільше Україні можуть допомогти США. Запитання до уривків джерел 1. Проаналізуйте, як світова спільнота відреагувала на агресію Російської Федерації проти України ?

Номер слайду 26

Керівники держав у Мінському палаці незалежності 11 лютого 2015 р. під час переговорів «нормандської четвірки» Німеччина, Франція, Росія, Україна Вересень 2014 р., Лютий 2015 р. - Мінські угоди.

Номер слайду 27

5 вересня 2014 р. у Мінську представники ОБСЄ, України та РФ підписали першу угоду про припинення вогню на Донбасі.

Номер слайду 28

Перемир’я на сході України було відносним і поступово зійшло нанівець. 11 лютого 2015 р. у Мінському палаці незалежності зустрілися лідери Німеччини, Франції, Росії та України (формат «нормандської четвірки»)

Номер слайду 29

1. Установіть відповідність 1 післявоєнна відбудова та розвиток (1945 - початок 1950-х рр.) 2 політична та економічна лібералізація суспільства (1953-1964 рр.) 3 загострення кризи радянської системи (середина 1960-х початок 1980-х рр.) 4 Україна в умовах незалежності (1991 р. - початок ХХІ ст.) А «самвидав», «номенклатура», «дефіцит», «правозахисник» Б «новий порядок», «радянізація», «план “Ост”», «депортація» В «приватизація», «тимчасово окупована територія», «антитерористична операція (АТО)», «європейська інтеграція» Г «операція “Вісла”», «ждановщина», «космополітизм», «лисенківщина» Д «відлига», «політична реабілітація», «раднаргоспи», «шістдесятники»

Номер слайду 30

2. Характеризуючи події, відображені на карикатурі, доцільно використовувати поняття А «депортація». Б «мобілізація». В «лібералізація». Г «анексія».

Номер слайду 31

3. Установіть послідовність ухвалення документів, уривки з яких процитовано А«Підтверджуючи відданість України ідеалам та принципам, які є спільним надбанням європейських народів... Верховна Рада України постановляє: Приєднатися від імені України до Статуту Ради Європи...» Б«На виконання Закону України “Про військово-цивільні адміністрації” постановляю: 1. Утворити: ...Артемівську районну військово-цивільну адміністрацію.., Костянтинівську районну військово-цивільну адміністрацію.., Ясинуватську районну військово-цивільну адміністрацію Донецької області...» В«Верховна Рада України постановляє: 1. Ввести в дію Закон України “Про Збройні Сили України” з моменту його прийняття. 2. Доручити Кабінету Міністрів України розробити пропозиції щодо загальної структури Збройних Сил України...» Г«Верховна Рада України постановляє: ...Прийняти Конституцію України... Визнати такою, що втратила чинність, Конституцію (Основний закон) України від 20 квітня 1978 року з наступними змінами і доповненнями...»

Номер слайду 32

4. Які судження щодо зображеного плаката, створеного в роки незалежності, є правильними? 1 Плакат створено з нагоди заснування Збройних сил України. 2 Плакат агітує брати участь у волонтерському русі. 3 Керівництво державою на момент створення плаката здійснював Л. Кучма. 4 Плакат рекламує товари широкого вжитку. 5 Плакат створений для стимулювання патріотичного піднесення. 6 Поява плаката зумовлена агресією Росії на сході України. 7 Плакат пропагує роль держави в забезпеченні української армії якісною амуніцією.

Номер слайду 33

5. З’ясуйте, якого періоду історії України стосується зміст кожного з наведених уривків. 1 «Вихід на політичну арену значної кількості нових суспільних формувань змінив сам характер виборів, зробивши основний акцент на їх альтернативності (на 450 мандатів у Верховну Раду УРСР претендувало майже три тисячі кандидатів)…» 2 «Стійкість і мужність української армії, підтримка армії з боку українського народу стали основними чинниками, які, поряд із тиском Заходу, змушували Росію йти на «заморожування» агресії...» 3 «Враховуючи, що існуючі обмеження в становищі перебуваючих на спецпоселенні виселених кримських татар …у подальшому не є необхідними, Президія Верховної Ради СРСР ухвалює: …звільнити з-під адміністративного нагляду кримських татар…» 4 «…У СРСР побудовано розвинене соціалістичне суспільство. На цьому етапі… все повніше розкриваються… переваги соціалістичного способу життя… Це суспільство зрілих соціалістичних суспільних відносин, у якому… склалася нова історична спільність – радянський народ…» А Україна в перші післявоєнні роки (1945 – початок 1950-х рр.) Б Україна в умовах десталінізації (1953–1964 рр.) В Україна в період загострення кризи радянськоїсистеми (1965–1985 рр.) Г розпад Радянського Союзу та відродження незалежності України (1985–1991 рр.) Д Україна в умовах незалежності (1991 р. – початок XXI ст.)

Номер слайду 34

6. Появу зображеного плаката було зумовлено А створенням Народного Руху України. Б заснуванням Збройних Сил України. В проголошенням незалежності України. Г розгортанням російської агресії проти України.

Номер слайду 35

7. Прочитайте фрагмент історичного документа та виконайте завдання 20–22. «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ) поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.., [а також] підтверджують зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй…» У якому році одна з країн-підписантів порушила умови, зазначені в цитованому документі? А 1996 р. Б 1998 р. В 2003 р. Г 2014 р.

Номер слайду 36

8. Поява в європейських засобах масової інформації зображеної карикатури зумовлена А підписанням Україною Будапештського меморандуму. Б укладанням Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. В вступом України до Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Г приєднанням України до програми НАТО «Партнерство заради миру».

Номер слайду 37

9. Поява та поширення в сучасному українському суспільстві поняття «кіборги» зумовлено А протистоянням російській агресії в Криму. Б бойовими діями на Дебальцевському плацдармі. В обороною на Маріупольському напрямку. Г захистом Донецького аеропорту.

Номер слайду 38

10. Увідповідніть подію з її наслідком. 1 перші альтернативні вибори до Верховної Ради УРСР 2 спроба державного перевороту в СРСР 3 «Революція Гідності» 4 російська збройна агресія проти України А укладення Мінських угод Б ухвалення Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України В підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС) Г ухвалення Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України Д створення Меджлісу кримськотатарського народу

Номер слайду 39

А Б В Г 11. Розташуйте плакати відповідно до послідовності віх в історії України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Крохіна Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скорик Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Korol Marina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Тригуба Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
10282
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку