Презентація: "Подорож до семи чудес України". Тема: "Розв'язування типових вправ і задач"

Про матеріал

Дана добірка вправ та задач складена для формування навичок виконання дій над натуральними числами та обчислення площі прямокутника.

Перегляд файлу

УРОК З МАТЕМАТИКИ У 5 КЛАСІ

«ПОДОРОЖ ДО СЕМИ ЧУДЕС

УКРАЇНИ»

ТЕМА. РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ТИПОВИХ

ВПРАВ І ЗАДАЧ

АВТОР МАТЕРІАЛУ:

П.І.Б.: ГУНЬКО ЛЮБОВ ІВАНІВНА

ПОСАДА: ВЧИТЕЛЬ МАТЕМАТИКИ

МІСЦЕ РОБОТИ: ЧЕРНІГІВСЬКА

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ СЕРЕДНЯ ШКОЛА I-III

СТУПЕНІВ №21 ЧЕРНІГІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Мета: Формувати навички розв’язування задач на порівняння та обчислення площі прямокутника. Розвивати логічне мислення учнів. Виховувати інтерес до математики, любов до України, взаємоповагу та вміння працювати в команді. ДЕВІЗ: «УКРАЇНА У СЕРЦІ МОЄМУ»

(На       уроці    працює    7 команд.            Кожна

команда відправляється до певного місця.)

1. Реєстрація квитків:

Задача    1. Допоможіть Незнайку порівняти числа, у записі яких замість кількох цифр поставлені зірочки.

1) 42*** і 46***; 2) 8**4 і 8*3; 3) 7*8 і 87*; 4) 38* 1***; 5) 56* і 2***; 6) 37* *** і 34* ***;

7) **47 і 74*.

( Прибуття команд у місце призначення. За відповіддю задач вибрати букви і прочитати вислів.)

2. Завдання (для кожної команди по 1 задачі.)

1)           Довжина річки Дніпро (у межах України) становить 981 км. Довжина річки Південний Буг на 175 км менша від неї і на 89 км більша за довжину річки Псел. Знайдіть довжини річок Південний Буг і Псел.

2)           Довжина річки Дністер 705 км. Довжина річки Десна на 114 км менша від неї і на 190 км більша за довжину річки Західний Буг. Знайдіть довжини річок Десна і Західний Буг.

3)           Довжина річки Горинь 579 км. Довжина річки Ворскла на 127 км менша від неї і на 67 км більша за довжину річки Тетерів. Знайдіть довжини річок Ворскла і Тетерів.

4)           Довжина річки Самари 320 км, що на 229 км менша від довжини річки Інгулець і на 59 км більша за довжину річки Прип’ять.

Знайдіть довжини річок Інгулець та Прип’ять.







Завдання 3. 1) Обчислити площу Уманського дендропарку « Софіївка», що має форму прямокутника, довжина якого дорівнює 1420 м, а ширина на 292 м менша.

Ширина 1128 м, а площа 1601766

Ви в курсі, звідки взялася пірамідальна тополя в Україні?

Сам граф Станіслав Потоцький доставив їх до нас з Італії. А ще він створив чудовий парк «Софіївка» для своєї чарівної дружини Софії. На будівництво парку пішло 6 років, і в далекому 1802 графиня вже насолоджувалася своїм подарунком. 

Відмінний стан парку приваблює щороку велику кількість туристів. В уманському парку кожен знайде собі заняття до душі: пішохідна екскурсія, водна прогулянка на човні або на невеликому пароплаві, катання на конях …



Прекрасний пам’ятник фортифікаційного архітектурного інтернаціоналізму – Кам’янець-Подільська фортеця, площа якої 2га. Ніхто не проходив повз фортецю, через це вона отримала за роки свого існування впливу не одного народу: турки, українці, поляки, росіяни, вірмени. Зараз в стінах фортеці проводять безліч лицарських турнірів і фестивалів. Так само Кам’янець-Подільський полюбили учасники повітряних видів спорту, щороку в травні десятки повітряних куль пролітають над могутніми стінами заповідника «Кам’янець».



Хотинська фортеця, Хотин, Чернівецька область

Площа15000

Усі, напевно, пам’ятають фільм «Три мушкетери» з Боярським у головній ролі!? Так ось зйомки його проходили в прекрасній

Хотинській фортеці. У XIII столітті в стародавньому місті Хотині на березі Дністра спорудили фортецю. І хто володів фортецею, той ставав володарем тутешніх територій. Правителями фортеці за всі

вісім століть побували як українці, так і турки, і поляки, і молдавани, і австрійці, і росіяни, і знову українці.

Як і Кам’янець фортеця, в Хотині проходили зйомки багатьох фільмів радянських часів. У стінах фортеці знімали такі кінокартини: «Стріли Робін Гуда», «Балада про доблесного лицаря Айвенго».

•Обчислити площу будівлі Софіївського собору, що має форму прямокутника, ширина якого дорівнює 42 м, а довжина – 55 м.


Мало що збереглося від Київської Русі на території сучасного Києва. Спалили завойовники, зруйнув час, не вберегли наступні покоління. Софія Київська – один з багатьох пам’яток архітектури, який зберігся до наших днів. На початку XI століття вона була закладена князем Ярославом Мудрим. Софія ще й відома коронацією Володимира Мономаха. Свого часу Софія була зруйнована сином Юрія Долгорукого. Її спалював хан Менглі-Гірей, грабував хан Батий. Відновлював гетьман Іван Мазепа. Але цим випробування не закінчилися. Храм розграбували більшовики, а трохи пізніше – гітлерівці. Але Софія Київська з гордістю вистояла! Цим місцем можна справді пишатися, тому що воно зберігає 260 кв. метрів мозаїки і 3000 кв. метрів фресок. Це найбільша і унікальна колекція подібного живопису епохи раннього Середньовіччя Європи.

•Обчислити   площу    території  острова  «Хортиця» Запоріжжя, що має форму прямокутника, ширина якого дорівнює 2500 м, а довжина – 12500 м.

Острів Хортиця, Запоріжжя

Найбільший острів на Дніпрі (довжина в 12,5 км, площа 3125 га) –

Хортиця. Але не цей факт став причиною внесення його до списку 7 Чудес України. У XV-XVIII століттях на острові утворилися козацькі укріплення Запорізької Січі. На Хортиці жили запорізькі козаки, готувалися до бойових походів, займалися будівництвом своїх знаменитих кораблів – «чайок». У 1709 році Запорізька Січ була зруйнована московськими військами.

Лише через 300 років, вона частково була відновлена. Тепер вона виступала в ролі історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на острові Хортиця. Тепер кожен може потрапити в атмосферу тодішньої незалежної республіки козаків, подивитися, як жилося нашим мужнім предкам в куренях, зайти до церкви, побачити роботи козацьких ремісників, поспостерігати, якими умілими вони були наїзниками.

•Обчислити площу території Херсонес, Севастополь, що має форму прямокутника, ширина якого дорівнює 50 м, а довжина – 880 м.

Херсонес, Севастополь

Площа території Херсонес-44000м²

2000 років тому Чорне море вони називали Понтом

Евксинським. Ними були древні греки, які населяли Крим, Приазов’я і Південь сучасної України. Греки були великим народом, який будував міста, воював і успішно займався торгівлею. На пам’ять про колишні часи греки залишили нам руїни Херсонеса. Зараз кожен може прогулятися стародавніми вулицями міста греків, які були знайдені при розкопках археологів. Відвідайте Севастополь, і Ви зможете помилуватися давньогрецькою архітектурою, дізнатися про побут цього народу, не виїжджаючи за межі України.

•Обчислити площу у га території Києво- Печерської лаври, що має форму прямокутника, ширина якого дорівнює 250 м, а довжина – 880 м.

Києво-Печерська Лавра, Київ Площа 22 га.

У 1051 році два монаха Анатолій і Феодосій з іншого міста прибули до Києва. Оскільки жити було ніде – почали рити печери і використовувати їх в якості житла. По правді кажучи, у ті далекі часи практично все населення Києва жило в печерах і землянках, за винятком, звичайно ж, знаті. З часом все більшу кількість ченців з’їжджалися в тутешні краї. Підземне місто продовжувало зростати, а пізніше – і надземні кам’яні споруди з храмами. Були зведені могутні стіни, що закривали собою собори, церкви, дзвіниці, входи в безліч печер. У стінах КиєвоПечерській Лаврі похований Нестор Літописець, автор відомої «Повісті временних літ», і засновник Москви – Юрій Долгорукий. Зараз Лавра – найбільший православний монастир України.

Реєстрація квитків повернення додому. 4) Обчислити найзручнішим способом:

а) 375·78+375·22;                      б) 274·63+274·37;

в) 1408·65+1408·35;                  г) 658·43+658·57;

д) 782·53+782·47;           е) 679·27+ 679·73;

є) 804·42+804·58.

Підсумок подорожі.

Дякую за увагу!

pdf
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
21 березня 2020
Переглядів
585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку