Презентація "Поема «Мазепа»: історична основа та романтичний міф. Риси романтичного героя в образі Мазепи

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку з теми"Поема «Мазепа»: історична основа та романтичний міф. Риси романтичного героя в образі Мазепи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поема «Мазепа»: історична основа та романтичний міф. Риси романтичного героя в образі Мазепи

Номер слайду 2

Той, хто не любить свою батьківщину, нічого любити не може. Дж. Байрон

Номер слайду 3

Чи можна Мазепу вважати байронічним героєм?Байронический герой… жестокость мира принуждает убегать от его реалий. Одинокую душу охватывает ощущение мировой скорби и светлой печали из-за пылкой любви. Стремление к мировой гармонии и счастью удерживает поэта в таком жестоком и равнодушном мире. Холодное отчаяние, разочарование в людях приводят к бунту против существующих социальных отношений. Финалом жизни может быть смерть во имя свободы…

Номер слайду 4

Портрет Мазепигетьмана Украины (1687 - 1709 р. )

Номер слайду 5

Види:героїчнідидактичнісатиричнібурлескніліро-драматичніліро-епічніромантичніПоема – віршований твір, у якому зображені значні події та яскраві характери. Розповідь супроводжується розкриттям авторських переживань і роздумів.

Номер слайду 6

Видатний козацький гетьман Мазепа (1640—1709) уславився своєю боротьбою за незалежність України і, зокрема, за її відокремлення від Росії. З цією метою Мазепа вступив у союз із шведським королем Карлом XII (1682—1718), який воював з Росією. У битві в 1709 р. під Полтавою війська Петра І розгромили шведську армію, а Карл XII і Мазепа змушені були рятуватися втечею.Історична основа поеми

Номер слайду 7

Сюжет поеми. Поема побудована у формі розповіді-сповіді головного героя твору — старого гетьмана Мазепи про любовну пригоду, яка колись трапилася з ним. Поема складається з 20-ти невеличких главок; час дії — важкі для Карла XII і Мазепи дні після поразки під Полтавою.

Номер слайду 8

насамперед, у контексті власних свободолюбних бунтарських настроїв, Байрон сприймав його життя як гідний наслідування приклад героїчного служіння батьківщині. саме так Мазепу сприймали в Європі, де він став одним з найшанованіших діячів української історії.Інтерес Байрона до Мазепи був викликаний кількома причинами:

Номер слайду 9

Вольтер розповів про одну незвичайну пригоду, що сталася з Мазепою в його молоді роки. Він «виховувався як паж Яна Казимира, при дворі якого набув певної обізнаності в красному письменстві. Коли було викрито любовний зв'язок, що він мав з дружиною одного польського магната, розлючений чоловік звелів прив'язати його, зовсім голого, до дикого коня і відпустити в такому стані на всі чотири сторони. Кінь, приведений з України, примчав туди Мазепу, напівмертвого від утоми й голоду. Місцеві селяни виходили його.

Номер слайду 10

Мазепа довго лишався серед них і через певний час відзначився в багатьох походах проти татар. Вищість в освіті забезпечила йому велику повагу серед козаків; його репутація, що зростала з дня на день, спонукала царя призначити Мазепу гетьманом».

Номер слайду 11

Вольтер, як пише дослідник байронівського «Мазепи» Д. Наливайко, «вмістив цю історію в своїй книжці, внісши доповнення, яке виявилося надзвичайно істотним і провока-тивним: про дикого коня, який примчав прив'язаного Мазепу за кілька днів на береги Дніпра. Це доповнення зробило банальну історію із життя молодого Мазепи неймовірною, фантастичною і воднораз перевело її із сфери побутової у сферу міфопоетичну. Цей міфопоетичний потенціал, що з'явився у розповіді Вольтера, блискуче реалізував уже в добу романтизму Байрон — у поемі "Мазепа"».

Номер слайду 12

Мазепа як романтичний герой. Мазепа чудово підходив на роль романтичного героя байронічного типу і захопив уяву Байрона, як і багатьох інших письменників-романтиків. Як зазначає польський дослідник Я. Островський, «його історія, заснована на екзотичних реаліях, містила сюжет нещасливого кохання і жорстокої кари. Нескінченний галоп коня (мотив, що сам по собі дуже впливав на романтичну уяву) є водночас знаряддям долі, яка готувала Мазепу до великих політичних звершень. Навіть остаточна поразка гетьмана приносить йому додатковий німб мучеництва».

Номер слайду 13

Образ Мазепи у всесвіті«... Яке полум'яне творіння, який широкий і швидкий пензель!» — висловлював своє захоплення сценами шаленого бігу коня в байронівській поемі Олександр Пушкін. Захоплення англійського аристократа Джорджа Байрона історією далекої країни було логічним у його неспокійному житті та творчості і не поодиноким для європейської літератури й мистецтва доби романтизму. До прикладу, такі митці, як Ежен Делакруа, Теодор Жеріко, Олександр Орловський, поет Віктор Гюго, Юліуш Словацький, композитор Петро Чайковський та Ференц Ліст присвятили Мазепі свої твори. Поема «Мазепа» Джорджа Байрона вперше окремим виданням у вільному перекладі Дмитра Загула потрапила до українського читача далекого 1929 року. Втім, і сьогодні вона – одна з найяскравіших пам’яток української Байроніади.

Номер слайду 14

Чи можна Мазепу вважати байронічним героєм?Відповідь аргументуйте прикладами з тексту. Розгорнута відповідь на питання:

Номер слайду 15

Підготувати повідомлення про образ Мазепи в світовій літературі:1 група – В Гюго «Мазепа»2 група – В. Сосюра «Мазепа»3 група – О. Пушкін «Полтава»4 група – В Словацький «Мазепа»Домашнє завдання:

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Міляновська Н.Р.)
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
1088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку