Презентація "Поетичне та політичне життя Лесі Українки"

Про матеріал
Презентація на тему "Поетичне та політичне життя Лесі Українки" допоможе вчителеві розкрити різні грані особистості письменниці-патріотки. Ця розробка дозволить зацікавити учнів пізнавати Лесю як поетесу і як людину, спонукатиме до дослідження життєвого й творчого шляху Лесі Українки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поетичне та політичне життя Лесі Українки. Презентацію підготувала вчителька української мови та літератури Свидницького НВК “ЗОШ І-ІІ ст. –ДНЗ” Ядлось Наталія Володимирівна

Номер слайду 2

Для мене Леся Українка - прообраз сильної сучасної жінки,у якої можна повчитися, як упевнено йти до мети, як ігнорувати труднощі, як бути успішною, незважаючи на випробування долі.

Номер слайду 3

Саме ці слова ніби смужкою проходять і через моє життя. Адже все, що випадає на наші долі, можна пройти,прожити, пролетіти, маючи в серці таку жагу до життя.

Номер слайду 4

Встала квіткою ломикаменем, щоб імперію розвалити … А. Малишко “Лесі Українці”

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Фольклорист. Громадський діяч. Видавець. Педагог. Етнограф. Учений-літературознавець. Перекладач. Публіцист. Драматург. Прозаїк. Поетеса. Політик. Поліглот

Номер слайду 7

Цього всього Леся змогла досягти,бо переплелись воєдино різні сторони її характеру і об’єднались в одне ймення“ЛЕСЯ УКРАЇНКА”

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Коли Господь дає Україні таких провідників, таких особистостей, як Леся Українка, то ми, напевно, обрана нація.

Номер слайду 10

Леся не тільки палко любила Україну, а називалася її ім’ям УКРАЇНКАУкраїнка – це не тільки місце прописки. Українка - це душа, це гідність, це свобода, це честь і правда, це любов і повага до ближнього.

Номер слайду 11

Тільки від такого генотипу людей могла народитися Леся Українка

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Інша версія походження псевдоніма “Українка” пов’язана з дядьком Лесі Михайлом Драгомановим. Він іноді любив підписувати свої твори “Українець”

Номер слайду 16

Номер слайду 17

“…не скинутися політики…”(з листа Лесі Українки до М. Павлика)

Номер слайду 18

Світогляд – це корона буття кожної людини. На формування свідомості, світогляду, а також і політичних поглядів Лесі Українки мала мама - Олена Пчілка(Ольга Петрівна Косач).

Номер слайду 19

Націоналізм Олени Пчілки був виявлений, найперше, у вихованні дітей. Разом з дітьми вона йде по селах і збирає пісні, орнаменти, традиції.

Номер слайду 20

З кволої дівчинки Олена Пчілка таки витесує міцну Лесю Українку!

Номер слайду 21

“Чи дитина виросте приятелем, чи ворогом України, се багато залежить від виховання”.

Номер слайду 22

Основні засади виховання в родині Косачів:- виховання на українських національних традиціях;- дати дітям освіту на рівні європейської;- “цінити в людях – людину, себто її голову і совість, а не шапку і чоботи”;- усе на землі створюється і дається працею;- навчання – це щоденна, систематична, наполеглива праця;- поєднання праці з грою й творчістю;- людина й природа – це одне ціле.

Номер слайду 23

Саме в родині у Лесі сформувалися погляди, почуття, звички, норми моралі, які згодом стали підвалинами духовного встановлення особистості.

Номер слайду 24

М. Драгоманов проповідував соціалістичні ідеї та ідеї федералізму. Під їх впливом перебувала певний час Леся.

Номер слайду 25

Михайло Драгоманов - духовний батько Лесі. Особисті зустрічі та листування

Номер слайду 26

Номер слайду 27

“Хто любить, той уподобитись може до любого і тілом, і душею”

Номер слайду 28

У ніч смерті коханого Леся створила драму “Одержима”Автограф поеми “Одержима” 1901 р.

Номер слайду 29

“Слово - то мудрості промінь, Слово – то думка людська”

Номер слайду 30

Леся любила добу середньовіччя

Номер слайду 31

Життєві позиції Лесі Українки. Не підтримувала ідеї “любити всіх”; якщо любити, то когось або щось конкретно. Уся її сила перелилась у силу духу. Поняття “рабство” відштовхує людину від усієї системи цінностей. Якщо ти прийшов ту світ любити, то любити зло не можна, його треба знищити. Класика вічна, у ній основи життя.

Номер слайду 32

Християнство Леся сприймала не тільки в площині любові , але і як боротьбу зі злом.

Номер слайду 33

Філософія правди в творі “Кассандра”: до правди треба визріти, вирости, бо правда ніколи не буває солодка.

Номер слайду 34

“Той тільки вільний від громадських пут, кого громада кине геть від себе”Гасло УСД : “Вільна робітницька та селянська Україна, але це не наше – служити обрусенію, хоч би революційному…”

Номер слайду 35

Творча спадщина Лесі Українки12 поем22 прозових твори22 драматичних твори33 незакінчені твори270 віршів900 збережених листів

Номер слайду 36

Два шедеври, базованих на нашій історії та фольклорі

Номер слайду 37

Леся Українка залишалась сильною жінкою. Так мусить бути! Усе, що є, абсолютно справедливе! Усе, що є, абсолютно правильне! Воно є наслідком того, що ми робили вчора. Леся ніколи не хотіла змінити ворога. Думай, чому він такий. На кожну силу має бути твоя сила. “Щоб не плакать, я сміялась!”Лежачи у гіпсі, писала “Contra spem spero”. Шукати в собі сили іти далі!

Номер слайду 38

Усі Лесині твори – це спільний образ ідеальної землі, земного раю. І цей рай називається Україна. До цього раю Леся Українка йшла все своє життя.

Номер слайду 39

“Хто може не їхати на чужину, хоч би й прекрасну, той щасливий, хоч не завжди тямить своє щастя”. (З листа Лесі Українки до М. Кривинюка)

Номер слайду 40

Тихо та любо… чи се Вкраїна?Так, се Вкраїна…Он і садочок,батьківська хата і луки зеленії,темнії вільхи, ставочок із ряскою. Так, се Вкраїна…Можна спинитись…годі блукання…Все буде добре… Рідний мій край. Вкупі зі мною одужав від злигоднів, небо не хворе, не плаче, не хмуриться, люди веселі і я… не будіть…Все буде добре… (“Сон”, 1910 р., Єгипет)

pptx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку