Презентація "Поезія Лесі Українки... Кохання..."

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми "Леся Українка" (10 клас). Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поезія Лесі Українки… Кохання…

Номер слайду 2

Громадянська лірика («І все-таки до тебе думка лине...»). Пейзажна та інтимна лірика («Стояла я і слухала весну…», «Хвиля», «Уста говорять: “Він навіки згинув!..”»).

Номер слайду 3

А в серці тільки ти, єдиний мій, коханий рідний краю! Л. Українка

Номер слайду 4

Перша поетична книжка Лесі Українки «На крилах пісень» вийшла у Львові на початку 1893 року. Вона складалася із шести поетичних циклів. Найхарактернішим і найпотужнішим був цикл політичної лірики «Невольничі пісні» — один з найвищих злетів революційного слова поетеси. Цикл об’єднує наскрізна думка: «Що сльози там, де навіть крові мало», а також загальний героїчний пафос, вміщений у поезії «І все-таки до тебе думка лине» — справжній перлині циклу. Цей вірш — звернення до рідного «занапащеного, нещасного краю».

Номер слайду 5

Громадянська лірика — це особиста позиція поета у суспільстві, його переконання, ідеали, ставлення до рідної мови, до національної культури, історії .

Номер слайду 6

«І все таки до тебе думка лине» Жанр: громадянська лiрика Тема: вiдтворення картин рiдного краю, ностальгiя за Батькiвщиною Ідея: вболівання за долю рідного народу. Проблематика: туга за рiдним краєм; бiль вiд безсилля; готовнiсть цiною життя здобути свободу для Батькiвщини. Художнi засоби: метафори, інверсiя, риторичні звертання (Мій занепащений, нещасний краю!), епітети (занепащений, нещасний край), гіпербола (О, сліз таких вже вилито чимало, — Країна ціла може в них втопитись) Віршовий розмір: п’ятистопний ямб Римування: суміжне

Номер слайду 7

Пейзажна лірика - умовна назва ліричного жанру, в якому йдеться про художні переживання природи, олюдненої та одухотвореної.

Номер слайду 8

«Стояла я і слухала весну»

Номер слайду 9

«Стояла я і слухала весну» Жанр: Пейзажна лірика Ідея: Віра в перемогу світла над темрявою, життя — над смертю. Тема: Любов до навколишнього світу. Художні засоби: уособлення, метафора; синтаксичні засоби; інверсія. Дієслівний ряд стояла, слухала, говорила, співала, шепотіла передає мінливість світлих почуттів героїні. Особливо Леся Украпнка любила весну як пору вiдродження, оновлення, надiп. Тому лiрична геропня пп поезiп стояла i «слухала весну», яка пй «багато говорила», спiвала пiснi про любов, молодiсть, радощi й мрiп. Прекрасна пейзажно-iнтимна поезiя покладена на музику. Ця поезія сповнена виразними інтонаціями через недосяжність щастя, втому від життєвих змагань. Вміння  ліричної героїні «слухати весну» дало їй змогу почути дзвінку й голосну пісню, закличну мову і таємний шепіт. Голоси весни оспівують любов, юну красу, радощі — все те, про що колись мріялось.

Номер слайду 10

Приводом до написання цього твору стала поїздка до Євпаторії, де Леся Українка перебувала на лікуванні. «Хвиля» Жанр: Пейзажна лірика, мариністична (marinus — морський) Тема: опис морського пейзажу, роздуми над майбутньою долею. Головна ідея: в останній строфі: Чи полине межи сестри, межи милі, вільні хвилі, розтечеться, розпливеться, знову сили набереться, потім зрине і гучна, і бучна, переможно валом сплесне і воскресне? Ліричним героєм виступає хвиля, котра уособолює у собі мінливість, непостійність, щось приходить — щось відходить, баланс і гармонія. Художні засоби: епітети (хвиля смутна), порівняння (може, буде там покірно,мов рабиня, тихо, вірно), метафори (хвиля йде). У творі переважають почуття сумніву, але незаперечної надії у світле майбутнє, вся поезія пронизана вірою і сподіваннями. Вірш написаний хореем. До цієй теми автор звертається у творах «Спогад із Євпаторії», «Тиша морська». У зарубіжній літературі цю тематику можна простежити у віршах Пушкіна «До моря», Жуковського «Море».

Номер слайду 11

То не любов, що присяги боїться…

Номер слайду 12

Кохання у житті Лесі Українки

Номер слайду 13

Інтимна лірика  — умовна назва ліричного твору, у якому панівний мотив — любовна пристрасть автора.

Номер слайду 14

" Я не завжди тямлю, за що і через що я кого люблю… Не знаю і, скажу правду, знати не домагаюсь. Люблю і вже. Любов абсолютної справедливості не знає, але в тім її вища справедливість. У світі стільки несправедливо-прикрого, що якби не було несправедливо-лагідного, то зовсім не варто було б жити. Не від нас залежить поправити більшу половину всесвітньої несправедливості безпосередньо, будем же поправляти її іншою несправедливістю - любов'ю!" - Леся Українка. 

Номер слайду 15

МАКСИМ СЛАВІНСЬКИЙ побачив Ларису влітку 1886-го у волинському селі Колодяжному, де її батьки мали чималий маєток. Максимові було вісімнадцять, дівчині – п'ятнадцять років.

Номер слайду 16

Збереглися десятки Ларисиних листів, у яких вона розповідає про подробиці затяжної спільної праці.

Номер слайду 17

Коли вони зустрілися влітку 1892 року в Колодяжному, взаємні почуття спалахнули з новою силою. Деякі дослідники вважають, що то було перше – ще дівоче – кохання волинянки. На такий висновок, зокрема, наводять спогади Олександра Шульгіна, оприлюднені після смерті дружини Максима Антоновича: "Тепер можна сказати і про зворушливий його роман із великою українською поетесою, у душі якої він лишив глибокий слід".

Номер слайду 18

Так чи не так, а з іменем Славінського пов'язано багато перлин Лесиної інтимної лірики: " Горить моє серце", "Стояла я і слухала весну", "Хотіла б я піснею стати", "Сон літньої ночі"… До "пана Максима" звернуті й такі слова: "Милий мій! Ти для мене зруйнований храм…"

Номер слайду 19

НЕСТОР ГАМБАРАШВІЛІ Вивчаючи інтимну лірику Лесі Українки («Як я умру...», «Так прожила я цілу довгу зиму», «Не дорікати слово я дала...»), простежуємо стосунки Лесі з Нестором Гамбарашвілі, які, за твердженням деяких біографів, були більш ніж дружніми. Про це начебто свідчила й Ольга Петрівна, Лесина сестра, з якою її єднала особлива духовна близькість.

Номер слайду 20

Леся давала Несторові уроки французької мови, він її вчив грузинської. Грузія викликала в дівчини щирий інтерес: її захоплювала сила духу народу, який усім лихоліттям протиставив свою мужність та доблесть і зумів зберегти себе.

Номер слайду 21

У 1897 році різко загострилася хвороба Лесі. Боротися з недугою вона подалася до Ялти. Там, отримавши якось чергового листа від матері, письменниця дізналася про одруження Нестора Гамбарашвілі. Леся це коментувала іронічно: "Попався, жучку, в панську ручку!" Та для неї це була тяжка драма - мати навіть ховала подалі отой кинджал. 1958 року Нестор (тоді старший науковець Управління заповідників при уряді Грузинської РСР) побував у Києві й плакав над Лесиною могилою.

Номер слайду 22

СЕРГІЙ МЕРЖИНСЬКИЙ Однак справжнім, великим, спалюючим і знищуючим коханням Лесі Українки був Сергій Мержинський. Познайомилися вони влітку 1897-го в Ялті. Лесю мучив туберкульоз кісток, Мержинського – туберкульоз легенів (сухоти). Він приїхав з Мінська, де служив на залізниці.

Номер слайду 23

Вперше про Мержинського згадується в листі до матері 21 липня 1897 р. "Мій новий знайомий панич Мержинський (направленний до мене Тучапським)". З цьогож листа дізнаємося, що Мержинський живе в Ялті, в частині міста, де багато куряви і не видно моря. З листа стає зрозумілим, що знайомство було викликане зв`язками Лесі Українки з кримською соціал-демократичною організацією.

Номер слайду 24

Будучи найбільш зворушливим і ніжним товаришем, він до себе викликав гаряче дружнє ставлення, але однак завжди почував себе самотнім, і його улюблений вислів був дуже песимістичний: "Sois malheureux et tu seras seul" (Будь нещасливий і ти будеш самотній)." "Тільки останні роки короткого життя Сергія Костянтиновича були осяяні світлом прекрасної дружби і ніжного піклування друга-поета…“ - Леся Українка.

Номер слайду 25

Сергій закінчив Київський університет, був дуже освіченою й цікавою людиною, громадським діячем (соціал-демократом), шанувальником театру, робив переклади з англійської мови.  У Лесі з Сергієм було дуже багато спільного в поглядах на життя. Він подарував поетесі кольорову репродукцію «Мадонни» Рафаеля, з якою вона ніколи не розлучалася.

Номер слайду 26

З Сергієм Леся піднімалася на Ай-Петрі, де побачила незвичайну квітку – гірський едельвейс. Її поетична душа назвала квітку «ломикаменем». Саме в Ялті розцвіло їхнє кохання.

Номер слайду 27

Все, все покинуть, до тебе полинуть, Мій ти єдиний, мій зламаний квіте! Все, все покинуть, з тобою загинуть, То було б щастя, мій згубленйй світе!

Номер слайду 28

У листі до сестри Ольги Л.Українка пише: “Тепер нема й розмови про те, чи їду я, чи ні. Звичайно, їду”. Коли раптом запроменіла крихітна надія, Леся планує разом з Сергієм вирушити на лікування до Швейцарії: “Я поїду, хоч би там що. Коли не стане на се моїх грошей, я позичу, дістану ще яку роботу і все-таки поїду. Як тільки з початком зими С.К. поправиться (я таки маю на се надію), ми з ним рушимо”. Чотири рази за 1901 рік вона, перемагаючи власний біль, їздила до нього.

Номер слайду 29

Мов на крилах, летіла вона до Сергія, бо знала, що потрібна йому, а він з егоїзмом помираючого просив Лесю написати листа іншій жінці про троянди його кохання, які ніколи не зів’януть. Цю чашу Леся випила до дна. Що може бути трагічніше: вмираючий знесилений чоловік і безнадійно любляча жінка все розуміють, але нічого не можуть змінити.

Номер слайду 30

Сергій знав, що Леся кохає його, а Леся знала, що його серце належить іншій жінці. Це був час надзвичайного трагічного напруження. Леся намагалася підбадьорити хворого. У той час вона пише одну з найсильніших своїх драм — «Одержима». 

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Уста говорять: "Він навік загинув!" А серце каже: "Ні, він не покинув!" Ти чуєш, як бринить струна якась тремтяча? Тремтить-бринить, немов сльоза гаряча, Тут в глибині і б`ється враз зі мною: "Я тут, я завжди тут, я все з тобою!"

Номер слайду 33

«Уста говорять: Він навіки згинув!» Жанр: інтимна лірика Тема: згадки про втрачене кохання, страждання поетеси. Ідея: по при смерть, любов все таки залишається жити у серці. Головна думка: А серце каже: «Ні, він не покинув!». Художні засоби: епітети: струна якась тремтяча, любая розмова, важкі, ворожії сновиддя; метафори: серце каже, поцілунок на устах озветься, безодні мрій таємні, душу опановують примари, голос твій бринить, співа з журбою, сон мені склепить помалу вії; порівняння: тремтить-бринить, немов сльоза гаряча; риторичні запитання: Ти чуєш, як бринить струна якась тремтяча?; оклики: «Тебе нема, але я все з тобою!»; епіфора: «Я тут, я завжди тут, я все з тобою!»; символи: квіти — уособлення кохання. Поезія ніби утверджує відому тезу: «Людина жива, доки жива про неї пам’ять». Рефреном звучить у кінці кожної строфи «Я тут, я завжди тут, я все з тобою!» Сумує лірична героїня й про те, що так і не судилося цьому коханню стати взаємним, бо ЇЇ почуття — «квіти» — він так і не зміг за життя зірвати. Закінчується вірш словами: «Тебе нема, але я все з тобою!», бо «квіти» - почуття продовжують бриніти в серці люблячої жінки.

Номер слайду 34

КЛИМЕНТ КВІТКА У листопаді 1898-го Леся Українка читала своє оповідання "Над морем" у літературно-артистичному гуртку Київського університету. На тих читаннях був і студент-першокурсник Климентій Квітка. Коли вона одружилася з Квіткою, їй було вже 37 років. Климент був молодший від Лесі на дев’ять років. Повідомлення про її заміжжя стало для близьких несподіванкою, адже вони вважали, що з її боку кохання не було. Хоча визнавали, що Квітка обожнював Лесю. Леся його називала Квіточка. А частіше - Кльоня.

Номер слайду 35

Читайте вірші про любов. Хоч, кажуть, все придумали поети, - І почуття, в яких нуртує кров, І ніжність, і вірності тенета. Не вірте! Є любов така в житті, Що може навіть душу спопелити! Знайдіть для себе ці слова святі, Що змусять вас і плакати й радіти. Знайдіть найкращі на землі слова – І подаруйте їх своїм коханим. Читайте вірші – в них любов жива! Тож хай вона у вас в душі не в’яне!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
6049
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку