Презентація "Погляд вічності. Портрети й автопортрети Т. Шевченка"

Про матеріал
Презентація містить потртети та автопортрети Т.Шевченка, розповіді про їх створення. Даний матеріал може бути використаний на уроках під час вивчення творчості Т.Шевченка. Також презентацію можна використати під час проведення Шевченківських днів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Погляд вічності Портрети та автопортрети Т. Г. Шевченка

Номер слайду 2

Дума про Шевченка День народження і день смерті Тараса Шевченка стоять поряд – 9 і 10 березня.між цими двома березневими днями – 47 років життя, яке стало славою і гордістю нашого народу, тріумфальним початком і вершинним досягненням нової української літератури. І все-таки день народження і день його смерті, фатально ствши поряд, обпікають душу невимовним болем, спонукають глибоко відчути:

Номер слайду 3

у мученицькому житті нашого Кобзаря, заповненому по вінця титанічною боротьбою за право кожної людини називатися людиною, за право кожного народу називатися народом, не було чи майже не було місця для життя в звичайному розумінні, для повного відчуття того людського щастя, про яке мріяв Тарас, коли виливав свою тугу в улюблену пісню: “Зоре моя вечірняя, зійди над горою…” Маємо всі підстави сказати: зоря великого поета засяяла по його смерті.

Номер слайду 4

Пам‘ять про Кобзаря Увіковічнений Шевченко в бронзі і граніті, віршах і думах, малюнках і картинах, портретах та автопортретах. Любов народу до великого пророка не має меж і кордонів.чи думав він, що створюючи атопортрети, він не просто залишає по собі живописну спадщину, він ще й увіковічнє себе у пам‘яті народній.

Номер слайду 5

Найраніший автопортрет Це він чи образ молодої волі? Яка різниця… В ризниці старій академічної церковці антресолі приставлено – майстерня! Возрадій, Тарасе:несподівана майстерня і -- на короткий час! – твоє житло…

Номер слайду 6

В солдатах . Перший портрет Кобзаря з періоду заслання був написаний 1847 року (Орська фортеця). Тяжка муштра вже встигла накласти свій відбиток на обличчя в‘язня.

Номер слайду 7

Автопортрет Кобзаря-солдата в Седневі Згаданий автопортрет Шевченка побував і на Чернігівщині. Кобзар прислав його в Седнів Андрію Лизогубу, зкотрим потоваришував ще до заслання. Подарований Шевченком портрет зберігався в сім‘ї Лизогубів як дорогий сувенір – образ великого поета.

Номер слайду 8

Поету властиве почуття гумору В живописній творчості Шевченка-реаліста є й автошаржі. Вони свідчать про те, що йому, незважаючи на життєві незгоди, завжди було властиве почуття гумору…

Номер слайду 9

Його автопортрети – його автобіографія Нема надій на звільнення. Нема! Кругом неволя і кругом тюрма. Нудьга. Жара. Безвітряність. Пустеля брудна, мов заяложена шинеля. Безвихідь. Безпорадність. Непроглядь.

Номер слайду 10

Автопортрет зі свічкою …Три тіні поглипують з-поза плеча: Солдатчина, смерть, забуття на чужині. Але ще так молодо сяє свіча! І тіні чаяться, ховаються тіні! …Зведи ж свої крила і серце зведи У вічнім, гіркім, геніальному леті, Лети в суховії, лети в холоди, Пергу перетворюй на віск і меди І промінь, мов сонячний штрих, поклади На тім недокінченім автопортреті…

Номер слайду 11

Автопортрет зі свічкою

Номер слайду 12

В очах “і ніжність, і печаль” Останні роки свого життя Кобзар провів у Петербурзі. Працюючи над автопортретами, інколи користувався фотографіями ранніх років.В цей період створив пройняті глибоким ліризмом автопортрети “В темному костюмі”, “З бородою в кожусі і шапці” та інші. За словами великого російського письменника, справжнього прихильника таланту Шевченка Івана Тургенєва, в них “і ніжність, і печаль”.

Номер слайду 13

“З бородою в кожусі і шапці”

Номер слайду 14

Інші портрети Т.Г.Шевченка… Писав він і молодим і вже у солідному віці, в години радості і в години смутку. Дивится Кобзар на нас не з полотен художників, а з портретів, створених власноручно. Вони дають нам можливість і сьогодні бачити його таким, яким він був 200 років назад…

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

До автопортретів утрачених або невідомих Якщо все повертає на круги своя, Якщо в славу неслави приходить ім‘я, А міста воскресають із праху румовищ, А рукописи – з попелу, книги – зі сховищ, З мерзлоти заполярної – вбиті поети, -- Повертайтесь Шевченкові автопортрети!

Номер слайду 23

Той, дитячий, написаний вуглем на клуні, Той, несмілий, зухвало дарований Дзюні. Той, у Вільні, розтерзаний Енгельгардтом, Той, Сошенкові вручений з болісним жартом, Той, для брата Микити, -- як воля в конверті, Той, що юних сестер причарує до смерті, Той, веселий і в‘їдливий, бо – “натщесерце”, Той, де бритва в руці блискотить дотепер ще, Той і той, що могли б заслужити медалі,

Номер слайду 24

Той, настінний, -- він там, в казематнім підвалі, Той – мов зойк з того світу, з розпуки страшної, Що навряд чи потрапив до рук Рєпніної, Той, фельдфебелем вкрадений і пропитий, Той доносом до допиту навхрест прибитий, - Поверніться! Смертельний скасовано вирок, Поверніться, подерті, затерті до дірок, Із бундючних колекцій, комодів захланних, З-під приватних запорів неподоланних,

Номер слайду 25

Поверніться! Постаньте перед людьми. Тут Шевченко присутній. Присутні і ми. Ми – повітря Шевченкове. Простір і тло, Де мов сонце засвічується чоло. Гасне маска посмертна. І меркнуть свічі. І народ сам собі вдивляється в вічі… Роман Лубківський 1987 – 1989 рр.

Номер слайду 26

До Дня народження Кобзаря… Кобзар не пішов від нас.. Він з нами… З нами і буде… Вічно…

ppt
Додано
8 січня 2023
Переглядів
324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку