Презентація " Походження письма"

Про матеріал

Презентацію " Походження письма" вчитель української мови і літератури може використати у позакласній роботі з української мови з учнями 9 класу під час проведення факультативу або занять гуртка "Юний мовознавець".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Перший крок до неї – малюнкове письмо

Номер слайду 8

Предметне письмо. Відображення інформації за допомогою предметів. Його винахід відносять до VIII-III тис. до н.е. Вони не передава-ли думку, а тільки нагадували про неї. Здатність предметів символізувати поняття була  різнобічно використана ста-родавніми племенами. Це представлено в таких видах індійського письма як вампум і кіпу. 

Номер слайду 9

письмо «вампум»Вампум – це раковинні буси алгонкінських та ірокезьких племен; вони слугували не тільки прикрасами, адже їх використовували і як предметні «записи». Особливо важливою була символіка кольору: білий колір означав мир, здоров’я, благополуччя; чорні буси сповіщали про смерть вождя; червоні – про війну. Кіпу – це вузликове письмо інків. Спеціально виготовлені шнури та буси виступали зоровими засобами спілкування. Ще більш умовний характер отримували зарубки на бирках, татуювання, родові та племінні знаки, знаки власності. Вони наносилися на предмети побуту, на стіни печер, скелі тощо. Цей печерний та наскальний живопис і був одним з найдавніших видів письма. вузелкове письмо

Номер слайду 10

Піктографія. Вперше застосувалося в ХІХ ст. у ескімосів, північно-американських індіанців, африканських та австралійських племенах

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Звукове письмофінікійський алфавіт A B C D E F G H I J K L M N O P QR S T U V W X Y Za b c d e f g h j k l m n o p q r s t u v w x y zгрецький алфавітлатинський алфавіт(22 приголосні літери)

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дука Женя
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 серпня 2018
Переглядів
7234
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку