Презентація " Походження української мови"

Про матеріал
Пропоную вам презентацію "Походження української мови" для перегляду. Гіпотези появи української мови
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження української мови Ясінська Валентина

Номер слайду 2

На думку дослідників, українська мова є найдавнішою з живих слов'янських мов. 448 р. н. е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли (на території сучасної України), записав слова «мед» і «страва».

Номер слайду 3

В різні часи мовознавці висували різні гіпотези з приводу виникнення української мови. В нас є дві гіпотези, визнані в наукових колах.

Номер слайду 4

Концепція славіста, доктора філософії, академіка Ю. Шевельова- українська мова безпосередньо виділилася з правослов’янської мови.

Номер слайду 5

Концепція російського мовознавця О. Шахматова - українська мова виникла зі спільноруської прамови, від якої походять й інші «руські мови» (північно-великоруська, південно-великоруська та білоруська).

Номер слайду 6

З точки зору лексики, найближчими до української є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%) мови. Російська на четвертому місці (62%). Українська мова має від 22 до 29 спільних рис із білоруською,чеською, словацькою та польською мовами.

Номер слайду 7

Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Це єдина на сьогоднішній день державна мова в Україні. Також є однією з офіційних мов Придністров'я та частини Сербії.

Номер слайду 8

Українська мова була дуже тісно пов'язана зі старослов'янсько-спільною мовою предків сучасних слов’ян. В українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті «повітря», «кохати», «дерево», «вогонь».

pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
4165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку