Презентація "Покрова Пресвятої Богородиці"

Про матеріал
Презентація "Покрова Пресвятої Богородиці" підготовлена з метою навчити учнів шанувати народні традиції повязані зі св"ятом Покрови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У день Покрови Пресвятої Богородиці вшановується Матір Божа, яка є заступницею за рід людський. Покрова Пресвятої Богородиці – одне із найважливіших християнських свят. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Номер слайду 3

Коли святкують Покрову. Щороку Покрову Пресвятої Богородиці відзначають 14 жовтня. У 2019 році святкування припадає на понеділок. У народі цей день ще називають Свято Покрови або Третя Пречиста.

Номер слайду 4

Покрова Пресвятої Богородиці: історія та значення свята. Свято Покрови Пресвятої Богородиці бере свій початок з вторгнення київського князя Аскольда на Візантію. За легендою, мешканці Константинополя розуміли, що вони приречені і почали молитися Богородиці, просячи захисту. Диво цього дня відбулося перед самим вторгненням в Константинополь: чарівним чином, городяни зникли. Це пояснюють появою Богородиці жителям Константинополя. Вона допомогла віруючим, укривши їх своїм омофором - вбранням для богослужіння. У 910 році візантійська імперія вела війну з племенами русів. Розуміючи неминуче вторгнення і жорстоку розправу над християнами, візантійці молилися всю ніч.

Номер слайду 5

Поява Богородиці, описана святим Андрієм, виглядала, як метання Богородиці над людьми в яскравому сяйві з ангелами і святими покровителями. Вона молилася з іншими віруючими і плакала, просячи про захист для городян. Після молитви Богородиця зняла з себе покров і покрила ним все місто. Врятоване місто увірувало в силу молитви, а Аскольд зі своїм військом, шокований тим, що відбувається, прийняв християнство. Саме свято символізує захист, який дає щира молитва. Покрова залишається важливим елементом в іконописі, що пояснює віруючим важливість віри та силу молитви. Омофор, як частина одягу єпископів є нагадуванням богословам про важливість захисту слабких і заблукалих. На покривалі зображують хрести і носять поверх решти церемоніального одягу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Покрову Богородиці також вважають символом захисту військових від ворогів. Не дарма, 14 жовтня святкують День захисника України. Це дуже символічна дата, яка створює позитивну асоціацію і поєднує цивільне свято з релігійним. Молитви про військових часто читаються саме в Покровських храмах, а в гарячих точках завжди присутня ікона Покрови Пресвятої Богоматері.

Номер слайду 9

Народні прикмети та звичаї на свято Покрови. Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною. Якщо дуб і береза на Покрову скинуть все листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими. До Покрови – осінь, після Покрови – зима. Звідки на Покрову вітер дме, з тієї сторони і чекай перші морози. Яка погода на Покрову, такою вся зима буде. Не утеплиш будинок до Покрови – всю зиму будеш мерзнути. Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше будуть хворіти.

pptx
Додано
14 жовтня 2019
Переглядів
3922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку