Виховна година на тему:«Шкідлива їжа. Що ми їмо?» (Текст)

Про матеріал
o виховання в учнів культури харчування; o пропаганда здорового способу життя серед учнів; o ознайомлення учнів із поняттям «продукти харчування»; o пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; o визначення залежності здоров'я людини від впливу на нього продуктів харчування; виховування прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Виховна година

на тему:

 

 

«Шкідлива їжа. Що ми їмо?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План-конспект виховної години

Тема: Шкідлива їжа. Що ми їмо?

Мета:

  • виховання в учнів культури харчування;
  • пропаганда здорового способу життя серед учнів;
  • ознайомлення учнів із поняттям «продукти харчування»;
  • пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування;
  • визначення залежності здоров'я людини від впливу на нього продуктів харчування;
  • виховування прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.
     

Обладнання: ноутбук, презентація, вирізки з журналів, прислів'я, записані на окремих аркушах, картки.

«Головним скарбом життя є на землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати». (Авіцена.)

 

Структура заняття

І. Вступне слово.

У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки.
       Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи, або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов'язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобрити їх дарами і жертвами.
        Серед своїх богів давні греки з особливою шаною ставилися до бога лікування Асклепія та його доньок — Гігієї та Панацеї. Перша вміла запобігати захворюванням (звідси назва галузі медицини — гігієна), а друга лікувала та зцілювала людей (звідси вислів: «Панацея від усіх бід»).
        Міцне здоров’я багато в чому залежить від правильного харчування.

 

ІІ. Розповідь вчителя про шкідливі та корисні продукти харчування

Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.
      Живлення має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі.
Живлення має бути всіляким. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.

Шкідливі продукти

Цукерки, шоколад, інші солодощі мають підвищений вміст цукру. Цукор в такій кількості пригнічує дитину, робить її в’ялою та лінивою. Від цього може з’являтись небажання навчатись.

Чіпси. В них багато жиру, який дає підвищене навантаження на систему травлення, в результаті чого дитина приходить додому неголодною і відмовляється від нормального обіду. Поки організм зайнятий перетравлюванням чіпсів, він витрачає багато енергії. Цю енергію він забирає в мозку, що призводить до пасивності на заняттях!

Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти.

  • По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає справлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути активними і уважними.
  • Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом.
  • Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму.
  • На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу.
  • Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну.
     

Топ-10
10 найшкідливіших продуктів харчування

 

Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так.


 

1. Жувальні цукерки, пастила, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.


3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і їжі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.

4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.


5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують транс гени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з транс генної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.


6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.


7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, під солоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця.

8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.


 

9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.


10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій.

 

Колективне складання правил харчування.


А зараз разом з вами, ми спробуємо скласти правила харчування. (Учні називають варіанти правил, учитель на дошці, їх скориговуючи, записує).

  • харчуватися помірно, але різноманітно;
  • вживати їжу, багату на білки;
  • вибирати свіжі овочі та фрукти;
  • помірно вживати м'ясо, молоко, сир, яйця;
  • використовувати йодовану сіль;
  • вживати їжу, багату на клітковину;
  • віддавати перевагу хлібу грубого помолу, вживати горіхи, боби;
  • солодощі вживати лише зрідка;
  • харчуватися з урахуванням вікових потреб, фізичного та розумового навантаження.


Питання: назвіть прислів'я і приказки, в яких згадуються продукти харчування
1.Хліб-сіль їж, а правду ріж.
2.На чужий коровай рот не роззявляй.
3.Всякому овочу свій час.
4.Яблоко від яблуні не далеко падає.
5.Перемелеться - мука буде.
6.Вашими б вустами та мед пити.
7.Кашу маслом не зіпсуєш.
8.Не червона хата кутами, а червона пирогами.
9.Недосіл на столі, а пересіл на спині.

 

 

doc
Додано
14 жовтня 2019
Переглядів
2327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку