Презентація "Поняття про оздоровчі системи. Складові оздоровчих систем"

Про матеріал
Презентація до уроку Основи здоров'я у 8 класі. У ній викладені основні види оздоровчих систем: фізична, традиційна, сучасна, народна. Також описані складові оздоровчих систем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про оздоровчі системи. Складові оздоровчих систем

Номер слайду 2

Оздоровчі системи Оздоровчі системи — це комплекс усвідомлених, доцільних дій, спрямованих на збереження, зміцнення та відновлення здоров’я. Види оздоровчих систем:

Номер слайду 3

Традиційні оздоровчі системи виникли ще в давній Індії. Найвідомішими з них є йога та аюрведа. Йога – це поєднання фізичних вправ, які засновані на різноманітних позах, та медитацій. Йогою займаються для того, щоб покращити контроль над розумом і тілом. Зокрема йога найбільше популярна серед жінок. Регулярні вправи сприяють гнучкості та красивому вигляду тіла.

Номер слайду 4

Аюрведа – це найдавніша на Землі система природньої медицини. Її часто називають праматір’ю медичної науки, оскільки Аюрведа мала величезний вплив на розвиток більшості відомих в історії стародавніх систем відновлення здоров’я: грецької, китайської, арабської, тібетської та інших. Сьогодні Аюрведа є одним з найперспективніших напрямків розвитку сучасної природньої медицини, завдяки універсальному підходу, який вона застосовує. Згідно з Аюрведою кожен з нас є індивідуальною, неповторною особистістю. А отже і підхід до підтримання або відновлення здоров’я також повинен бути індивідуальним. Основу цього підходу становить вчення про Пракріті – індивідуальну конституцію людини, яка включає в себе її анатомічні, фізіологічні і психічні особливості.

Номер слайду 5

Сучасні оздоровчі системи з’являються в країнах з молодою культурою, і час їх існування ще невеликий. Прикладом цієї системи є холізм

Номер слайду 6

Науково обґрунтовані з’явилися в результаті застосування теоретичних наукових знань. Сучасні науково обґрунтовані оздоровчі системи побудовані на наукових знаннях з психології й фізіології людини, враховують її вік, стать, індивідуальні особливості.

Номер слайду 7

Народні оздоровчі системи сформувалися в процесі народної практики. Фітотерапія – використовування лікарських рослин для профілактики та лікування хвороб. Ароматерапі́я — це стародавнє, вдосконалене віками мистецтво використання ефірних олій, фітонцидів рослин та інших ароматних речовин для укріплення фізичного та психічного здоров'я, для косметичного догляду за тілом. Анімалотерапія (від латинського "animal" - тварина) - вид терапії, що використовує тварин і їх образи для надання психотерапевтичної допомоги. Дельфінотерапія - метод лікування, заснований на спілкуванні з дельфінами. Воно допомагає стабілізувати психоемоційний стан людини, зняти психологічне напруження. Після спілкування з дельфіном людина заспокоюється, швидко знаходить вихід із кризової ситуації.Іпотерапія - метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди. Апітерапія - це медичне використання бджолиних продуктів. У тому числі: мед, пилок, віск, прополіс, королівське желе (маточне молочко).

Номер слайду 8

Гірудотерапія - давній метод лікування, який знову набув популярності. Медична п'явка (Hirudo medicalis) успішно використовується замість сучасних медикаментів і багато в чому перевершує їх, тому що не викликає небажаних побічних явищ. Каністерапія - вид анімалотерапії з використанням собак. Фелінотерапія - терапевтичний вплив кішок. Більшість учених вважають, що кішкотерапія є ефективним методом лікування багатьох хвороб. Ребефінг - дихальна терапія. З'ясувалося, що цей метод допомагає вилікувати невиліковні, з точки зору сучасної медицини, захворювання, зняти сильні психічні стреси, підвищити психофізичний потенціал, а може й допомогти людині знайти сенс свого життя в собі самому. Дієтотерапія - ефективне і повноцінне перетравлення їжі, лежить в основі нормального обміну речовин. Для кожної людини існує оптимальний набір продуктів, обумовлений генетичними і фізіологічними особливостями.

Номер слайду 9

Фізичні оздоровчі системи включають у себе відповідні фізичні вправи і режим активної діяльності.

Номер слайду 10

Складові оздоровчих систем Існує велика різноманітність оздоровчих систем, але їх усіх об’єднують деякі загальні складові (компоненти). До них належать:• правильний режим праці та відпочинку;• щоденна рухова активність;• повноцінний нічний сон;• раціональне харчування;• відмова від шкідливих звичок;• загартовування водою, повітрям і сонцем;• оптимізм і вміння володіти емоціями;• здатність протистояти стресам, розслаблятися й повноцінно відпочивати;• уміння бути корисним суспільству;• наявність моральних принципів та ідеалів.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Опрацювати §7. Скласти приблизний варіант індивідуальної оздоровчої системи для себе.

pptx
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
3875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку