Презентація "Поняття про перерізи та розрізи, їх види, позначення"

Про матеріал
Дана презентація до тем перезіз та розріз. Розглянуті види перерізів та розрізів, їх позначення на креслення. Дані тестові питання з відповідями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей» Тема: Поняття про перерізи та розрізи, їх види, позначення Розробив викладач вищої категорії: Костенко Ірина Анатоліївна Запоріжжя, 2021

Номер слайду 2

Не задовольняйся поверхневим поглядом. Від тебе не повинні вислизнути ні своєрідність кожної речі, ні її гідність. Марк Аврелія (римський імператор) Афоризм уроку

Номер слайду 3

«Маленький принц» Антуан де Сент Экзюпери Когда мне было шесть лет, в книге под названием «Правдивые истории», где рассказывалось про девственные леса, я увидел однажды удивительную картинку. На картинке огромная змея — удав — глотала хищного зверя. Вот как это было нарисовано: В книге говорилось: «Удав заглатывает свою жертву целиком, не жуя. После этого он уже не может шевельнуться и спит полгода подряд, пока не переварит пищу».

Номер слайду 4

«Маленький принц» Антуан де Сент Экзюпери Я много раздумывал о полной приключений жизни джунглей и тоже нарисовал цветным карандашом свою первую картинку. Это был мой рисунок №1. Вот что я нарисовал: Я показал мое творение взрослым и спросил, не страшно ли им. — Разве шляпа страшная? — возразили мне. А это была совсем не шляпа.

Номер слайду 5

Маленький принц» Антуан де Сент Экзюпери Это был удав, который проглотил слона. Тогда я нарисовал удава изнутри, чтобы взрослым было понятнее. Им ведь всегда нужно все объяснять. Это мой рисунок №2:

Номер слайду 6

Застосування перерізів у повсякденному житті Розріз пластикового вікна Переріз Землі Приклад перерізу торту Переріз ковбаси

Номер слайду 7

Епіграф Дивіться всередину. Багато речей далеко не такі, якими спочатку здалися; і нерозуміння твоє, не проникне крізь оболонку,  обернеться розчаруванням, коли дійде до суті.   Бальтасар Грасиан-І-Моралес (іспанський письменник)

Номер слайду 8

Поняття про переріз Іноді через наявність на поверхні предмета заглибин, виступів, пазів та інших конструктивних особливостей виникає необхідність виконува­ти на кресленні додатковий вигляд, який може бути складним і малозро­зумілим. Щоб точніше виявити форму предметів на кресленнях, крім виглядів, застосовують ще й інші зображення. До таких зображень нале­жать перерізи. Щоб отримати переріз, предмет умовно розрізають уявною площиною в тому місці, де необхідно виявити його форму. На малюнку пока­зано наочне зображення предмета, умовно перерізаного допоміжною пло­щиною А.  Зображення фігури, утвореної уявним перетином предмета однією чи кількома січними площинами, називають перерізом

Номер слайду 9

Утворення перерізів Перерізи найчастіше застосовують для того, щоб показати поперечну форму предметів та форму отворів, заглибин, вирізів на поверхнях округ­лих деталей тощо. На перерізі показують тільки те, що є у січній площині. Усе, що міститься перед цією площиною і поза нею, вважається уявно видаленим.

Номер слайду 10

Види перерізів а – винесений переріз, розташований на вільному місці поля креслення; б – накладений; в) – винесений переріз, розташований в розриві вигляду

Номер слайду 11

Тест Визначте, які за розміщенням показані перерізи

Номер слайду 12

Виконання перерізу

Номер слайду 13

Штрихування фігури перерізу

Номер слайду 14

Графічні позначення матеріалів на перерізах

Номер слайду 15

Тест Визначте, яким лініям перерізу відповідають перерізи, позначені цифрами?

Номер слайду 16

Відповідь на тест А Б В Г Д 3 5 4 1 3

Номер слайду 17

Поняття про розріз Щоб як найчіткіше показати на креслениках обриси внутрішніх контурів предметів, застосовують зображення, яке називають розрізом. Він утворюється аналогічно до перерізу уявним розрізом предмета уявною січною площиною. Проте розріз містить у собі переріз та зображення деталі поза січною площиною. Тобто в розрізі можна показати не лише фігуру перерізу, а й ті елементи деталі, що розташовані за січною площиною. Частину предмета, яка розміщена в січній площині, на розрізі виділяють штриховкою. Отже, розріз — це зображення предмета, який цілком або частково уявно розрізано однією чи кількома січними площинами, щоб показати його невидимі поверхні.

Номер слайду 18

Відмінність між розрізом і перерізом

Номер слайду 19

Тест Визначте, яким предметам відповідає кожний з перерізів і розрізів

Номер слайду 20

Відповідь на тест І ІІ ІІІ ІУ Переріз 3 1 7 5 Розріз 4 6 8 2

Номер слайду 21

Види розрізів Залежно від кількості січних площин розрізи поділяють на прості і складні. Прості розрізи. Простим називають розріз, утворений внаслідок перетину предмета однією січною площиною. При виконанні розрізів січна площина відносно горизон­тальної площини проекцій може займати вертикальне, гори­ональне чи похиле положення. Залежно від положення січ­ної площини прості розрізи поділяють на вертикальні, гори­зонтальні і похилі.

Номер слайду 22

Простий розріз: фронтальний Вертикальним називають розріз, утворений січною пло­щиною, яка перпендикулярна до горизонтальної площини проекцій. Вертикальна січна площина може бути по-різно­му розташована відносно фронтальної і профільної площин проекцій. Залежно від цього розрізняють фронтальні і про­фільні вертикальні розрізи. Вертикальний розріз називають ф р о н а л ь н и м, як­що січна площина паралельна фронтальній площині проек­цій.  

Номер слайду 23

Простій розріз: профільний Вертикальний  розріз  буде профільним якщо січна площина паралельна профільній площині проекцій.

Номер слайду 24

Простий розріз: горизонтальний Горизонтальним  називають розріз, утворений січною пло­щиною, яка паралельна горизонтальній площині проекцій.

Номер слайду 25

Простий розріз: похилий Похилим називають розріз, утворений січною площиною, що розташована під будь-яким (але не прямим) кутом до го­ризонтальної площини проекцій.

Номер слайду 26

Складний розріз: ступінчатий  Розрізи  утворені двома і більше січними площинами, називають складними.  Залежно від положення січних площин складні розрізи поділяють на ступінчасті й ламані. Ступінчастим називають   складний   розріз,   утворений кількома паралельними січними площинами.

Номер слайду 27

Складний розріз: ламаний Ламаним називають складний розріз, утворений за допо­могою площин, які перетинаються.

Номер слайду 28

Тест. За виглядами та розрізами знайдіть наочні зображення деталей та їх профільні розрізи. Відповіді  запишіть у таблицю в зошиті.  Види і розрізи 1 2 3 Наочні зображення Профільні розрізи Види і розрізи 1 2 3 Наочні зображення Профільні розрізи

Номер слайду 29

Відповідь на тест. Види і розрізи 1 2 3 Наочні зображення Б В А Профільні розрізи М Л К

Номер слайду 30

Молодці! Дякую за роботу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Попова Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Голець Оксана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Черниш Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сердюк Тимофій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Pokhyl Taras
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Горбенко Алексей
    огромное ВАМ спасибо, за ваш труд
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Шульга Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Олександрівна Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Марчук Тамара Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
ppt
Додано
16 червня 2021
Переглядів
11550
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку