Презентація "Поняття про pH розчин. Значення рH для характеристики кислотного чи лужного середовища"

Про матеріал
Презентація "Поняття про pH розчин. Значення рH для характеристики кислотного чи лужного середовища" Тип уроку: вивчення нового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про р. Н розчину . Значення р. Н для характеристики кислотного чи лужного середовища

Номер слайду 2

КИСЛОТНІСТЬ СЕРЕДОВИЩАХарактеризує вміст кислот або лугів у розчинах. H2 SO4 2 Н+ + SO42-Na. OH Na+ + OH -ЕЛЕКТРОЛІТИН+ОН- КИСЛОТИЛУГИ Н+Н+Н+Н+Н+ОН- ОН- ОН- ОН-

Номер слайду 3

Вода- слабкий електроліт. В 1 л води на йони дисоціює лише 1* 10-7 моль молекул Н2 О ↔ Н+ + ОН- Н+ = ОН- Н+ОН-

Номер слайду 4

КИСЛОТНІСТЬ СЕРЕДОВИЩАкислотне нейтральне лужне

Номер слайду 5

ВОДНЕВИЙ ПОКАЗНИКЗначення відповідає певному вмісту катіонів Гідрогену в 1 л розчину

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сьорен-Петер Лауріц Сьоренсен. Датський фізико-хімік і біохімік. За свої наукові досягненнявнесений до переліку «100 видатниххіміків ХХ століття. Увів поняття про водневий показник.

Номер слайду 9

р. Н визначення

Номер слайду 10

Лабораторний дослід. Установлення приблизного значення р. Н води, лужних і кислих розчинів (натрій гідроксиду, хлоридної кислоти) за допомогою універсального індикатора.

Номер слайду 11

ЗАСТОСУВАННЯ ВОДНЕВОГО ПОКАЗНИКАЕКОЛОГИРегулярно вимірюють р. Н дощової води, води річок і озер. Різке підвищення кислотності природних вод (внаслідок необачної діяльності людини) може спричинити загибель рослин, риби та інших мешканців водойм. Руйнується металеве обладнання. Кислотні дощі (р. Н знищують рослинність, живий світ водойм, руйнують памʾятки архітектури й мистецтва. Якщо рівень р. Н зависокий (лужне середовище) пришвидшується ріст водоростей, утворюється вапняний осад.

Номер слайду 12

кислотність грунтового розчину є одним із чинників, що впливає на урожай. Наприклад, картопля найкраще росте на слабокислих ґрунтах (р. Н 5), а буряк на нейтральних (р. Н 7) Оскільки для більшості рослин важливою є кислотність ґрунту, агрономи проводять аналіз ґрунту, визначають його р. Н . Якщо кислотність завелика, то ґрунт вапнують, додаючи крейду чи вапно, а якщо недостатня, тобто ґрунт має надмірне лужне середовище, то проводять гіпсування. Сільське господарство

Номер слайду 13

МЕДИЦИНАЯкщо порушується кислотно – лужна рівновага в організмі, то людина хворіти, починає раніше старіти. Значення р. Н крові – показник здоров’я та імунітету людини. Норма р. Н крові становить від 7,35 до 7,45. У разі зсуву р. Н на 0,2розвивається коматозний стан, а на 0,3 – людина помирає.

Номер слайду 14

КОСМЕТОЛОГІЯ

Номер слайду 15

У середньому для шкіри людини оптимальне значення р. Н = 5,5. КОСМЕТОЛОГІЯСуха шкіра –кисле середовище. Жирна – лужне середовище.

Номер слайду 16

ЗАСОБИ ГІГІЄНИПОРАДИ ВІД КОСМЕТОЛОГАТверде мило 7-9 ВІДМОВТЕСЬ!!!!! Руйнує захисний шар шкіри. Гель для душу -6 Шампунь – 5-7 . Лужне середовище небезпечне для волосся. Воно стане ламким. Дуже шкідливе для волосся фарбування. Фарбники мають дуже сильне лужне середовище . Тому необхідно робити після фарбування кислі маски. Креми 5-7. Для жирної шкіри краще від 3-5

Номер слайду 17

5,2-5,7 — норма. Шкіра чиста, свіжа, зволожена. Косметика з нейтральним р. Н допоможе підтримати такий ідеальний стан.3,5-4,5 — кислий. Шкіра масніє, блищить, пори розширені, є висипання і комедони. Корисними будуть легкі АГК-пілінги, які глибоко зволожать епідерміс і делікатно знизять нездоровий р. Н шкіри.6,0-7,5 — лужний. Шкіра сохне і лущиться через неминучу втрати вологи, її жирова мантія потребує відновлення ззовні. Корисні ланолінові креми після зволожуючих масок. ПОРАДИ ВІД КОСМЕТОЛОГА

Номер слайду 18

ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 19

ХАРЧУВАННЯр. Н і продукти харчування

Номер слайду 20

ХАРЧУВАННЯОтто Варбург. Німецький біохімік. Довів, що в середовищі, насиченому киснем при р. Н = 7,43 і вище ракові клітини не розмножуються. Дослідження тривали 24 роки. Лавреат Нобелівської премії 1932 р.

Номер слайду 21

Скільки шматочків цукру міститься у 0,5 л пляшці Кока – коли, якщо, за інформацією виробника, у 100 мл напою міститься 11 г цукру, а маса одного шматочка 4 г?ХАРЧУВАННЯцукор (~ 11%)Діоксид вуглецю. Барвник (цукровий колір, Е150)Ортофосфатна кислота (фосфору 170 ppm)Кофеїн (140 ppm)Ароматизатор: ванілін, корична олія, олія гвоздики, олія лимону (точна концентрація не відома)Азорубін-харчова добавка, що відноситься до групи барвників. (Концентрація невідома)

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
3151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку