Презентація " Поради батькам"

Про матеріал
Презентація допоможе логопеду ефективно працювати з батьками в умовах дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОРАДИ БАТЬКАМвід логопеда. Сагателян Карина Юріївна Ладижинський ліцей

Номер слайду 2

Що потрібно знати кожній матусі про мовлення своєї дитини?

Номер слайду 3

Якщо батьки зауважуюють у дітей якісь відхилення: порушення звуковимови,дуже пом’якшену вимову, чи навпаки, тверду, якщо дитина порушує складову структуру слів, вимовляє одне й те ж слово порізному, має проблеми з розвитком зв’язного мовлення,- то варто звернутись до логопеда, який кваліфіковано проаналізує ситуацію та надасть рекомендації.

Номер слайду 4

Діти від 3 до 4 років повинні вміти вимовляти свистячі звуки(с,з,ц)Від 4 до 5 – шиплячі (ш,ж,ч,щ)Від 5 до 6 – сонорні (р,л)

Номер слайду 5

Одним із найпоширеніших діагнозів є дислалія, коли у дитини багатий словниковий запас,правильна побудова речень, розвинене зв’язне мовлення, але є порушення вимови окремих звуків.

Номер слайду 6

Порушення звуковимови після досягнення дитиною 5-річного віку є патологічним, в такому випадку слід звернутись до логопеда. В дитини спостерігається міжзубна вимова свистячих, або ж специфічний шиплячий, горловий «р» – звертаємось до логопеда

Номер слайду 7

Якщо ж діагноз важчий( наприклад, дизартрія чи алалія, коли мовлення частково або взагалі відсутнє) тоді потрібно докладати великих зусиль, і кропітка праця може тривати декілька років за злагодженої роботи логопеда, психолога та батьків.

Номер слайду 8

Як ОЦІНИТИ МОВЛЕННЯ СВОЄЇДИТИНИ?Нажаль, багато батьків не звертають увагу на мовлення власних дітей. Не чують, що дитина не вимовляє той чи інший звук, чують лише звуки «які ріжуть слух», тобто звертають увагу на явно відсутні звуки, а от коли вимова спотворена( міжзубна) заміна звуків (л-в) увага приділяється менше. Тому кожному з батьків слід адекватно оцінити мовлення дитини, допоможе в цьому простий тест.

Номер слайду 9

МОВЛЕННЯ МОЄЇ ДИТИНИЩо потрібно для тесту: Аркуш паперу і ручка. Будемо занотовувати результат. Будь-яка художня книга з ілюстраціями та казками

Номер слайду 10

1. ПЕРЕВІРТЕ ВИМОВУ ЗВУКІВЛ- (вимовляємо слова: лапа, калач, футбол)занотовуємо неправильну вимову за наявностіЛ’-( лялька, бульйон, емаль)С-(собака,коса, насос) зверніть увагу чи є міжзубна вимова. З- (зайчик, зозуля)Ш-(шапка, машина, шалаш)Р- (риба, кора, самовар)

Номер слайду 11

ПЕРЕВІРЯЄМО СЛОВНИКОВИЙ ЗАПАСТА ВМІННЯ УЗАГАЛЬНЮВАТИЗаміни одним словом: Липа, береза, дуб, ялинка ______(дерева)Шафа, стіл, крісло, диван _______Зайчик,білочка, кішка, собака _________Корабель, машина, літак, тролейбус_________Штани, шапка, сукня, пальто____________

Номер слайду 12

ПОБУДОВА РЕЧЕНЬ ТА ЗВ’ЯЗНЕ МОВЛЕННЯОсь тут на допомогу берем книжку з яскравими сюжетними малюнками. Пропонуємо розглянути малюнок і розповісти, що зображено на малюнку. Слідкуємо, як дитина будує речення, скільки слів використовує, чи відповідає одним словом;які частини мови вживає; чи емоційне мовлення.

Номер слайду 13

Прочитайте дитині казочку, запропонуйте переказати. Слідкуйте за тим, чи розповідає дитина самостійно, чи потребує навідних запитань. Як відповідає на запитання :повним реченням чи одним словом?

Номер слайду 14

ВИСНОВКИТільки наполегливі систематичні заняття батьків з дітьми допоможуть незабаром подолати всі труднощі в мовленні і вийти на новий рівень мовленнєвого розвитку…

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Батьківські збори
Інкл
Додано
26 листопада 2021
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку