Презентація Пошук Петром Попельським свого місця у світі за повістю В. Короленко «Сліпий музикант»

Про матеріал

Пошук Петром Попельським свого місця у світі за повістю В. Короленко «Сліпий музикант»

В. Короленко писав: «Людина створена для щастя, як птах для польоту». Ця фраза відома багатьом, але не всі знають другу її частину: «Тільки щастя не завжди створене для неї». Проблему щастя вирішує письменник і у своїй книзі «Сліпий музикант», Для чого ж створена людина? Чи здатна особистість чинити супротив обставинам? Своє розуміння цих питань В. Короленко розкрив на прикладі образу Петра Попельського.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підтвердіть або заперечте твердження:1. Сліпа дитина народилася в багатій сім'ї. (+)2. Усі відразу помітили сліпоту немовляти. (-)3. Максим Яценко воював в Італії з Гарібальді. (+)4. Сестра Анна називала брата Максом. (+)5. Йохим грав на скрипці. (-)6. Петро й Евеліна познайомилися в саду. (-)7. Батька Евеліни звали пан Валентин. (+)

Номер слайду 2

Диктант без слів

Номер слайду 3

Диктант без слів

Номер слайду 4

Диктант без слів

Номер слайду 5

Диктант без слів

Номер слайду 6

Диктант без слів1 - Евеліна втішає Петруся2 – Уроки Йохима 3 – Перші спроби 4 – На прогулянці.5 – Петро і дядько Максим6 – Мама із дядьком Максимом7 – Подорож із сліпими8 – Тріумф музиканта.

Номер слайду 7

Епіграф уроку. Людина створена для щастя, як птах для польоту. В. Короленко

Номер слайду 8

Пошук Петром Попельським свого місця у світі

Номер слайду 9

Завдання уроку розкрити образ головного героя повісті, удосконалювати навички аналізу прозового твору, усне мовлення;розвивати навички самостійного пошуку інформації, уміння виразно читати, переказувати; уміння висловлювати власні думки та враження, виділяти головне у творі, уміння давати свою оцінку діям та вчинкам героїв, робити висновки;виховувати кращі моральні людські якості: милосердя, чуйність, співчуття до ближніх, толерантне ставлення, терпимість до людей з обмеженими можливостями; прищеплювати любов до світу прекрасного - мистецтва, повагу до талановитих людей.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ЯКЖИТИ?ЯСЛІПИЙ!

Номер слайду 12

Проблемне питання Чи знайшов Петро Попельський себе у житті, своє місце у світі?""Чи може людина з обмеженими можливостями бути потрібною і навіть щасливою?"

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сенкан. Петроталановитий, наполегливий, цікавий, цілеспрямований, здібний, щасливий.вчиться, знайомиться, грає, пізнає, любитьживе у своєму світімузикант

Номер слайду 15

Асоціативний кущ Сліпий – каліка, неповноцінна людина, людина, що потребує догляду. Музикант – творча людина, талановита людина, людина, яка знайшла своє місце у житті.

Номер слайду 16

Сліпота Музика. Вада мистецтво. Потворність прекрасне. Хвороба таланттемнота гармонія

Номер слайду 17

Сходинки духовного зростання Петра Попельського Народження. Знайомство з сім'єю і рідною домівкою. Знайомство з природою. Сопілка, піаніно, музика. Дружба з Евеліною Музикант Одруження, син. Знайомство з однолітками Мандри зі сліпцями Дзвонарі

Номер слайду 18

Символіка кольорів. Червоний – боротьба, пристрасть, кохання, гнів, радість Оранжевий – (поєднання червоного і жовтого). Діяльна творча радість. Жовтий – безумовна енергія, радість, сила, сміх Зелений – спокій, нейтральність, зцілення, співчуття. Блакитний – споглядальний стан, відчуженість Синій – манить, кличе, але холодний; незадоволений, сумний. Чорний – зло, небуття, підсвідомість, руйнування

Номер слайду 19

Прийом «Дружня порада»

Номер слайду 20

Щасливий не той, хто отримує, але лише той, хто дає. Простягайте руку допомоги. Діліться. Посміхайтеся.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Підготувати розповідь про Максима Яценка. Переглянути фрагмент із кінокартини «Сліпий музикант»: «Дядько Максим на концерті Петра». Поміркувати, за що так дякувала мати головного героя своєму братові. Знайти матеріал про людей з обмеженими можливостями, які є прикладом сильної духом людини. Зробити діло милосердя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кантемірова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 травня 2018
Переглядів
9309
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку