Презентація "Повідомлення на тему про мову, що вимагає зіставлення й узагальнення матеріалу в науковому стилі"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, який допоможе учням скласти повідомлення на тему, що вимагає зіставлення й узагальнення матеріалу в науковому стилі. Учні навчаться складати відгук на виступ однокласника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повідомлення на тему про мову, що вимагає зіставлення й узагальнення матеріалу в науковому стиліУкраїнська мова, 8 клас. Перепелиця Жанна Олександрівна, учителька Комунального закладу «Яковлівський ліцей» Мереф ̓янської міської ради Харківської області

Номер слайду 2

З'ясуйте лексичне значення слів лінгвістика,повідомлення, рецензія. Словникова робота. Великий тлумачний словник СУМ уміщує пояснення 170 000 слів (2001 рік).rrrrrr

Номер слайду 3

Поміркуйте!Прочитайте повідомлення. Що не врахував його автор, будую­чи це висловлювання? Яких знань йому бракувало? Спробуйте відре­дагувати поданий текст. Жили-були собі речення великі й малі. У кожному реченні, як і в сучасних країнах, були свої члени. У реченні за своїм значенням були два типи членів — головні та менш головні.

Номер слайду 4

Пригадайте!Науковий стиль мовлення … Науковий стиль — різновид літературної мови, що використовується в наукових працях для викладення результатів наукової дослідницької діяльності. Метою наукового стилю є повідомлення, пояснення, тлумачення досягнутих наукових результатів, відкриттів. Вимоги до наукового стилю:■ чіткість та однозначність викладу думок;■ уникання громіздких конструкцій;■ чітке структурування;■ логічна завершеність думок.rrrrrrrrrr

Номер слайду 5

Підготовка до моделювання повідомлень про мову в науковому стилі Усна розгорнута відповідь на уроці — це закінчене зв’язне монологічневисловлювання в науковому стилі, для якого характерні композиційна завершеність, чітка послідовність у викладі матеріалу. Це своєрідний звіт про роботу з мови за певний період. Невміння побудувати зв’язну розгорнуту відповідь призводить до зниження оцінки за знання мовного матеріалу. Розгорнута відповідь на лінгвістичну тему — це переважно роздум. У ньому визначаються теоретичне положення (тези) і докази. Доказова частина такої відповіді складається з аргументів, прикладів і їх пояснення, самостійне наведення яких указує на свідоме засвоєння вивченого матеріалу. Завжди дбайте про те, щоб мовний приклад відповідав суті теоретичного положення, яке висувається; думайте, коли достатньо навести для прикладу слово, словосполучення чи речення, а коли — порівняльні ряди певних мовних явищ. Висловлювання на лінгвістичну тему має вступ, основну і завершальну частини. Вживайте вступні фрази типу: «Між іменником і прикметником є багато спільних і відмінних ознак»; для переходу від теоретичного матеріалу до прикладів та їх пояснень використовуйте слова і словосполучення, наприклад, прикладом може служити, крім того, таким чином, отже, поряд з тим, по-перше тощо. Відповідаючи, дотримуйтеся нешвидкого темпу вимови, чітко діліть матеріал на частини, робіть паузи, правильний логічний наголос.

Номер слайду 6

Пам᾿яткака«Як готувати усну відповідь на лінгвістичну тему»1. Продумайте тему й основну думку висловлювання.2. Повторіть теоретичний матеріал з мови, необхідний для розкриття теми.3. Подумайте про будову усної відповіді (зачин, пояснення, висновок).4. Доберіть приклади.5. Для переходу від однієї думки до іншої використовуйте слова-«місточки»: по-перше, по-друге, таким чином, отже тощо.6. Пам’ятайте, що відповідь має бути в науковому стилі мовлення.

Номер слайду 7

Інтелектуальна розминка. Що лежить в основі усного повідомлення? У якому стилі будується повідомлення? Яка структура повідомлення?Які слова вживаються для переходу від однієї думки до іншої? Детальний, стислий або вибірковий переказ. У науковому. Вступ, теза, докази, висновок.«По-перше», «скажімо» тощо.

Номер слайду 8

Творче спостереження над мовним матеріалом. Прочитайте учнівське повідомлення на тему «Ознаки, за якими визначаємо текст». Чи є в ньому зачин, чи переконлива відповідь? Визначте слова, вжиті для переходу від однієї думки до іншої. Чи можна вважати це повідомлення повним, зв’язним? Група речень, об’єднаних між собою темою, головною думкою та граматично, становить текст. По-перше, речення пов’язані за змістом. По-друге, наявна головна думка та її розвиток. По-третє, речення розташовані послідовно. По-четверте, речення пов’язані між собою за допомогою займенників, сполучників, синонімів, повторів, спільнокореневих слів.

Номер слайду 9

Створення колективного повідомленняна тему: «Розрізнення означення та прикладки» ПАМ'ЯТКА«Як готувати усну відповідь на лінгвістичну тему»1. Продумайте тему й основну думку висловлювання.2. Повторіть теоретичний матеріал з мови, необхідний для розкриття теми.3. Подумайте про будову усної відповіді (зачин, пояснення, висновок).4. Доберіть приклади.5. Для переходу від однієї думки до іншої використовуйте слова-«місточки»: по-перше, по-друге, таким чином, отже тощо.6. Пам’ятайте, що відповідь має бути в науковому стилі мовлення.

Номер слайду 10

Створення колективного повідомленняна тему: «Розрізнення означення та прикладки» Означення. ПрикладкаІ. Вступ. Теза. За нашими спостереженнями ми дійшли висновку, що більше припускаються помилок під час визначення прикладки, тому в нашому повідомленні ми пояснимо, як розрізняти означення та прикладку. Другорядний член речення. Різновид означення. Називає ознáку предмета. Вказує на знаку предмета та водночас дає йому іншу назву. Найчастіше виражається прикметником, дієприкметником, займенникомІІ. Основна частина. Доведення. Аргументи та приклади. Виражається іменником. Наприклад: Твоя цілюща, хлібе, сила тече в моїх набряклих жилах . Наприклад: 1. Під᾿їхали до зупинки«Площа Шевченка».ІІІ. Висновок. Отже, щоб з᾿ясувати, чим є слово – прикладкою чи означенням, потрібно визначити що називає чи на що вказує слово та чим воно виражене.

Номер слайду 11

«Порівняння односкладних і двоскладних речень».«Порівняння означено-особових і узагальнено-особових речень».«Порівняння складеного іменного і складеного дієслівного присудків».«Порівняння односкладних і неповних речень». Конструювання власних повідомлень у науковому стилі у вигляді таблиці (робота в парах):

Номер слайду 12

Дайте об’єктивну оцінку усного повідомлення однокласника. Орієнтовний план усного відгуку на відповідь товариша1. Як розкрито тему? (Повно, не досить повно, частково).2. Чи послідовно викладено матеріал?3. Чи можна доповнити, уточнити відповідь?4. Чи вдало зроблено вступ і висновки?5. Чи дотримано вимог наукового стилю?6. Чи вдало дібрані приклади до сформульованих правил?7. Загальна оцінка відповіді.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Записати сучасну та колишні назви вулиці, на якій живеш, та історію походження назви вулиці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Неділя Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Андрієнко Юлія Володимирівна
    Блискучий урок для дистанційного навчання. Логічно, просто, зрозуміло.Дякую автору!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
7 січня 2022
Переглядів
15844
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку