Презентація до теми "Односкладні речення"

Про матеріал
В презентації якісно поданий матеріал до теми "Односкладні речення" (8 клас). Детально описані всі правила щодо визначення типів односкладних речень. Також є 6 тестів у форматі ЗНО (минулих років). Тому, можливе використання матеріалів для підготовки до ЗНО з української мови та літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтаксис. Односкладні речення. ЗНО

Номер слайду 2

Класифікація реченьза метою висловлювання-Розповідні-Питальні-Спонукальні за емоційним забарвленням-Окличні-Неокличні за будовоюза складом граматичної основиза наявністючи відсутністю необхідних членів. За наявністю чи відсутністю другорядних членів. За наявністю чи відсутністю ускладнювальних компонентів-Прості -Складні -Односкладні-Двоскладні-Повні-Неповні-Поширені -Непоширені-Ускладнені-Неускладнені

Номер слайду 3

Типи односкладних речень. Означено-особові Знаю основні правила. Тут кують знання. Лупайте сю скалу!Лежачого не б’ють. Нема на світі добрих людей. Мені сумно.(я, ти, ми, ви)(вони)(незалежна дія від діяча)(усі, прислів’я та приказки) Дієслівні НазивніНазивніСухе надвечір’я. Океан чистоти та сяйва.(ствердження існування предмета чи явища)Узагальнено-особовіБезособовіНеозначено-особовіГраматична будова речення Форма присудка Тип односкладного речення

Номер слайду 4

Означено-особові речення. Дієслово у формі 1-ї особи (я,ти) чи 2-ї особи (ми,ви) теперішнього або майбутнього часу;Дієслово наказового способу 1-ї та 2-ї особи однини(ти, ми), та множини (ви).1)Так сумую за тобою, мамо.7)Нумо до танцю, брате! 2)Поверни золоті її очі, сині хвилі і вітер весни.9)Вивчайте величну українську мову!8)Запам’ятай ці золоті слова!10)Обов’язково вір у себе!11)Пишайся собою завжди!3)Усоте прославляю буйноту життя.4)Вечірнє сонце, дякую за день!5)Любіть Україну, як сонце любіть...6)Не будемо говорити про минуле.(дію виконує певна особа, яку можна встановити)

Номер слайду 5

Неозначено-особові речення. Дієслово у формі 3-ї особи множини(вони);1)Вже й пороги ось-ось одягнуть в крицю та граніт.6)В давнину писали на глиняних табличках.5)На другий день тільки про повінь говорили. Дієслово минулого часу у формі множини.2)Мене везуть у царство трав, річок і таємничих озер.9)Наш виступ покажуть на місцевому фестивалі.(дію виконує невизначена особа; акцент на самій дії, її результаті)10)Задзвонили у Констанці рано в усі дзвони.7)Везли людей на заслання.3)Цукрового буряку збирають по 45 тон за день. 4)Гостей зустрічали щиро, з хлібом-сіллю.8)Задзвонили в усі дзвони по всій Україні.

Номер слайду 6

Безособові речення. Безособове дієслово;Безособові форми на но-, то-;Особове дієслово в значенні безособового;Прислівник;Інфінітив;Заперечне слово нема(немає);(дію або стан сприймаються незалежно від активного діяча)1)Надворі світає. Мені таланить.2)Багато слів написано пером.3)З поля тягне холодом. 4)На серці в мене було тихо, невесело.5)Доволі мовчати!6)Нема на світі Заходу і Сходу.7)Із можливого в чудесне перекинуто мости. 8)Для мене без тебе і життя нема. 9)Мені невесело було й на нашій славній Україні.10)Мило мені та спокійно серед тої лісової тиші. 11)Надворі стало вечоріти.

Номер слайду 7

Узагальнено-особові речення. Дієслово у формі 2-ї особи однини (ти,ми,ви);Дієслово 1-ї або 3-ї (ми,вони) особи множини;Фразеологізми, прислів’я, приказки.(дію сприймається узагальнено як властива будь-якій особі)1)Багато будеш знати — швидко постарієш.2)Хоч вовком вий!3)Лежачого не б’ють.4) Лінивим не находишся – ледачим не наробишся.5)Раніше, аніж наказувати, навчись коритися.6)Учи дітей не страшкою, а ласкою.7)Друга шукай, а знайдеш – тримай.8)Умій вчасно сказати і вчасно замовкнути.9)Свого щастя й конем не об’їдеш…10)Не хвали мене в вічі, не гудь поза очі.

Номер слайду 8

Називні реченняІменник у формі називного відмінка(Н.в.).Інколи можуть починатися вказівними частками ось, от, он. Емоційно-оцінні речення зі словами який(яка, яке, які), такий (така, та­ке, такі), що за, ну й та окличноюінтонацією.(ствердження існування предмета чи явища; в них немає і не може бути дієслова)1)Сухе надвечір’я.2)Океан чистоти і сяйва.3) Світлая, дивная ніч.4) Глибокі борозни літ.5) Ось і Каховка. Ось місяць, зорі, солов’ї..6) От тобі й свято! Ну й місто! Що за нахаба!7) Вечір. Тиша. Зорі.8) Вічності дихання золоте.9) Довга, затяжна волинська осінь.10) Тернистий шлях людини.11) Ну й мороз! Яка краса! Яка ж заметіль! Що за диво? Такі візерунки…

Номер слайду 9

1

Номер слайду 10

2

Номер слайду 11

3

Номер слайду 12

4

Номер слайду 13

5https://zno.osvita.ua/ukrainian/tag-odnoskladni_rechennya/

Номер слайду 14

6

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ільченко Алла Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Alina Yakovlieva
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
19 січня 2022
Переглядів
8708
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку