Презентація "Повість Булгакова Собаче серце"

Про матеріал
Презентація містить історію створення повісті, аналіз образів головних героїв та посилання на фільм В.Бортко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Булгаков «Собаче серце»

Номер слайду 2

Історія народження повісті «Собаче серце»7 березня 1925 р. Після прочитання повісті «Собаче серце» на літературних зборах були висунуті різні думки з просування її в світ. Один із слухачів, М. Я. Шнейдер, заявив, що це перший літературний твір, який насмілюється бути самим собою. Але зовсім інакше оцінив цю повість агент ОГПУ, назвавши її небезпечною і недоступною для суспільства. Такого роду повідомлення насторожили інстанції, які контролювали літературний процес, і зробили неминучою заборону повісті.

Номер слайду 3

Історія народження повісті «Собаче серце»Однак люди, що відносилисьдо Булгакова з симпатією, пускалися на різні хитрощі, сподіваючись добитися дозволу. Один з таких прохачів надіслав Булгакову лист, в якому викладалася стратегія чергової спроби домогтися дозволу влади. Потрібно було терміново переправити екземпляр в Боржом. Але рукопис так і не був відправлений. Він пролежав до 1987 року, поки був опублікований в журналі «Знамя».

Номер слайду 4

Історія публікації Згодом Булгаков написав п'єсу за мотивами оповідання і 1926 році намагався поставити її в Московському художньому театрі. Тим не менше, спектакль було скасовано після того, як рукопис і копії були конфісковані таємної поліції, або ОГПУ. Зрештою, Максим Горький втрутився і отримав рукопис. Перша публікація в світі відбулася в 1968 році одночасно в журналі «Грані» (Франкфурт) та в журналі Алека Флегона «Студент» (Лондон). І лише в 1987 році повість було видана в СРСР(6-й номер журналу «Знамя»), більше 60 років після її написання, але популярність у читачів роботі Булгакова дав «Самвидав». Фільм режисера В. Борткоhttps://www.youtube.com/watch?v=o9 P3fw. WMWwo

Номер слайду 5

Порядкове малювання образупортретдіїШарик. Шариков. ПРОБЛЕМАдумкиповедінка

Номер слайду 6

Композиція? Шарик. Шариков. КІЛЬЦЕВА

Номер слайду 7

Профессор Преображенский. Головний герой повісті «Собаче серце» - вже немолодий професор медицини Пилип Пилипович Преображенський. Він практикує модне в той час омолодження людини. Треба віддати належне таланту вченого: Преображенський відомий своїми працями і за кордоном. Вдень він приймає пацієнтів, а ввечері береться за вивчення медичної літератури. Професор постає перед нами як втілення освіченості і високої культури. За переконанням це прихильник старих дореволюційних порядків.

Номер слайду 8

БОРМЕНТАЛЬУ професора є помічник Борменталь, з яким він любить базікати на різні слизькі теми. Це типовий інтелігент, якому радянська влада не встигла створити умови, що не дозволяють в повній мірі розкривати і реалізувати свій талант.

Номер слайду 9

ШАРИКСлавний вуличний пес Шарик, який умів «читати по квітам» і до того ж знав всі торговельні лавки на вулицях Мясницкій і Моховій в Москві. Дуже розважливий і спостережливий пес. Шарик дуже добре розбирався в людях і судив він їх не по одягу. «Ви думаєте, я суджу по пальто? Вздор. Пальто тепер багато хто з пролетарів носять ... А ось по очах - тут вже й поблизу і здалека не сплутаєш. О, очі - значна річ. »

Номер слайду 10

Клим Чугункін. Людиною, який дає собаці свій гіпофіз, стає Клим Григорович Чугункин, 25 років, який судився три рази і виправданий: у перший раз завдяки нестачі доказів, другий раз походження врятувало, в третій - умовно каторга на 15 років. Маленького зросту, погано складений. Печінка розширена (алкоголь). Професія-гра на балалайці по корчмах. Причина смерті - удар ножем в серце в пивній «Стоп-сигнал» біля Преображенської застави ».

Номер слайду 11

Швондер - голова будинкому Швондер з почтом - це манекени, у яких за душею немає нічого: вони жалюгідні, хоча у них амбіції; значні, злісні, вони вважають себе організаторами нового життя. Професор :«Ну так от, Швондер і є найголовніший дурень. Він не розуміє, що Шариков для нього грізніша небезпека, ніж для мене. Їх принцип - відібрати і поділити. Вони хочуть отримувати від життя все, нічого не роблячи, заважаючи працювати таким, як Борменталь і Преображенський

Номер слайду 12

Завдання Преображенського:-пересадка органів з метою продовжити період життєвої активності людини,-поліпшення людської породи (прізвище героя Пре -ображенський). Логіка Швондера:- трудівник - той, хто нічого не має;- навіщо працювати, якщо можна відняти, - будь - який пролетарій- господар життя в силу свого походження.

Номер слайду 13

У повісті професору Преображенському вдається повернути все на свої місця: Шариков знову стає звичайною собакою. Чи вдасться нам коли-небудь виправити всі ті помилки, результати яких ми до сих пір відчуваємо на собі?

Номер слайду 14

Використані джерелаhttp://mykniga.com.ua/biograph/mixajlo-bulgakov-biografiya-korotko-cikavi-fakti-zhittya-i-tvorchosti-pismennika.htmlhttp://poradu.pp.ua/nauka/17195-tvorchst-korotka-bografya-bulgakova.htmlhttp://svitppt.com.ua/biografiya/mihaylo-bulgakov1.htmlhttp://www.oblosvita.kiev.ua/6443/tvorchij-i-zhittyevij-shlyax-bulgakova-mixajla-opanasovicha/Дякую за увагу!Підготувала вчитель Рубцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Хандога Людмила Олександрівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Іонко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Артеменко Раїса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Литвин Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Літвінова Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Атугеш Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
23 березня 2019
Переглядів
14061
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку