Презентація Повість «Тарас Бульба» (переклад М. Садовського і М. Рильського, за ред. І.Малковича). Сюжет твору. Внутрішній епічний розмах

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе якнайкраще підготуватися вчителям до уроку української літератури за найменших затрат часу, сприятиме розвитку особистості учня, формуванню мовленнєвої і читацької культури, комунікативної та літературної компетентностей (уміння визначати фольклорні та історичні джерела повісті «Тарас Бульба», переказувати зміст повісті, знаходити зв’язок сюжету з історією України), гуманістичного світогляду, національної свідомості, високої моралі, активної громадянської позиції, естетичних смаків і ціннісних орієнтацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повість «Тарас Бульба» (переклад М. Садовського і М. Рильського, за ред. І. Малковича). Сюжет твору. Внутрішній епічний розмах

Номер слайду 2

«Тарас Бульба» – це уривок з великої епопеї життя цілого народу… І яка поезія могутня, як Запорізька Січ. І. Г. Бєлінський. Епіграфи уроку: Звідки бралось, з яких криниць, з якихджерел било чарівне  гоголівське слово? Слово великого Гоголя не тільки не померло й ніколи невмре, а дасть ще чудові паростки!Остап Вишня

Номер слайду 3

І. Рєпін. «Запорожці пишуть листа турецькому султану»«... твого війська ми не боїмося, землею й водою будемо битися з тобою»

Номер слайду 4

Запорізьке козацтво… Про нього написано чимало цікавих творів, і один із найкращих - повість М. В. Гоголя «Тарас Бульба», над якою письменник працював майже десять років. Це були кращі люди свого часу і вірні сини України, міцні духом, багаті розумом і глибоким патріотичним почуттям…

Номер слайду 5

Із юних років у душі Гоголя живе мрія про прекрасне, гармонійне життя вільних, волелюбних закоханих у рідну землю людей. Страшна дійсність самодержавно-кріпосної Росії убиває цю мрію. До минулого, до епохи національного-визвольних війн українського народу проти польських панів звертає свій погляд письменник. Тут він шукає свій ідеал, ті сильні характери, про які мріяв ще в юності. Так народилася повість «Тарас Бульба».

Номер слайду 6

До речі, це - не єдиний твір письменника про національно-визвольну боротьбу українського народу. Напередодні закінчення першого видання повісті «Тарас Бульба» М. Гоголь написав низку художніх творів про козацьке минуле України: повісті «Страшна помста», «Кривавий бандурист», незавершений роман «Гетьман» та уривки з історії України.

Номер слайду 7

Щоб краще осмислити ідейний задум автора, загляньмо в історичне минуле України.

Номер слайду 8

«Мозковий штурм»Де знаходилася Запорізька Січ?Чомувона так називалася? За що воювали козаки?Кого вважали козаки батьком, матір'ю, дружиною та товаришем?«Що ви знаєте про запорожців?»Хто такі запорожці?Які риси їм притаманні?

Номер слайду 9

Історичний екскурс «Запорізька Січ»

Номер слайду 10

Першу українську Січ на острові Хортиці, серед Дніпра запорожці збудували під керівництвом. Дмитра Вишневецького.

Номер слайду 11

Січ була розташована на ідеально укріплених самою природою місцях — на річкових островах, які важко було виявити серед безлічі їм подібних у прибережній лісовій гущавині, в морі плавнів. Сама Січ була оточена ровом і десятиметровим земляним валом, на якому стояв дерев’яний частокіл. Серед кріпосних укріплень виділялися високі вежі з бійницями для гармат. Сильно укріпленим був також вихід до ріки. Довідка

Номер слайду 12

Всередині фортеці знаходився майдан із церквою і ганебним стовпом, де карали винних. Навколо майдану стояли великі довгі будинки — курені, де жили січовики, будинки старшини, канцелярія, а далі — склади, арсенали, ремісничі майстерні, торговельні ряди. Слово «курінь» означало і будинок, де проживали козаки і була їхня кухня, і військову, а пізніше територіальну одиницю. Всього нараховувалося до 38 куренів, у яких звичайно збиралися козаки-земляки.

Номер слайду 13

Запорізька Січ... Це не тільки місце. Це втілення мрії українського народу про вільне життя, про бойові подвиги. Це царство волі й рівності. Це вільна республіка, у якій живуть люди широкого розмаху душі, абсолютно вільні й рівні. Тут виховуються вільні, мужні характери, для яких немає нічого вищого за інтереси народу, за волю й незалежність Вітчизни.

Номер слайду 14

острів був відгороджений (відсічений) навколо, наче кіш, і до нього не було приступу. Є також також думка, що назва «Січ» походить від слова «сікти», тобто «рубати», і означало первісно укріплення з дерева й хмизу. Січ або Січовий Кіш. За стрімкими дніпровськими порогами у Запорізькій Січі вирувало легендарне козацьке життя.

Номер слайду 15

У тій Січі козаки зимували і відпочивали після походів на турків і татар. Перші звістки про козаків записані в хроніках і літописах уже в 1492 році.

Номер слайду 16

Козаки — то волелюбні лицарі українського народу, захисники рідної землі. Свята правда, непорушна дружба і відвага керували ними. Душа цих відважних лицарів боліла за неньку-Україну, поневолений народ, і вони захищали рідну землю і свою віру, героїчно й майстерно б'ючись як на суходолі, так і на морі.

Номер слайду 17

Рукописні списки українських літописів Працюючи над повістю, Гоголь заглиблюється в історичні матеріали про минуле України. Коло відомих йому історичних джерел досить широке:

Номер слайду 18

В історії козаччини рід Гоголів посідає помітне місце. Найвідомішим із роду був Остап Гоголь. Саме його в роки Хмельниччини гетьман призначив уманським, а згодом подільським полковником. У 1663 р. як брацлавський полковник він брав активну участь у поході гетьмана Тетері на Правобережну Україну. Наступного року перейшов на бік московського царя й невдовзі став активним помічником Петра Дорошенка, з рук якого одержав титул наказного гетьмана Правобережної України. Після 1674 року Остап Гоголь відійшов від політичної діяльності й постригся в ченці Межигірського монастиря, де помер 1679 р.

Номер слайду 19

Відомим є також ім’я і Андрія Гоголя, якого пам’ятають, насамперед, як пропольськи налаштованого діяча. Узявши до уваги імена синів Тараса Бульби, можемо стверджувати, що письменник наділив обох головних героїв певними рисами своїх предків.

Номер слайду 20

Звертаючись до теми героїчного минулого українського народу в першій половині XVII ст., М. Гоголь не приховує свого романтичного захоплення історією Запорізької Січі: «Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну!» Дуже вражаючою постає перед нами картина прощання запорожців із Січчю, коли вони вирушають у похід: «Коли рушив табір і потягся із Січі, всі запорожці повернули голови назад.— Прощай, наша мати! — промовили всі майже в один голос. — Нехай береже тебе Господь від усякої напасті!»

Номер слайду 21

19.01.202221 Козаки вважали батьком — степ, матір'ю — Січ, дружиною — шаблю, а товаришем — коня.

Номер слайду 22

Перегляд бук-трейлера «Тарас Бульба»

Номер слайду 23

Перегляд відеофрагменту із кінофільму «Тарас Бульба» - «Січ»Давайте ж разом із Тарасом Бульбою та його синами — Остапом і Андрієм — героями повісті — вирушимо на Запорізьку Січ.

Номер слайду 24

«… і завелося козацтво — цей широкий гуляцький заміс української натури, — і коли всі перевози, яри та байраки, всі зручні місця засіялися козаками, що їм і ліку ніхто не знав, і сміливі товариші їхні могли відповісти султанові, охочому знати про їхнє число: «А хто їх знає! У нас їх по всьому степу: що байрак, то й козак». «…Це був справді надзвичайний вияв української сили: його викресало з народних грудей кресало лиха. …Усім відомо вже з історії, як козацька безнастанна боротьба і невсипуще життя порятували Європу від бусурменських наскоків, які щохвилини загрожували їй повною руїною. Виразне прочитання фрагментів повісті  

Номер слайду 25

Виразне прочитання фрагментів повісті   Королі польські, ставши замість удільних князів володарями цих просторих земель, хоч би й далекими та слабосилими, зрозуміли, чого варте козацтво і яку може дати користь така войовнича вартова сила. Вони потурали йому і улесливо шукали з ним згоди. Під їхньою, хоч і далекою, владою гетьмани, з-поміж козаків таки обрані, єднали околиці й курені в полки та належні округи. Не було це лавне рекрутоване військо, — такого ніхто б і не побачив; та на випадок війни й посполитого рушення за вісім днів, не більше, усе козацтво було вже на конях і при зброї, маючи тільки один червінець платні від короля, і за два тижні набиралося таке військо, якого не набрати жодній рекрутчині.

Номер слайду 26

Виразне прочитання фрагментів повісті   Похід кінчався — усі вояки розходилися по луках та ла-нах, на дніпровські перевози — ловили рибу, торгували, варили пиво і всі були вільними козаками. Тогочасні чужинці справедливо дивувалися надзвичайним талантам козацьким. Не було такого ремесла, що його не знав би козак: спорядити воза, натерти пороху, справити ковальську, слюсарську роботу, … — усе це було йому до снаги». Тут козацька вдача набувала шаленого, могутнього розмаху і дужої постави.

Номер слайду 27

Консультація з теорії літератури

Номер слайду 28

Повість - епічний прозовий твір із однолінійним сюжетом, де акцентується увага на аналізі одного чи кількох конфліктів і характерів.

Номер слайду 29

Жанр і композиція: історична повість У центрі оповідання — доля козацького полковника Тараса Бульби та двох його синів. Зав’язка — приїзд колишніх бурсаків в батьківський дім. Кульмінацій декілька. Розв’язка — загибель самого Тараса Бульби.

Номер слайду 30

Тема. Зображення історичних подій ХVІ – ХVІІ століття в Україні, побуту, звичаїв Запорізької Січі.Ідея. Уславлення військового товариства, звеличення подвигу, патріотизму, відданості ідеї захисту рідної землі.

Номер слайду 31

- Захист рідної землі. - Моральний вибір. - Єдність, згуртованість – запорука перемоги. - Кохання, вірність, самопожертва. - Стосунки батьків і дітей. - Честь і зрада. Проблематика повісті:

Номер слайду 32

Домашнє завдання1) Прочитати 5 - 8 розділи повісті;2) Скласти кодекс козацтва, спираючись на повість М. Гоголя «Тарас Бульба»;3) Виписати цитати для характеристики образу Тараса Бульби (І варіант);4) Виписати описи інтер’єру житла Тараса Бульби (ІІ варіант);5) Підготувати виразне читання в особах розмову Андрія із донькою воєводи (індивідуальне завдання)6) Сюжет повісті «Тарас Бульба» в музиці та кіномистецтві (індивідуальне завдання)

Номер слайду 33

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ворон Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горбенко Лариса
    Дякую, Наталіє Миколаївно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кузьміна Олена В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
19 січня 2022
Переглядів
7482
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку