Презентація: " Повсякденне життя українців кінець ХVІІІ початок ХІХ століття".

Про матеріал
Презентація розкриває особливості повсякденного життя українців Наддніпрянщини. Головна тематика - побут та господарська діяльність. Також у презентації розкривається становище жінки,даного періоду.
Перегляд файлу

image

imageimageСелянські житла (на Київщині) скрізь збудовані з дерева, вони, як правило,

imageтеплі взимку. Їх зовнішнє й внутрішнє планування всюди майже однакове... Майже всі хати вкриті соломою.

Загалом у селах будинки невеликі, у них рідко буває

більше однієї кімнати, перед

imageякою є сіни, з другого боку від сіней роблять комору без вікон. У кімнаті завжди є піч.

imageГосподарювання впливало також на суспільне життя населення. Родючі ґрунти дозволяли українським селянам успішно

вести одноосібні господарства, на відміну

від їхніх північно-східних сусідів-росіян, де бідні ґрунти й суворий клімат змушували

imageселян об’єднувати свої зусилля для спільної праці. Мисливство у ХІХ ст. вже не

відігравало великої ролі в господарстві. У

всіх регіонах України, крім Полісся, селяни

не користувалися правом полювання. А для поміщиків протягом першої половини ХІХ ст. це було улюбленою розвагою. Вони

влаштовували полювання гоном на конях із великими зграями гончих собак.

imageПротягом ХІХ ст. риба, як і перше, посідала чільне місце у харчовому раціоні населення

українських земель. У чисельних

українських річках й озерах було

чимало раків, різних порід риби. Для бідних селян риболовля ставала засобом збагачення

їхнього харчового раціону.      Для бідних селян риболовля ставала

Водночас рибальство для засобом збагачення їхнього харчового більшості населення стало однією раціону. Водночас рибальство для більшості населення стало однією з форм проведення з форм проведення дозвілля. дозвілля.

Їжа селян майже однакова як улітку, так і взимку. Борщ готують із салом або зі свининою, капустою, буряками,

щавлем влітку та з іншими овочами. Зрідка селяни їдять яловичину, частіше свинину, баранину або птицю, але лише на свято або в неділю.  Взагалі вони споживають багато картоплі, яку вирощують всюди, особливо на

піщаних ґрунтах, а також ячмінну, гречану, пшоняну

imageimageкашу та галушки, які готують з житнього, пшеничного

або іншого борошна, яєць, молока й сиру. Горіхи, бобові, кукурудза, часник, цибуля, свіжі або солоні огірки також належать до їхнього раціону. Для їжі вони користуються простим мальованим глиняним посудом. Ложки, якими вони користуються, виточені з дерева, відполіровані,

вкриті лаком і також складені рядочком у шафі. Виделки їм майже невідомі.

Основним регулятором сімейних відносин залишалося давнє звичаєве право — неписані народні традиційні

Становище жінки

норми, якими у багатьох випадках змушені були

рахуватися церква й державні установи. Зокрема,

традиціями звичаєвого права освячувалася підлеглість

жінки чоловікові. Чимало історичних матеріалів свідчать,

imageщо навіть в умовах традиційної української патріархальної сім’ї, тобто верховенства в ній батька, чоловіка, жінка була в ній першорядною особою. У цей період в українців існували два типи сімей: малі та великі.

Мала сім’я — сім’я, що складалася з однієї шлюбної пари

(або одного з батьків) із неодруженими дітьми (або без дітей). Велика сім’я — сім’я, що складалася з кількох шлюбних пар різних поколінь, які жили разом і вели спільне господарство.

Жінки не лише працювали на присадибній ділянці, а й вели домашнє господарство: ткали, шили одяг,

imageвишивали, готували їжу для всієї сім’ї, один раз на тиждень пекли хліб,

виховували дітей. Така велика кількість роботи розвинула в української жінки звичку до праці, працелюбність.  З посиленням феодально-кріпосної залежності жінки працювали і на

панщині. Тяжка, підневільна праця забирала здоров’я, рано зводила у могилу.

pdf
До підручника
Історія України 9 клас (Бурнейко І.О., Хлібовська Г.М., Крижанівська Н.Є., Наумчук О.В.)
Додано
2 січня
Переглядів
2875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку