Презентація "Повторення і закріплення вивченого про дієслово. 4 клас"

Про матеріал
Презентація до уроку "Повторення і закріплення знань про дієслово" для учнів 4 класу, яка включає вправи на утворення дієслів в неозначеній формі, визначення часу, особи, числа, написання частки НЕ з дієсловами, а також повторення правил.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення і закріплення вивченого про дієслово. Підготувала вчителька початкових класів. Доля Алла Вікторівна4 клас

Номер слайду 2

Дай відповіді на запитання. Дієслово – цечастина мови, яка називає дію предмета і відповідає на питання що робив? що робить? що буде робити? …Дієслова, які відповідають на питання що робити? що зробити?, називаютьсянеозначеною формою. У реченні дієслово найчастіше єприсудком. Частка НЕ з дієсловами пишетьсяокремо. На які питання відповідають дієслова минулого часу?що робив? що робила? що робило? що робили?На що вказують дієслова теперішнього часу?На дію, яка виконується в той момент, коли про неї говорять. Найчастіше в реченні дієслово пов’язане зіменником.

Номер слайду 3

Запиши дієслова в неозначеній форміЛюбить -любити, цвіте -цвісти,йду -йти,Любить, цвіте, йду, мовчить, світить, полетіли, допоміг.мовчить -мовчати, світить -світити,полетіли -полетіти,допоміг -допомогти.

Номер слайду 4

Випиши словосполучення, вжиті в переносному значенні. Визначи час дієслів. Човен пливе – місяць пливе, учні пройшли – літа пройшли, села дрімають – дідусь дрімає, дитя заплаче – небо заплаче, душа співає – хор співає, лис закрався – вечір закрався, сонце зайде – сім’я зайде. Місяць пливе (теп.ч.), літа пройшли (мин.ч.),села дрімають (теп.ч.),небо заплаче (майб.ч.), душа співає (теп.ч.), вечір закрався (мин.ч.),сонце зайде (майб.ч.).

Номер слайду 5

Визнач особу і число поданих дієслів. Минає, розмовляємо, мріємо, пригріваєш, живете, знають, береже, їду. Минає (3 ос. одн.), розмовляємо (1 ос. мн.),мріємо (1 ос. мн.),пригріваєш (2 ос. одн.), живете (2 ос. мн.), знають (3 ос. мн.),береже (3 ос. одн), їду (1 ос. одн).

Номер слайду 6

Напиши прислів’я, розкриваючи дужки Слово (не) горобець, вилетить - (не) спіймаєш. Біда тому, хто добра (не) робить нікому. Добрим словом мур проб’єш, а лихим і в двері (не) ввійдеш. Рідна мова – (не) полова: її за вітром не розвієш. (Не) кайся рано встати, а кайся довго спати.

Номер слайду 7

Допиши вірш, вставивши потрібні дієслова. Визнач їх час. Україна – рідний край. Поле, річка, синій гай. Любо стежкою … . Тут … я і ти. іти живемо н.ф. теп.ч.

Номер слайду 8

Оціни свою роботу. Я потребував (ла) невеликої допомоги. У мене все вийшло. Мені потрібно ще попрацювати

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 травня 2023
Переглядів
1417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку