Презентація ": Повторення вивченого про іменники – назви істот і неістот. Змінювання іменників за зразком «багато – один»

Про матеріал
Мета уроку : повторити вивчений матеріал про іменник як частину мови; розширити й поглибити знання учнів про слова – назви предметів, вчити розпізнавати ці слова у мовленні, складати з ними речення; змінювати іменники за зразком «багато – один»; розвивати вміння групувати слова, та ставити питання до назв предметів і назв істот; розвивати кмітливість, пам’ять, спостережливість, зв’язне мовлення, збагачувати словниковий запас учнів; розвивати вміння творчо мислити; виховувати інтерес до вивчення рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення вивченого про іменники – назви істот і неістот. Змінювання іменників за зразком «багато – один»

Номер слайду 2

Добрий день! У добрий час!Рада бачити я вас. Ви почули всі дзвінок?Він покликав на урок. Кожен з вас приготувався. На перерві постарався. Зараз сядуть всі дівчата. А за ними і хлоп’ята.

Номер слайду 3

Девіз уроку:«Не просто слухати, а чути;не просто дивитись, а бачити;не просто відповідати, а міркувати;дружно й плідно працювати»

Номер слайду 4

Урок - гра «Розвідники – дослідники»

Номер слайду 5

Справжній розвідник повинен мати такі якості: 1. Мати гострозоре око; (тобто помічати головне)2. Уміти слухати і чути; 3. Бути уважним; 4. Міркувати.

Номер слайду 6

Загубилася частина мови.

Номер слайду 7

- Що повинні робити розвідники? Як ви гадаєте? - Шукати. - З чого почнемо пошук? - Із збору інформації.

Номер слайду 8

1. Перевірка домашнього завдання. - Яку частину мови ми розпочали з вами вивчати? - Що означає іменник ? - На які питання він відповідає? - Які іменники відповідають на питання Хто? А на питання Що?Що потрібно було виконати в домашньому завданні?- Які з цих слів відповідають на запитання Хто? А на запитання Що?- Молодці! Ви гарно запам’ятали матеріал попереднього уроку.

Номер слайду 9

Завдання дослідників на уроці будуть такими: Поглибити знання про іменник як частину мови; групувати слова та ставити питання до назв предметів і назв істот; розпізнавати їх серед інших слів; Змінювати слова за зразком «багато – один». Складемо таблицю , в якій вкажемо тематичні групи слів , відповідно до запитань на які вони відповідають, а саме в перший стовпчик підберемо назви груп предметів, які відповідають на запитання Що? В другий – на запитання Хто?

Номер слайду 10

А шукати цю частину мови ми будемо серед навчальних предметів, які вивчаємо в школі. Ось наш маршрут.

Номер слайду 11

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика5. Літературна4. Трудівничок6. Спортивна

Номер слайду 12

Номер слайду 13

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика5. Літературна4. Трудівничок6. Спортивна

Номер слайду 14

Рух повітря - це

Номер слайду 15

Буря на морі - це

Номер слайду 16

Сильний вітер зі снігом - це

Номер слайду 17

Опадання листя – це

Номер слайду 18

Негода з громом і блискавкою – це

Номер слайду 19

Поставте запитання до слів. Як можна назвати ці слова одним словом? Давайте об’єднаємо їх у группу . Явища природи: вітер, шторм, завірюха, листопад, гроза. 

Номер слайду 20

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика5. Літературна4. Трудівничок6. Спортивна

Номер слайду 21

Граючи в хованки з Папугою, Мавпа пробігла 5 м по спині Удава, піднялася на самий вершечок пальми, під якою відпочивав Удав і залишаючись на тій же висоті, перестрибнула на сусіднє дерево, що стояло в 3 м від пальми . Якої висоти була пальма, якщо Мавпа пройшла шлях 15 м?

Номер слайду 22

15-5-3=7(м)Назвіть героїв цієї задачі. - Папуга, Мавпа і Удав. - Як одним словам назвати ці слова? - На яке питання відповідають ці слова?

Номер слайду 23

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика5. Літературна4. Трудівничок6. Спортивна

Номер слайду 24

- Для виготовлення аплікації які інструменти нам згодяться? - Ножиці, пензлик. - А які інструменти ви знаєте ще? - На яке питання відповідають ці слова? Як їх можна назвати одним словом? - Граблі, лопата, пилка, сокира – це інструменти.

Номер слайду 25

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика4. Трудівничок5. Літературна6. Спортивна

Номер слайду 26

- Які ви знаєте різновиди усної народної творчості? - Ось вам загадка: Стоять в лісі сестриці - Сукні білі Шапочки зелені. (Берези) - Береза- це що? - Дерева відносяться до якої групи слів? - Що саме відноситься до рослин? (Дерева, кущі і трави)

Номер слайду 27

1. Каліграфічна хвилинка2. Я досліджую світ3. Математика5. Літературна4. Трудівничок6. Спортивна

Номер слайду 28

Іменник. ЯВИЩА ПРИРОДИ ВИДИ СПОРТУ ІНСТРУМЕНТИРОСЛИНИ ТВАРИНИлюди

Номер слайду 29

Робота в парах. Гра « Ти мені – я тобі». Один учень називає слово - інший ставить до нього запитання. Потім помінятися ролями.

Номер слайду 30

Вибірковий диктант- Дівчатка записують слова, які означають один предмет, а хлопчики - слова , які означають багато предметів.

Номер слайду 31

Самостійна робота Завдання – утворити слова за зразком: в перший стовпчик – слова назви предметів, які позначають один предмет, а у другий стовпчик – багато предметів. Це завдання ви виконуєте самостійно. Підпишемо стовпчики Один – Багато

Номер слайду 32

Творче завдання. Складіть речення з поданих слів. Падають , тихо, сніжинки . Поспішають, діти, школи, до. Зустрічає, вчителька, їх.

Номер слайду 33

Домашнє завдання Диференційоване. С .70 Вправа 2 - I група. Доповнити речення словами з довідки та записати за зразком - (що?) каша; (яка?) гарбузова. Вправа 3 - II група . Списати 2 і 3 абзац і підкреслити слова, які відповідають на запитання Хто?

Номер слайду 34

Молодці!Дякую усім за роботу!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
30 січня
Переглядів
129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку