Презентація "Поява і розселення людини на Землі"

Про матеріал
Презентація містить завдання, ілюстративний та текстовий матеріал.Призначення для проведення онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поява і розселення людини на Землі5ІУ22

Номер слайду 2

Пригадайте, що вивчає історична наука. (виберіть правильне твердження) Коли розпочався історичний час? (поміркуйте)наука, яка займається вивченням минулого людстванаука, яка виникла для практичних потреб людини рахувати, обчислювати, вимірюватинаука, що вивчає життя в усіх його проявах

Номер слайду 3

Від появи людини минули мільйони років, протягом яких життя людей зазнало істотних змін. Усе завдяки неймовірній працелюбності людини і прагненню більше дізнатися про довколишній світ.Історія України є невід’ємною частиною історії людства. Ви зможете в цьому переконатися, здійснивши мандрівку в історичному часі. У тривалій і насиченій подіями історії людства історики виокремлюють кілька етапів — історичних періодів.Історична періодизація. Варто запам'ятати!Періодизація історії людства — умовний поділ історії людства на певні хронологічні періоди за схожими ознаками розвитку.

Номер слайду 4

ПОХОДЖЕННЯ ЛЮДИНИПоміркуймо!Чому людину завжди цікавило питання її походження? Які ви знаєте ідеї щодо походження людини? Походження людини є таємницею, як і виникнення життя на нашій планеті. Тривалий час, до XIX ст., людину, як і саму Землю та все живе на ній, вважали творінням Бога. Наприклад, давні жителі Месопотамії вірили в те, що боги виліпили людей зі своєї крові та глини. А згідно зі священною книгою християн Біблією на шостий день після створення світу Бог за Своїм образом і подобою створив перших людей — Адама і Єву. Їхні нащадки продовжили людський рід і розселилися по всій Землі. Так розпочалася історія людства, на думку християн.

Номер слайду 5

НАУКОВЕ ПОХОДЖЕННЯ ЛЮДИНИПоміркуймо!Чому питання походження людини до сьогодні залишається предметом дискусій учених? Як ви думаєте, чому сьогодні ані спростовано, ані підтверджено жодної з теорій походження людини?Проте єдиною прийнятою в науці теорією походження життя на Землі є еволюційна теорія, яка стверджує про земне і природне походження людства. Наукове осмислення цієї проблеми пов’язане з ім’ям видатного англійського вченого-природознавця Чарльза Дарвіна. Порівнюючи викопні рештки тварин і рослин, він доводив, що життя на Землі розвивалося від простих форм до складних поступово еволюційним шляхом. Сьогодні вчені володіють різноманітними інструментами для вивчення природи і продовжують дотримуватися еволюційної теорії Чарльза Дарвіна.

Номер слайду 6

ПОЯВА ПРЕДКІВ ЛЮДИНИПрочитайте текст. Виберіть з поданих знарядь праці ті, які, на вашу думку, належать людині вмілій. Епоха первісного суспільства — найдовша в історії людства. Один з найдавніших пращурів людини — Homo habilis («гомо габіліс», що означає «людина вміла») — з’явився в Східній Африці. Людина уміла, першою з предків сучасної людини, почала регулярно виготовляти кам'яні знаряддя праці і перейшла на всеїдність. З неї також починається бурхливий розвиток розміру головного мозку.

Номер слайду 7

ПОЯВА ПРЕДКІВ ЛЮДИНИ Діємо: практичні завдання1. Прочитайте текст підручника про кроманьйонців, перегляньте відео.2. Складіть список завдань «людини розумної». З якою метою виконувалися ці завдання. Які навички, знаряддя необхідні для їх виконання.3. Які труднощі очікували первісну людину під час колективної/індивідуальної праці?Близько 35 тис. років тому з’явилася людина сучасного типу — Homo sapiens («гомо сапієнс», що означає «людина розумна») — кроманьйонець. Праця створила «людину розумну». В колективній праці (полювання, рибальство, облаштування житла, опанування вогню), у процесі спілкування в людини поступово вироблялося мовлення. Все необхідне для життя тодішні люди виготовляли з природних матеріалів: каменю, дерева, кісток, шкіри. Під час постійного вирішення завдань — як виготовити гостру палицю-спис, як зробити з каменю ножеподібну пластину, як вичинити шкіру для накидки — розвивався мозок людини.

Номер слайду 8

Діємо: практичні завдання1. Уважно розгляньте карту. На якому континенті з’явилися ймовірні осередки перших людей? Коли це відбулося? Які чинники впливали на появу людей у цих регіонах?2. Покажіть на карті напрямки розселення давньої людини?

Номер слайду 9

ПОЯВА ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИДіємо: практичні завдання1. Уважно розгляньте карту, знайдіть і покажіть на карті стоянки первісних людей на території України.2. За допомогою легенди карти укладіть хронологічну послідовність появи стоянок первісних людей.3. На вашу думку, які пам’ятки з цих стоянок могли зберегтися до нашого часу?

Номер слайду 10

Поміркуймо! З якою метою, на вашу думку, на сучасних українських грошах зображають події далекого минулого нашої країни? Уявіть себе дослідниками історичних джерел: складіть запитання, за допомогою яких можна розповісти про браслет з ікла мамонта з Мізинської стоянки. Браслет з ікла мамонта з Мізинської стоянки. Монета номіналом 20 гривень «Палеоліт»

Номер слайду 11

Поміркуймо!1. Як ви думаєте, чи відрізняються стоянки первісних людей на території України та в інших місцях, наприклад, Азії чи Африки?2. Як зміни природного середовища вплинули на розвиток первісної людини?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дізнайтеся з додаткових джерел, чи існують у наш час на Землі спільноти, які живуть способом життя первісних людей. Висловіть припущення, яку допоміжну історичну дисципліну варто було б долучити до їх вивчення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Слобода Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
20688
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку