Презентація "Позакласне читання. Особливості казок народів світу"

Про матеріал
Казка - мрія про краще у всіх людей. Але різні народи живуть в різних умовах: у лісі, степу, пустелі; біля моря чи річки; поряд мешкають інші тварини. Чи відображено це в казках?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості казок народів світу. Позакласне читання

Номер слайду 2

Казки говорять чисту правду. Але тільки дітям.

Номер слайду 3

Перші згадки про казки. Казка як своєрідний жанр народної творчості здавна посідала важливе місце у фольклорі всіх народів світу. Згадки про казку знаходимо в різноманітних писемних пам’ятках, що дійшли до нашого часу крізь віки і тисячоліття.

Номер слайду 4

Перші згадки про казки. У Китаї був відомий збірник казок“Шан – Хої – Кінг” Відомі й казки Стародавнього Єгипту

Номер слайду 5

Перші згадки про казки. Збірник казок Індії “Панчатантра”Казки Арабського сходу склали збірник “Тисяча і одна ніч”

Номер слайду 6

Яка особливість народної казки?Провідною ідеєю усіх народних казок є утвердження мудрої людини. Боротьба проти злих, темних сил.

Номер слайду 7

Усі казки мають повчальний зміст. Українські казки“Івасик – Телесик”, “Котик і Півник” навчають нас мудрості, кмітливості, доброти.

Номер слайду 8

Усі казки мають повчальний зміст. Українські казки. Виховують любов до рідної землі:“Кирило Кожум’яка”, “Три богатирі”, “Іван – мужичий син”, “Шовкова держава”. Любов до рідного дому, до батьків, до братів, до сестер: “Котигорошко”, “Іван – Побиван”,”Чабанець” .

Номер слайду 9

Казки усіх народів мають повчальний зміст. Українські казки показують красу і милозвучність рідної мови.

Номер слайду 10

Існує єдина класифікація народних казок:

Номер слайду 11

Надзвичайно поширені у творчості всіх народів є казки тваринного циклу. А от звірі у казках різних народів різні.І поведінка у них різна.

Номер слайду 12

У казках відбився тваринний і рослинний світ тієї країни, де ці казки з'явилися. У казках народів тропічних країн такі персонажі, як тигр, мавпа, крокодил, слон та інші екзотичні тварини, а в казках північних народів - звірі, які мешкають в холодних частинах світу. В українських казках їх немає. 

Номер слайду 13

 •Дія китайських казок відбувається не десь, у хтозна-якому царстві, а в якійсь конкретній місцевості. •Італійські ж казки – це море і гори.•Норвезькі — море, але — холодне, північне. •Африканські —джунглі і пустеля.

Номер слайду 14

В українських казках, як і у багатьох європейських народів, дракон (Змій Горинич), наприклад, постає як зле потворне чудовисько, яке приносить горе, викрадає людей.

Номер слайду 15

А у Індії і Кореї дракон часто позитивний персонаж і має значимий вигляд, що вселяє всіляку повагу. Справа в тому, що у цих народів в основі цього образу лежить божество, яке відає дощем. Дощ завжди був найпершою турботою хліборобів.

Номер слайду 16

Цар звірів тлумачиться по-різному. У африканців та європейців – лев. У Китаї, Кореї, Індії – тигр.

Номер слайду 17

У казках острова Мадагаскар не воюють. Бо малагасійці, народ цього острова, майже не воював у своїй історіїі позбавлений войовничості.

Номер слайду 18

Казки якого народу ти ще хотів/ла би прочитати?

Номер слайду 19

Домашнє завдання:готуємо проєкт про винаходи людства.

pptx
Додано
3 травня 2023
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку