Презентація позакласного заходу «Моя любов- Україна і математика» для учнів 5-11 класів.

Про матеріал

Презентація позакласного заходу «Моя любов- Україна і математика» для учнів 5-11 класів.Земля українська зростила багато відомих діячів культури, талановитих учених, визначних громадських діячів. Одне із найпочесніших місць серед них належить видатному українському математику, академіку ВУ АН, автору фундаментальних праць у різних галузях математики Михайлові Кравчуку. Його наукові праці увійшли до скарбниці світової науки.

Мета: розширити та поглибити знання учнів з історії української математики, ознайомити з життям та науковими досягненнями академіка М.П. Кравчука, показати практичні значення математичних знань, зв'язок математики з іншими сферами життя ;формувати позитивні риси особистості, інтерес до вивчення математики; виховувати в учнів відчуття гордості за Україну, почуття патріотизму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Моя любов - Україна і математика» - таким було його кредо. Михайло Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім’я добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише,що він – українець. Є. Сенета (Австралія)

Номер слайду 2

Дитячі і студентські роки У 1901 році сім’я переїхала до Луцька. З 1901 по 1910 рік навчається в гімназії м. Луцьк

Номер слайду 3

Дитячі і студентські роки З 1910 по 1914 рр. навчався на математичному відділенні фізико-математичного факультету університету Святого Володимира в Києві (нині Київський національний університет імені Т. Шевченка), де став учнем Д. А. Граве..

Номер слайду 4

Дитячі і студентські роки     У п'єсах Старицький проводив інсценізацію творів: М. Гоголя “Тарас Бульба”, “Сорочинський ярмарок”, музична комедія “Різдвяна ніч”; О. Шабельської “Ніч під Івана Купала”, І. Крашевського “Циганка Аза”, Е. Ожешко “Зимовий вечір”; обробка п'єси Панаса Мирного “Перемудрив” (комедія “Крути, та не перекручуй”) та інші.

Номер слайду 5

1918 – 1920 рр. – працює приват-доцентом Київського університету св. Володимира.

Номер слайду 6

Математик- від БОГА, педагог- від СЕРЦЯ. С. Саварка

Номер слайду 7

“ Рукописи не горять…”Сторінка з праці Кравчука. Підручник геометрії, написаний у 1920році

Номер слайду 8

Викладацька і наукова робота. Студенти університету. Засідання Вченої ради відновленого Київського університету,1934 р. Учасники математичного семінару академіка Д. О. Граве. 1930 р..

Номер слайду 9

З 1933 по 1937 рік академік всеукраїнської академії наук Кравчук Михайло Пилипович працював у київському авіаційному інституті. У цьому будинку в 1932-1938 р.р. жив видатний український учений-математик. Викладацька і наукова робота

Номер слайду 10

На семінарі (червень, 1935). Зліва направо (сидять): М. Бик, Д. Граве, Т. Леві-Чівіта (Італія), Г. Пфейфер, М. Кравчук, М. Орлов; (стоять): Ю. Соколов, В. Дяченко, К. Бреус, В. Можар, О. Смогоржевський, Є. Ремез, А. Наумов, Й. Погребиський Визнання світової науки

Номер слайду 11

Постраждав, бо був… українцем 1937 року в газеті "Комуніст" з'явилася стаття-донос “Академік Кравчук рекламує ворогів”.

Номер слайду 12

21 лютого 1938 року, М. Кравчука заарештовано. Інкримінували йому звісний тоді набір контрреволюційних стереотипів: націоналіст, шпигун. Судове засідання тривало півгодини. В останньому слові М. Кравчук просив дати йому можливість закінчити розпочату працю з математики. 23 вересня 1938 р. ученого М. Кравчука було засуджено на 20 років тюремного ув'язнення та 5 років заслання. Постраждав, бо був… українцем

Номер слайду 13

…Лук’янівка – Новочеркаськ– Владивосток– Магадан…–Колима Незважаючи на хворе серце і повністю підірване у в'язниці здоров'я, М. Кравчука визнали придатним до фізичної роботи в умовах Далекої Півночі. Його дорога пролягла до Магадана, а звідти ще далі на північ - на колимські золоті копальні. На Колимі М. Кравчука мучила цинга, через хворе серце напухали ноги. І при цьому він займався наукою! Постраждав, бо був… українцем

Номер слайду 14

9 березня 1942 року М. Кравчука не стало... “Замовчи, не жартуй... Чуєш, сурми гудуть, Чуєш, марш похоронний лунає...” Та не було ні маршу похоронного, ні промов, ні почестей, яких він і за життя не мав... 15 вересня 1956 року вченого було реабілітовано «за відсутністю складу злочину», а в 1992 р. поновлено в складі дійсних членів Академії наук України. Постраждав, бо був… українцем

Номер слайду 15

Внесок у науку . Кравчук – автор понад 180 наукових праць Він працював у галузях вищої алгебри та математичного аналізу, теорії ймовірностей і математичної статистики. Уже давно існують на сторінках наукових досліджень і многочлени Кравчука, і моменти, і формули, і осцилятори, і матриці, і поліноми … Методи Михайла Кравчука застосовувалися в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки, зокрема при програмуванні багатьох складних явищ і процесів. Крім того, він організатор першої в Україні (і однієї з перших у колишньому СРСР) математичної олімпіади школярів (1935).

Номер слайду 16

Многочлени М. Кравчука

Номер слайду 17

Внесок у науку У США, в музеї американської історії, зберігається лист американця Джона Атанасова, винахідника першого електронного комп'ютера, українському ученому: «Дорогий професоре Кравчук! Я знайшов Вашу серію публікацій, дуже корисну для моєї роботи. Я хотів би отримати копії будь-яких Ваших публікацій...» Наукові праці М. Кравчука використовували американські автори першого у світі комп’ютера. Відомо, що Джон Вінсент Атанасов при створенні першого комп'ютера користався з наукового доробку Кравчука.

Номер слайду 18

Внесок у науку Копія від 1997 г. на комп'ютер Атанасова -Беррі в Державному університеті штату Айова

Номер слайду 19

Гідні свого вчителя. Архип Михайлович Люлька Сергій Корольов Володимир Челомей

Номер слайду 20

Здобутки учнів М. Кравчука. Архип Михайлович Люлька (1908—1984рр.)Двигун АЛ-21 Ф3 конструкції А. М. Люльки.

Номер слайду 21

Здобутки учнів М. Кравчука. Архип Михайлович Люлька В період 1965-1985 рр. розроблений під керівництвом генерального конструктора академіка А. М. Люльки турбореактивний двигун третього покоління. Двигун АЛ-31 Ф, АЛ-21 Ф-3 встановлені на літаках фронтової авіації. Літак "Су-7"Літак "Су-17"

Номер слайду 22

Здобутки учнів М. Кравчука. Архип Михайлович Люлька Двигуни встановлюютьсяі на винищувачі Су-27, палубні винищувачі Су-33, багатоцільові винищувачі Су-35, Су-30 МК, фронтові бомбордирувальники Су-34. Цей двигун і сьогодні залишається одним із найкращих у світі для літаків фронтової авіації. Літак «Су-30»Літак «Су-35» Літак "Су-33»

Номер слайду 23

Здобутки учнів М. Кравчука. Сергій Корольов (1907-1966рр.) вчений, конструктор,він створював ракетно-космічну техніку, основоположник космонавтики. Модель одного з літаків конструкції Корольова

Номер слайду 24

Здобутки учнів М. Кравчука. Сергій Корольов 1961 рік. 12 квітня, перед стартом «Востока-1». Останні настанови головного конструктора перед стартом 1964 г. Екіпаж Восход-1 з Корольовим С. П.

Номер слайду 25

Здобутки учнів М. Кравчука. Володимир Челомей В. Челомей – конструктор ракетно-космічної техніки — супутників «Протон», «Польот», «Космос-1267», орбітальних станцій «Салют-3» і «Салют-5». Орбітальна станція «Салют»

Номер слайду 26

Спогади студентів про вчителя… Павло Бондаренко (колишній студент Київського університету) : «Лекції його – живі, дотепні: «Не думайте, що нескінченно малі – бідні змістом об’єкти, що всі вони – одноманітні та сірі як коти поночі…” — преамбула до порівняння нескінченно малих…» Вероніка Черняхівська (в майбутньому обдарована поетеса): «…подивився своїми темними м’якими очима так гарно, усміхнувся якоюсь блискучою усмішкою, що, звичайно, я простила йому і тригонометрію, і його улюблені (фі) і логарифми… Надія Суровцова (українська громадська діячка, публіцист, довголітній політв’язень): «…мене вабило, що він викладав вищу математику українською мовою».

Номер слайду 27

Вшанування пам’яті З 2002 р проходять Міжнародні наукові конференції, присвячені пам’яті академіка М. Кравчука. На них приїздять вчені з усіх областей України, з багатьох міст Білорусії, Литви, Росії, Австралії, США, Німеччини, Польщі, Китаю, Японії та інших країн. ХІІІ Міжнародна наукова конференція імені Михайла Кравчука Цього року взяти участь у ній побажали 1350 науковців із 21 країни світу і всіх областей України, які представили близько 1000 доповідей.

Номер слайду 28

Вшанування пам’яті В 2003 році на території Політехнічного інституту в Києві, вперше в Україні, відкрито пам'ятник всесвітньо відомому математикові Михайлові Кравчуку «Моя любов – Україна і математика» – викарбовано на постаменті пам’ятника.

Номер слайду 29

Музей академіка М. П. Кравчука (с. Човниця Ківерцівського району)

Номер слайду 30

Луцька гімназія № 21 носить ім’я Михайла Кравчука. Вшанування пам’яті

Номер слайду 31

Видано 3 об’ємні книги наукових праць вченого: «Вибрані математичні праці»(800стор., 2002); «Науково-популярні праці (2003), «Розвиток математичних ідей Михайла Кравчука» (824 стор., 2004 ). Крім цього написано сотні статей наукового та науково-популярного характеру про М. Кравчука. Книга Г. М. Возняка “ Моя любов – Україна і математика”. Вшанування пам’яті

Номер слайду 32

Вшанування пам’яті У 2009 р. Дарницькому районі Києва проїзд між Харківським шосе і вулицею Ревуцького ім'ям Михайла Кравчука одну з нових вулиць було названо на його честь

Номер слайду 33

«Син Неба» «Поет німого числа» «Лицар математики» «Творець музики чисел» «Корифей математики» «Титан математичної думки» «Учений з обличчям Христа»- гордість українського народу і математики…- так називають Михайла Кравчука науковці й журналісти.

Номер слайду 34

2002 року ім'я М. Кравчука внесено ЮНЕСКО до переліку найвидатніших людей світу.І світ нині знає, що він – українець!

Номер слайду 35

Літератураhttp://www.univ.kiev.ua/ua/geninf/historyhttp://h.ua/story/289951/#ixzz1y. Afsrvea. Kravchukm@narod.ruhttp://www.mathsociety.kiev.uah.ua/story/289951

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Дякую за цікавий і корисний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дем'янюк Ганна Володимирівна
    Надзвичайно змістовний матеріал. Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Семенчук Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Семенчук Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Семенчук Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
2 липня 2018
Переглядів
2467
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку