Презентація Ppt на тему" Доба Відродження - епоха геніїв і титанів" до уроку зарубіжної літератури

Про матеріал

Дана презентація допоможе учням більш повно сформувати уявлення про добу Відродження , дослідити, якою вона була - людина епохи Відродження, що відрізняло її від представників попередніх епох. Чому саме цей час подарував стільки геніїв та світових шедеврів? Що об'єднує наш час з епохою Ренесансу? Отже, знання, здобуті на сьогоднішньому уроці ,стануть дуже небхідними для розуміння тематики творів авторів даної епохи, для пояснення багатьох вчинків героїв різних творів .Отже, знання, здобуті на сьогоднішньому уроці ,стануть дуже небхідними для розуміння тематики творів авторів даної епохи, для пояснення багатьох вчинків героїв різних творів .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доба європейського Відродження- епоха геніїв та титанів

Номер слайду 2

Епоха Відродження - одна з найбільш цікавих і повноцінних епох в історії людства, це синонім особистої свободи, досконалості у мистецтві, краси в житті, гармонії фізичних і духовних якостей людини. Ренесанс був не стійкою і спокійною, а бурхливою і суперечливою епохою.

Номер слайду 3

Епіграф: “Хай нащадки одержать від нас дещо подібне до того, що нам самим лишилося від наших предків.” Данте  

Номер слайду 4

  План 1.Причини початку доби Відродження (Ренесансу), її хронологічні межі та етапи та визначення терміну «відродження». (Історики) 2.Характеристика гуманістичного світогляду людини доби Відродження. (Філософи) 3.Відродження- доба географічних та астрономічних відкриттів. (Географи та винахідники) 4.Нове мистецтво Відродження. (Мистецтвознавці) 5. Людські почуття та пристрасті у віршах поетів Відродження. (Читці)

Номер слайду 5

Історики

Номер слайду 6

Причини початку доби Відродження (Ренесансу): Втрачали свою привабливість спосіб життя та культура лицарства;  бурхливе піднесення промисловості і культури, розквіт мистецтв і наук; більшість країн Західної Європи вступає на шлях капіталістичного розвитку- зародження капіталістичного ладу як нової суспільно-політичної формації.

Номер слайду 7

хронологічні межі та етапи Відродження або Ренесанс (з фр. “розквіт”) - це доба в історії світової літератури, що припадає на 14-16 ст. в Італії (батьківщині Відродження), а в інших країнах Європи на кінець 15 -початок 16 ст. і характеризується відродженням , тобто поверненням до життя , відновленням античних зразків мистецтва та моральних цінностей. Періодизація Відродження  Раннє Відродження (14ст.) Високе Відродження (15-16 ст.) Пізнє Відродження (кінець 16-початок 17 ст.)

Номер слайду 8

Філософи

Номер слайду 9

Гуманізм - ідейна основа нової культури Відродження Гуманізм (від слова «гуманус» - «земний, людський, людяний») -це світогляд , в основі якого повага та любов до людини. Гуманісти-митці Відродження, які прославляли людину та ідеал земного щастя.

Номер слайду 10

Характеристика середньовічного світогляду -Людина – слабка істота, життям якої керує Бог; -творче начало притаманне лише Богові; -людина вмістилище гріха; -людина може любити лише Бога; -земне життя людини-короткий місток для підготовки до вічного потойбічного життя її душі; -земний шлях людини сповнений страждань і аскетизму;  -центр Всесвіту –Бог;

Номер слайду 11

Характеристика гуманістичного світогляду -Людина гармонійна особистість, здатна творити і самостійно змінювати своє життя; -людина –доброчесна; -земне життя –прекрасна дійсність , у якій кожен має право розкрити свої таланти, можливості, свою неповторність; -людина впевнена в своїх творчих та розумових можливостей; -людина має право на земне щастя, на пізнання почуття кохання; -життя людини на землі- це шлях пізнання, радості, творчості, звершень.  -людина--центр Всесвіту.

Номер слайду 12

Відродження- доба географічних та астрономічних відкриттів

Номер слайду 13

Географи та винахідники

Номер слайду 14

Христофо́р Колу́мб (29 жовтня 1451 р.—20 травня 1506 р.) — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Номер слайду 15

Ва́ско да Га́ма (1469 — 24 грудня 1524) — португальський дослідник і мореплавець, який відкрив морський шлях до Індії довкола Африки.

Номер слайду 16

Фернандо Магелан Як і Колумб, вірячи, що земля - куля, Магеллан запропонував іспанському королю Карлосу свій проект відносно віднайдення західного шляху до Азії („до островів прянощів”) і уклав вигідний для себе договір. Для плавання Магеллана було споряджено пять невеликих кораблів: „Трінідад”, „Сан-Антоніо”, „Сантьяго”, „Консепсіон” та „Вікторію”. Весь екіпаж складався з 293 осіб. Серед них був і Антоніо Пігафетта, який став літописцем експедиції. Уперше, обійшовши навколо земної кулі, експедиція довела своїм плаванням, що Земля справді має форму кулі. Перші кругосвітні мореплавці привезли в Іспанію на одному кораблі стільки прянощів, що продаж їх цілком виправдав усі витрати на спорядження цієї героїчної експедиції

Номер слайду 17

Нове мистецтво Відродження

Номер слайду 18

Мистецтвознавці

Номер слайду 19

Леона́рдо да Ві́нчі — видатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження.

Номер слайду 20

Леона́рдо да Ві́нчі “Мона Ліза” (“Джоконда”)

Номер слайду 21

Рафае́ль Са́нті— італійський живописець, графік і архітектор епохи Відродження. Втілив у своїх творах гуманістичні ідеали високого Відродження.

Номер слайду 22

Мікеланджело Буонарроті - італійський скульптор, художник, архітектор, поет і інженер. Ще за життя Мікеланджело його твори вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження.

Номер слайду 23

Стеля Сикстинської капелли

Номер слайду 24

Людські почуття та пристрасті у віршах поетів Відродження

Номер слайду 25

Читці

Номер слайду 26

Франче́ско Петра́рка— італійський поет та літописець, ранній гуманіст. Один із засновників гуманізму, його називають «батьком гуманізму».

Номер слайду 27

Ві́льям Шекспі́р (23 квітня 1564, Стретфорд-на-Ейвоні—23 квітня 1616, Стретфорд-на-Ейвоні) — англійський драматург Єлизаветинської епохи. Один з найзнаменитіших драматургів світу, автор принаймні 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу з 154 сонетів.

Номер слайду 28

Минають століття… Через простір і час витвори мистецтва епохи Відродження досягають  душі нащадків.

Номер слайду 29

Відродження Письменники Художники Універсальні творці Розвиток науки XIV – XVI ст. Людина- центр Всесвіту Гуманізм Відродження Античності Гармонія світу

Номер слайду 30

Ренесанс

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Кізім Анастасія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Денисенко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шепілко Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Жигуліна Алла Інеївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Клименко Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кіселик Неля Борисівна
    Дякую автору за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Болсуновський Роман Сергійович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Varchenko Svetlana
    Дякую авторові за цікаву презентацію
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  9. Козачко Тетяна Анатоліївна
    Дякую за розробку! Матеріал викладений лаконічно, цікаво і змістовно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
Додано
10 березня 2018
Переглядів
25219
Оцінка розробки
4.8 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку