Презентація "Права і свободи людини у демократичному суспільстві"

Про матеріал
Презентація спрямована на усвідомлення і розуміння учнями теми уроку, застосовуються статті міжнародних документів - Загальної декларації прав людини, Конвенції прав дитини, ілюстрації.Опанування учнями нових термінів і понять - права людини, права дитини, обов'язки. Презентація містить тестові завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відеоурок «Якими є права і обов'язки людини удемократичному суспільстві»Розробила: Тетяна Вікторівна Пекар,вчителька історії та етики Одеської загальноосвітньої школи №45 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської областіетика, 6 клас. Епіграф: «Щоб держава моглажити, треба щоб жили права» (А. Міцкевич).

Номер слайду 2

1. Як називається особа, що належить до постійного населення держави, користується її правами і виконує обов’язки?А демократ Б патріот В громадянин. В громадянин2. Як називають особу, яка поєднує власні інтереси з громадськими і служить Батьківщині? Це свідомий член суспільства, людина, яка підпорядковує особисті інтереси громадським. А громадянин Б демократ В патріот. А громадянин. Що це? Це давньогрецьке і означає «народовладдя». Це такий спосіб суспільного устрою, коли основна роль у прийнятті рішень належить народу. А громадянин Б демократія В патріот. Б демократія3. Норми та приписи поведінки у стосунках людей одне з одним і в суспільстві. А повага Б моральність В мораль. В мораль. Що це таке? Почуття, ставлення до когось, яке ґрунтується на визнанні його гідності, чеснот, заслуг тощо. А повага Б моральність В мораль. А повага

Номер слайду 3

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИКлючові поняття: права людини, права дитини, права і обов’язки людини та громадянина. Після цього уроку учень /учениця будуть. ЗНАТИ:«права людини», «права дитини», «обов’язки людини і громадянина України». ВМІТИ:• пояснювати і застосовувати поняття «права людини», «права дитини», «обов’язки людини і громадянина України»; • наводити приклади прав і обов’язків; • висловлювати й аргументувати власні думки про права й обов’язки учня, людини та громадянина в Україні. Що таке права людини. Якими є права дитини. Як поважають та захищають права людини в демократичному суспільстві. Як співвідносяться права й обов'язки. ПЛАН

Номер слайду 4

1. ЩО ТАКЕ ПРАВА ЛЮДИНИ. Кожен із нас завжди пов’язаний з іншими людьми: друзями, знайомими. У школі ви учень, вдома для батьків - дитина, та насамперед - Людина. Саме тому ми мусимо зважати на тих, хто нас оточує. Усі хочуть бути коханими, здоровими, сильними, щасливими й потрібними комусь. Більшість людей шукають дружби, відчувають біль, потребують захисту, безпеки та впевненості, хочуть, аби їх поважали. Раби в Давньому Єгипті10 ГРУДНЯ 1948 р. - Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Загальна декларація прав людини. Декларація - офіційний документ, у якому проголошено певні принципи та положення. Права людини - можливості людини мати певні матеріальні, культурні і духовні блага, необхідні їй для нормального життя та розвитку.

Номер слайду 5

Кожна людина повинна мати всi права i всi свободи, проголошенi Загальною Декларацiєю, незалежно вiд раси, кольору шкiри, статi, мови, релiгiї, полiтичних або iнших переконань. Стаття 2.10 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ

Номер слайду 6

Загальна декларація прав людини проголошувала. ПРАВОВИЙ СТАТУС ЛЮДИНИ 1 – СВОБОДИ і2 - ПРАВА Стаття 1 Усі люди народжуються рівними у своїй гідності й правах. Вони наділені розумом і совістю і мають чинити по відношенню один до одного в дусі братерства. Стаття 2 Кожна людина повинна мати всі права і всі свободи незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.Із Загальної декларації прав людини. У Загальній декларації прав людини проголошено, що кожна людина має право: - на життя, на свободу, гуманне поводження з боку інших; - на участь в управлінні своєю країною, на вільний доступ до інформації, на свободу думки і переконань; - на працю, освіту, вільний час і медичну допомогу; - на участь у культурному житті.

Номер слайду 7

2. ЯКИМИ Є ПРАВА ДИТИНИ. Якими ж є права дитини? У загальних рисах вони такі самі, як і в дорослих. Однак діти частіше відчувають образу та несправедливість, оскільки є слабшими і беззахисними. ООН було складено й проголошено спеціальну Декларацію прав дитини в 1959 р., яка проголо-шувала права дитини. ООН було складено й ухвалено міжнародну Конвенцію про пра-ва дитини в 1989 р., яка зобов’язувала держави, що її підписа-ли, забезпечити її виконання. Права дитини - це певні спеціальні можливості, необхідні людині віком до 18 років для життя і досягнення зрілості. Кожна дитина, незалежно від раси, статі, мови, релігії, національності, майнового стану, стану здоров’я, має рівні права з усіма іншими дітьми. Відповідно до статті 1 названої Конвенції, дитиною є кожна людина, доки не досягне 18-річного віку. КОНВЕНЦІЯ - договір між державами з якогось спеціального питання.

Номер слайду 8

Кожна людина має право на такий життєвий рiвень, включаючи їжу, одяг, необхiдне соцiальне обслуговування, який є необхiдним для пiдтримання здоров'я. Стаття 25 Загальної декларації про права людини Дитина має право на любов і розуміння в сім'ї. Має право ходити до школи та розвивати свої здібності. Конвенція про права дитини

Номер слайду 9

Початкова освiта повинна бути обов'язковою Стаття 26. Дитина має право на освіту, яка має бути спрямована на розвиток особистості, талантів, розумових і фізичних здібностей дитини в найповнішому обсязі, на підготовку дитини до свідомого життя в суспільстві. (Конвенція про права дитини 1989 р.)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

КОНВЕНЦІЯ ПРО ПРАВА ДИТИНИ ЗАБОРОНЯЄ ЗАСТОСОВУВАТИ ДИТЯЧУ ПРАЦЮ

Номер слайду 12

КАЛЕНДАР ПРАВОВИХ ДАТ. ЗАПАМЯТАЙ!1 червня – Міжнародний день захисту дітей4 червня – Міжнародний день дітей – жертв агресії20 листопада – Всесвітній день прав дитини10 грудня – День прав людини28 червня – День Конституції України. Укажіть назву офіційного документа, у якому проголошено певні принципи та положення. А закон; Б конвенція; В декларація. В декларація. Що це таке? Можливості людини мати певні матеріальні, культурні і духовні блага, необхідні їй для нормального життя та розвитку. А права людини Б свободи людини В обов'язки людини. А права людини

Номер слайду 13

3. ЯК СПІВВІДНОСЯТЬСЯ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ«Твої права закінчуються там, де починається ніс твого сусіда» ОБОВ’ЯЗОК – це встановлена державою на користь інших членів суспільства і закріплена Конституцією необхідність, яка передбачає кожному громадянинові певний вигляд і ступінь поведінки та відповідальність за неналежне виконання. ОБОВ’ЯЗОК – це необхідна і належна поведінка людини. Обов'язки частково записані в законах, а частково вважаються чимось зрозумілим і визначаються нормами моралі. Наприклад, жоден закон незабороняє радіти чужій біди, а ось норма моралі засуджує таку поведінку. Дотримуючись норм моралі, ми співчуваємо людині, яка потрапила в біду і вважаємо своїм обов'язком запропонувати їй свою допомогу й підтримку.

Номер слайду 14

3. ЯК СПІВВІДНОСЯТЬСЯ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ПРАВА ОБОВ’ЯЗКИ право на життя;Право на охорону здоров'я;Право на отримання безкош-товно повної середньої освіти;право на справедливий суд; право на повагу приватного і сімейного життя;свобода думки і слова, релігії; право на працю;тощо.захищати свою батьківщину;поважати і виконувати Конс-титуцію і закони України; поважати державні символи;не завдавати шкоди природі інавколишньому середовищі; не посягати на права і свобо-ди інших людей;охороняти історичні памяткиі не завдавати їм шкоди;платити податки;тощо.

Номер слайду 15

КАЗКА ПРО СВОБОДУ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ Колись давно зустрілися біля річки Істини двоє – Свобода і Відповідаль-ність – і завели розмову про те, хто з них більше допомагає людям. - Я, - каже Свобода, - показую людям той життєвий шлях, йдучи яким, вони справді можуть відчути себе вільними людьми. Я вчу людей небути рабами своїх пороків і своїх низьких бажань, рабами своєї дріб'язкової земної суєти. Я вчу їх пізнати сенс вільного життя, я вчу їх бути терплячими й уважними одне до одного, бо любов є основою свободи і вона ж є руслом річки Вічності. - Усе е чудово, - сказала їй на те Відповідальність, - я теж зичу людям добра і бажаю, щоб, ідучи до свого щастя, люди не спотикалися об камені вседозволеності і спокус. Я вчу людей поважати закони й порядки суспільства, я вчу людей мати обов'язки перед іншими людьми. Адже за кожним пагорбом учинку лежить поле відповідальності. Довго й терпляче слухала річка Істини цю цікаву бесіду і, нарешті, промовила: Шановні Свободо і Відповідальність, ви обидві однаковою мірою потрібні людям, невже ви не бачите, що схожі одна на одну, як сестри-близнята. Адже без Відповідальності ти, Свободо, перетворилася б на розбещеність,

Номер слайду 16

а ти, Відповідальність, без Свободи стала б для людей безжальним тюремником і катом. Чи не так? Якщо не вірите мені, то тоді погляньте в дзеркало моєї чистої води, - сказала їм річка Істини. Поглянули Свобода і Відповідальність у дзеркальну гладінь річки Істини й побачили, що вони як дві краплі води схожі одна на одну. Ос з тих пір і йдуть разом по дорозі життя, міцно узявшись за руки, Свобода і Відповідальність, допомагаючи людям жити гідним, чесним і радісним життям. Відповідальність люди розуміють по-різному в різних ситуаціях. Існує відповідальність,Яка нам призначена, яку ми в деяких випадках зобов'язані нести; в інших випадках намдається вибір нести ту чи іншу відповідальність. І це ми визначаємо самі для себе. Це визначення можна розділити на три різні категорії:1 - відповідальність, яку ми несемо, тому що її нам нав’язують, наприклад – борг;2 - відповідальність, яку ми несемо, тому що цього вимагають обставини, - це обов’язки;3 - відповідальність, яку ми несемо без чиїхось указівок – це учинки. Наприклад, відповідальність вдома, у школі, щодо навколишніх людей.

Номер слайду 17

Що таке необхідна і належна поведінка людини. А права людини. Б свободи людини. В обов'язки людини. В обов'язки людини. Назвіть права дитини. Діти мають право на медичну допомогу, догляд, який є необхідним для підтримання здоров'я.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРАДанилевська О., Пометун О. Д18 Етика: Підруч. для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.;Гене- за, 2006. https://www.google.com.ua/search?q=Права дитиниhttps://www.google.com.ua/search?q=плакати+карантин+дома&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi. Azp6 H-9ro. Ah. XUy. So. KHY75 Dg. UQ2-c. Ceghttps://www.google.com.ua/search?q=права+дитини&tbm=isch&ved=2ah / Картинка права дитини

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
3 травня 2020
Переглядів
7972
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку