Презентація " Правила безпечної праці на токарному верстаті по дереву."

Про матеріал
Пропоную систему уроків трудового навчання на тему: «Токарна обробка деревини» для дітей з особливими освітніми потребами в спеціальній школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила безпечної праціпри роботі натокарному верстаті по дереву

Номер слайду 2

Користуючись технологічними пристроями під час виготовлення виробів на токарному верстаті, необхідно дотримуватися таких правил безпечної праці:

Номер слайду 3

1. Перед точінням деталей ознайомитися з призначенням та застосуванням пристроїв для кріплення заготовок. 2. Установити клинопасову передачу на найменшу швидкість обертання шпинделя.

Номер слайду 4

3. Дібрати суху заготовку, яка не має тріщин, сучків та інших вад. 4. Обробити заготовку ручним інструментом, надавши їй форми восьмигранника.

Номер слайду 5

5. Дібрати пристрій для кріплення заготовки відповідно до виду виконуваної роботи. Простежити, щоб заготовка міцно трималась у пристрої, оскільки під час увімкнення верстата вона може вирватись і травмувати того, хто працює.

Номер слайду 6

6. Користуватися лише справним, добре загостреним інструментом з надійно насадженими ручками.    7.  Слідкуйте, щоб зазор між заготівкою та підручником не перевищував 5 мм.

Номер слайду 7

8. У разі виявлення будь-яких несправностей робочого обладнання, відчуття найменших ознак дії електричного струму, запаху диму, іскріння – негайно вимкнути електричне живлення верстата кнопкою «Стоп» і повідомити про це вчителя.

Номер слайду 8

Правила безпечної праці під час виконання робіт на токарному верстаті

Номер слайду 9

1. Перед пуском верстата слід перевірити наявність та надійність заземлення, уважно оглянути верстат і, переконавшись, що він перебуває в справному cтані, а всі частини надійно закріплені, випробувати його на холостому ходу; після цього можна приступити до виконання роботи.

Номер слайду 10

  2. Через 1...2 хв. роботи верстат треба зупинити й повторно оглянути, перевірити надійність закріплення заготовки, підручника та інших деталей і пристроїв, а потім можна продовжувати роботу.

Номер слайду 11

3. Не можна виконувати змащення, очищення верстата від стружки, змінювати положення паса під час роботи двигуна. Для цього необхідно вимкнути верстат і дочекатися повної зупинки шпинделя із заготовкою, що обробляється.

Номер слайду 12

4. Потрібно стежити, щоб усі рухомі частини (шківи, шестерні, паси тощо) під час роботи були закриті захисними пристосуваннями, а захисний екран – опущений. За відсутності захисного екрана обов’язково працювати в захисних окулярах.

Номер слайду 13

5. Забороняється відходити або залишати без нагляду працюючий верстат. Для цього потрібно вимкнути його й дочекатися повної зупинки.6. У разі виявлення будь-яких неполадок негайно припинити роботу та повідомити вчителя.

Номер слайду 14

7. Стежити, щоб на підлозі біля верстата не було зайвих предметів, відходів. Підлога має бути рівною. 8. Після завершення роботи прибрати верстат від бруду, пилу й відходів, протерти його.

Номер слайду 15

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:• Включати верстат без дозволу вчителя;• Працювати при відсутності огородження пасової передачі;• Використовувати непідготовлену заготовку;

Номер слайду 16

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:• Використовувати заготовку зі сколами, тріщинами, вологу або гнилу;• Спиратися на частини токарного верстата;

Номер слайду 17

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:• Класти інструменти та інші предмети на верстат;• Зупиняти заготовку руками;• Відходити від верстата, не виключивши його.

Номер слайду 18

Безпечної Вам роботи! Федоренко С. М. вчитель трудового навчання Олешківської спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Херсонської обласної ради

pptx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
1809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку