Презентація: "Правоохоронні органи: патрульні, дільничні офіцери поліції".

Про матеріал
Розповідає про правоохоронні органи та іх сферу діяльності, а також є дві стуації на розбір за дпомогою відповідних нормативних актів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правоохоронні органи: патрульні, дільничні офіцери поліції.«Уніформа необхідна, бо інакше як відрізнити стражів порядку від його порушників?» Ян Чарний, польський сатирик

Номер слайду 2

Національна поліція України. Національна поліція України - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. У 2015 р. в Україні почалася реформа Національної поліції, метою якої було викорінення корупції та беззаконня із судової та правоохоронної систем. Закон України «Про Національну поліцію» визначив правові засади організації та діяльності поліції, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції України.

Номер слайду 3

Завдання поліції: Надання поліцейських послуг. Забезпечення публічної безпеки і порядку. Охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави. Протидія злочинності Надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які потребують такої допомоги. Систему поліції складають центральний орган управління поліцією та територіальні органи поліції

Номер слайду 4

У складі поліції функціонують: Органи досудового розслідування. Спеціальна поліція. Поліція у своїй діяльності керується такими принципами, як верховенство права, дотримання прав і свобод людини, законність, відкритість та прозорість, політична нейтральність, взаємодія з населенням на засадах партнерства, безперервність та цілодобове виконання своїх завдань

Номер слайду 5

Хто такий поліцейський. Поліцейським є громадянин України, який склав Присягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах у поліції і якому присвоєно спеціальне звання. Спеціальний жетон поліцейського. Поліцейський має службове посвідчення та спеціальний жетон. Поліцейський зобов’язаний: Неухильно дотримуватися положень Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, і Присяги поліцейського. Професійно виконувати свої службові обов’язки відповідно до вимог нормативно-правових актів, посадових обов’язків, наказів керівництва Поважати і не порушувати прав і свобод людини. Надавати невідкладну, зокрема домедичну і медичну, допомогу особам, які постраждали внаслідок правопорушень, нещасних випадків, а також особам, які опинилися в безпорадному стані або стані, небезпечному для їхнього життя чи здоров’я. Зберігати інформацію з обмеженим доступом, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків Інформувати безпосереднього керівника про обставини, що унеможливлюють його подальшу службу в поліції або перебування на займаній посаді

Номер слайду 6

Патрульний і дільничний офіцер поліціїПатрульна поліція - підрозділ Національної поліції, який цілодобово патрулює міста України, забезпечує громадський порядок та безпеку, перший реагує на повідомлення про правопорушення і надзвичайні події, надає поліцейські послуги,первинну медичну та невідкладну допомогу громадянам, забезпечує безпеку дорожнього руху, розглядає справи про адміністративні правопорушення і застосовує засоби адміністративного впливу до правопорушників, організовує заходи безпеки на місці ДТП, оформлення необхідних документів. У її складі діють піші, автомобільні та мотопатрулі, а також кінний патруль для паркових зон і річковий патруль.

Номер слайду 7

Поліцейські патрульної поліції мають право: Вимагати дотримання публічного порядку та безпеки, прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави; вимагати припинення вчинення правопорушень. Вимагати пред’явлення документів, що посвідчують особу, та (або) документів, що підтверджують відповідне право особи. Зупиняти транспортні засоби в передбачених законом випадках. Здійснювати в установленому законодавством порядку особистий огляд, огляд речей і документів, транспортного засобу і вантажу, а також проникати до житла чи іншого володіння особи. Вилучати в осіб предмети і речі, заборонені або обмежені в обігу, а також документи з ознаками підробки. Оглядати та вилучати зброю, спеціальні засоби, боєприпаси, що знаходяться у фізичних та юридичних осіб, у встановлених законом випадках. Застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю у випадках і в порядку, передбачених законодавством

Номер слайду 8

Під час патрулювання на транспортному засобі включати спеціальні світлові, звукові сигнали, а також, у випадках службової потреби, відступати від правил дорожнього Руху. Тимчасово обмежити або заборонити доступ особам до визначеної території або об’єктів, якщо це необхідно для забезпечення публічного порядку та громадської безпеки, охорони життя і здоров’я людей, охорони місця події, проведення слідчих дій. Обмежувати або забороняти у визначених законом випадках рух і перебування транспортних засобів і громадян на окремих ділянках вулиць і автомобільних доріг. Використовувати технічні засоби та технічні прилади для виявлення і фіксації правопорушень, спілкування з громадянами Затримувати осіб за передбачених законом підстав і в спосіб, та здійснювати їх доставления до підрозділів Національної поліціїЗатримувати та організовувати доставления транспортних засобів для тимчасового зберігання Поліцейські патрульної поліції мають інші права, передбачені законодавством. У яких випадках громадяни звертаються до Національної поліції?

Номер слайду 9

Реформа Національної поліції продовжується. Новий напрямок роботи - створити службу зорієнтованих на суспільство дільничних офіцерів поліції. Офіцер має взаємодіяти з громадянами, орієнтуватися на людей і, головне, розуміти ті проблеми, які існують у суспільстві. На вакантні посади дільничних офіцерів оголошується відкритий конкурс. Критерії відбору прості й прозорі: до конкурсу допускаються громадяни України, які мають повну вищу юридичну освіту і не мають судимості.

Номер слайду 10

Ситуація 1. Пенсіонер Старенький Василь Степанович по дорозі до магазину зламав ногу. Ви стали свідком цього нещасного випадку, але не можете зарадити ситуації, бо залишили дома телефон. Ви знаєте, що в сусідньому будинку проживає дільничний офіцер поліції, але він перебуває у відпустці. Чи повинен Вам допомогти поліцейський, якщо Ви до нього звернетеся?

Номер слайду 11

Користуйтесь нормативно-правовим документом: Закон України «Про Національну поліцію»Стаття 18. Основні обов’язки поліцейського1. Поліцейський зобов’язаний:4) надавати невідкладну, зокрема домедичну і медичну допомогу особам, які постраждали внаслідок правопорушень, нещасних випадків, а також особам, які опинилися в безпорадному стані або стані, небезпечному для їхнього життя чи здоров’я;5) зберігати інформацію з обмеженим доступом, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків.2. Поліцейський на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби в разі звернення до нього будь-якої особи із заявою чи повідомленням про події, що загрожують особистій чи публічній безпеці, або в разі безпосереднього виявлення таких подій зобов’язаний вжити необхідних заходів з метою рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, і повідомити про це найближчий орган поліції.

Номер слайду 12

Ситуація 2. Ви стали свідком крадіжки мобільного телефона у громадському транспорті. На допиті слідчий задля збереження таємниці слідства заборонив присутність сторонніх людей. Перед початком допиту Вас повідомили про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання. Вам цікаво було спілкуватися з представником правоохоронних органів, і Ви не помітили, як промайнуло дві години.

Номер слайду 13

Кримінальний процесуальний кодекс України. Стаття 226. Особливості допиту малолітньої або неповнолітньої особи.1. Допит малолітньої або неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря.2. Допит малолітньої або неповнолітньої особи не може продовжуватися без перерви понад одну годину, а загалом - понад дві години на день.3. Особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, роз’яснюється обов’язок про необхідність давання правдивих показань, не попереджуючи про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання.4. До початку допиту особам, зазначеним у частині першій цієї статті, роз’яснюється їхній обов’язок бути присутніми при допиті, а також право заперечувати проти запитань та ставити запитання.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Титаренко Денис
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 травня 2022
Переглядів
6358
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку