Презентація. ''Правопис прикметників. Тренувальні вправи.''

Про матеріал
Презентація до уроку ''Правопис прикметників. Тренувальні вправи'' допоможе на сучасному рівні провести урок-практикум.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис прикметників. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Мета:повторити вивчене про прикметник, його загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксичну роль; сприяти зміцненню навичок правопису прикметників із суфіксами та позначати відповідні орфограми, пояснювати їх за допомогою правил; розвивати вміння зіставляти, порівнювати, моделювати, знаходити й виправляти помилки у правописі прикметників;формувати вміння застосовувати вивчений матеріал на практиці, вдосконалювати творчі вміння; виховувати в учнів повагу до рідних, почуття вдячності та турботи про них.

Номер слайду 3

Вправа «Очікування»На уроці мене чекає…Від уроку очікую…

Номер слайду 4

Золоті правила поведінки та спілкування учнів: Ми поважаємо права власні й інших. Ми не сміємося над чужими помилками. Ми маємо право на помилку, бо вчимося. Ми ділимося напрацьованими матеріалами та думками. Ми завжди допомагаємо один одному. Ми слухаємо, що нам хочуть сказати інші, якщо треба, запитуємо. Ми цінуємо здобутки інших. Ми намагаємося виконати роботу якнайкраще.

Номер слайду 5

Видумуй, пробуй і твори!Розум, фантазію прояви!Активним і уважним будьІ про кмітливість не забудь! 

Номер слайду 6

Актуалізація  опорних знань . Вікторина «Так. Ні»

Номер слайду 7

Перевірка домашнього завдання. З поданого тексту виписати прикметники, визначити групу за значенням, ступінь порівняння та синтаксичну роль. Можна у світі чимало зробити: Перетворити зиму на літо,Можна моря й океани здолати,Гору найвищу штурмом узяти. Можна пройти крізь пустелі та хащі.. Тільки без мами не можна нізащо,Бо найдорожче стоїть за словами: В світі усе починається з мами!..

Номер слайду 8

Гра «Відмінковий ланцюжок»

Номер слайду 9

Робота в парах. Заміни словосполучення «іменник + іменник» на «прикметник + іменник». Запишіть за зразком. Зразок. Варення з вишень – вишневе варення. Урок життя - Сік із черешень - Іграшка з паперу - Суп з овочів -Одяг на свята -

Номер слайду 10

Вправа  «Збагачуємо словниковий склад»1 група – золоті слова 2 група – гострий на язик   3 група – світла голова 

Номер слайду 11

Робота в малих групах

Номер слайду 12

Лінгвістична фізкультхвилинкаІменник – руки опустили. Прикметник : Жіночий рід – руки вгору. Чоловічий рід – руки у сторони. Середній рід – руки вперед Множина – руки зімкнули

Номер слайду 13

Вправа «Редактор» І. Спочатку випишіть прикметники, які не утворюють ступенів порівняння. ІІ. Потім – ті прикметники,  у яких допущено граматичні та орфографічні помилки при творенні ступенів порівняння, виправте знайдені помилки.  Зразок:  І. Завеликий, ……. ІІ. Самий розумний – найрозумніший, ……..  Менш вдалий,  завеликий,  дорожчий,  самий розумний, більш розкішний, найглибший, найлисіший,  менш білявий, найгарніший,  вузчий, щонайскладніший, щедріший за всіх, більш прехитрий, нищий, найбільш густіший, дужчий,   більш тонесенький, самий гірший, молодший,  менш темнуватий,  легчий, більш чорноокий, дзвінкіший. 

Номер слайду 14

Творче завдання «Пазли» Завдання. Із поданих речень скласти текст. Записати утворений текст, знімаючи риски, розкриваючи дужки. Орфограми підкреслити. 1. Я ціную і люблю своїх рідних , намагаюся їх не/засмучувати. 2. Це справжнє щастя – мати надійну і міцну сім…ю. 3. Адже як чудово, жити у мален…кому світі, де тебе завжди зрозуміють і підтримають. 4.(Най)більша цінність будь-якої людини – це його сім…я. 5. Дуже хочу, щоб моя в(е,и)лика сім…я бачила в мені свою підтримку і надію. 6. І тоді моя щаслива родина буде пишатися мною. 7. Дякую батькам за гарне вихова( н,нн)я , я обов’язково стану хорошою людиною.

Номер слайду 15

4, 3, 2, 1, 5, 7,6. Творче завдання «Пазли»

Номер слайду 16

  Найбільша цінність будь-якої людини – це його сім’я. Адже як чудово, жити у маленькому світі, де тебе завжди зрозуміють і підтримають. Це справжнє щастя – мати надійну і міцну сім’ю. Я ціную і люблю своїх рідних, намагаюся їх не засмучувати. Дуже хочу, щоб моя велика сім’я бачила в мені свою підтримку і надію. Дякую батькам за гарне виховання, я обов’язково стану хорошою людиною. І тоді моя щаслива родина буде пишатися мною.  Творче завдання «Пазли»

Номер слайду 17

Вправа «Незакінчені речення» Сьогодні на уроці я …Я навчаюся для..…

Номер слайду 18

Вправа «Кошик вражень» - Чиї очікування справдились?- Чи поділитесь ви з батьками своїми враженнями від уроку?

Номер слайду 19

Повторити параграфи 47-49 Написати твір про маму, використовуючи прикметники або скласти сенкан до слова «родина»

pptx
Додано
20 березня 2022
Переглядів
3935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку