Презентація "Правопис прислівників"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про способи творення прислівників, допоможе закріпити теоретичний матеріал про правопис складних прислівників разом, окремо і чере дефіс та позначити відповідні орфограми; розвивати творчі вміння порівнювати, зіставляти, конструювати мовні явища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правописприслівників

Номер слайду 2

Мета:- поглибити знання учнів про способи творе-ння прислівників, сприяти засвоєнню учнями правил написання прислівників разом,окремо і через дефіс, навчити позначати відповідні орфограми та пояснювати їх за допомогою орфографічних правил; розвивати орфографічну пильність, пам’ять, мислення, мовлення; вміння зіставляти, моделювати й конструювати мовні явища; виховувати в учнів пізнавальний інтерес до мови

Номер слайду 3

Гра «Мікрофон» Хто такий цей Прислівник? - Що називається прислівником? -Які розряди прислівників за значенням вам відомі? -Які морфологічні ознаки прислівника? -Яку синтаксичну роль у реченні він виконує? -Чим прислівник відрізняється від інших самостійних частин мови? -Що ви знаєте про правопис прислівників? прислівник

Номер слайду 4

Очікування:- будемо вчитись утворювати прислівники від інших частин мови; - умінню використовувати прислівники в усному мовленні; - самостійно формулювати правила правопису прислівників; - під час уроку будемо застосовувати правила правопису у тренувальних вправах.

Номер слайду 5

ПРИСЛІВНИКИ ПИШУТЬСЯ Разом. Окремо. Через дефіс

Номер слайду 6

Тренувальні вправи Разом Окремо Через дефіс. Передусім, допізна ,зроду, набік, на­верх, наверху, навиліт, навідліг, навідріз, навиліт, навіч,в основному, в цілому, по -двоє, до пари, до по­ба­чен­ня, до речі, до сих пір, до смерті, до сьогодні, за кордон, за рахунок, з краю вкрай, з розгону, на бігу, на вагу, на весну. по-твоєму, по-братерськи, по-літньому, по-доброму, по-перше, по-десяте, по- четверте,. будь-куди, де-небудь, десь-то, ка­з­на-де, пліч-о-пліч, віч-на-віч.

Номер слайду 7

Колективна робота з текстом У надрукованому тексті підкресліть прислівників, визначить орфограму. Ввечері,повертаючись додому, почули спів трем-біти.. Вона співала голосно, хрипло і сумно. Ми йшли тихо . Обабіч шосе простяглась алея. Дерева схилились нам назустріч. Де-не-де тягнувся сіро-голубий туман. З краю вкрай зеленіли жита. Зроду так не було затишно і радісно. Враження залишились до сих пір.

Номер слайду 8

Робота в групах  1 група: побудувати два речення із прислівниками, що пишуться разом і через дефіс. Пояснити правопис за допомогою вивчених правил. 2 група: побудувати два речення із прислівниками , підібрати антоніми, вказати їх розряд за значенням.3 група: побудувати два речення із прислівниками , що пишуться окремо, визначити синтаксичну роль. Зробити лексичний розбір слова «радісно» за схемою: 1) лексичне значення; 2) однозначне чи багатозначне; 3) синоніми, антоніми. Для чого служать прислівники в мовленні? (для образності, виразності, особливо в поезії).

Номер слайду 9

Гра «Схованки» Покоси, вчора, угорі, знайти, краєвид, предавній. схвильовано, мокрий, її, травневий, навмання, плюшевий, в основному, часто-густо, приємний, радість, тяжко-важко, височінь, високо, друзі, по-дружньому, зараз, на пам’ять, напам’ять

Номер слайду 10

Рефлексія. Що нового досягли на уроці? Що ми робили на уроці. Для чого ми це робили? –Чи досягли ми поставлених цілей?Що допомогло вам засвоїти новий матеріал?- Над чим нам ще необхідно працювати, щоб кожен учень міг правильно визначити орфограму «Написання складних прикметників разом та через дефіс»?

Номер слайду 11

. Домашнє завдання: Вивчити правила с.190-194, вправа 405,410 (письмово). Дякую, любі друзі!

pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
1475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку