Презентація "Правопорушення"

Про матеріал
Тема для учнів 10-х класів, розрахована і на виховну діяльність педагога, дні, присвячені правознавству.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовідносини Правовідносини – це суспільні відносини, які виникають на основі норм права, учасники яких мають суб’єктивні права та юридичні обов’язки, що забезпечуються державою. Ознаки правовідносин : Відображають зв’язок людей у суспільстві; Виникають виключно на основі норма права; Передбачають права та обов’язки їх учасників; Охороняються державою.

Номер слайду 2

Склад правовідносин Суб'єкти Фіз. особа Юр. особа Держава Правосуб'єктність Правоздатність Дієздатність Деліктоздатність Об'єкти Предмети матеріального світу Поведінка й дія людей Продукти інтелектуальної та духовної творчості Особисті немайнові блага Зміст Фактична поведінка й дії учасників Права та обов'язки учасників

Номер слайду 3

Молода родина Іванових уклала договір купівлі-продажу 2-х кімнатної квартири у центрі Бердянська з пані Лисенко. Згідно якого пані Лисенко зобов'язується продати квартиру Івановим, а вони в свою чергу оплатити вартість квартири.

Номер слайду 4

1) До складу правовідносин відносять…. 2)Учасники правовідносин – це… 3) Громадян України, іноземець, особа без громадянства – це… 4)Правосубєктність включає у себе три гловні ознаки, а саме… 5) Фізична особа вважається деліктоздатньою по досягненню …. Віку. 6) Зміс правовідносин – це субєктивні …. Та юридичні ….

Номер слайду 5

Юридичні факти Юридичні факти – це конкретні життєві обставини, що призводять до виникнення, зміни або припинення правовідносин.

Номер слайду 6

Юридичні факти За вольовою ознакою Події Дії Правомірні Неправомірні За юридичними наслідками Правостворюючі Правоприпиняючі Правозмінюючі За складом Прості Складні За характером діяльності Одноразові Тривалі

Номер слайду 7

Правопорушення

Номер слайду 8

Визначення Правопорушення – це протиправне суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність) особи, що спричиняє юридичну відповідальність.

Номер слайду 9

Ознаки правопорушення протиправність винність шкідливість / сусп. небезпека караність Діяння суперечить нормам права, порушує заборони Психічне ставлення особи до своїх дій та наслідків Посягання на життя чи здоров'я людини, майно, сусп. відносини тощо Передбачена в нормативно-правових актах відповідальність

Номер слайду 10

Види правопорушень за ступенем суспільної небезпеки злочини проступки дисциплінарні адміністративні конституційні матеріальні цивільно-правові

Номер слайду 11

Склад правопорушення об'єкт об'єктивна сторона суб'єкт суб'єктивна сторона мета мотив вина умисел необережність прямий непрямий недбалість самовпевненість

Номер слайду 12

Юридична відповідальність Юридична відповідальність – це передбачена нормами права міра державного примусу, яку застосовують до особи, яка вчинила правопорушення. Юридична відповідальність має певні ознаки: спирається на державний примус; тягне за собою негативні наслідки для правопорушника; застосовується тільки за винне протиправне діяння і за наявності складу правопорушення; має процесуальну форму втілення.

Номер слайду 13

Види юрид. відповідальності конституційна; кримінальна; адміністративна; цивільно-правова; дисциплінарна; майнова. необхідна оборона; крайня необхідність; уявна оборона; псих. або фіз. примус; діяння, по'вязані з ризиком; казус (випадковість); затримання особи, що вчинила злочин; виконання наказу. Підстави, які виключають юрид. відповід.

Номер слайду 14

1 ситуація. Власник човна відмовився надати його для допомоги потопаючому. Тоді юнаки силою відібрали човна і врятували потопаючого, після чого повернули човен власнику. 2 ситуація. До будинку дідуся вдерлися двоє нетверезих юнаків, які, погрожуючи ножем, вимагали віддати їм гроші. Той зробив кілька пострілів з належної йому мисливської рушниці, завдавши нападникам поранення. 3 ситуація. На охоронця банку зненацька напали грабіжники, уда­рили й зв’язали. Поки він був зв’язаний, злочинці винесли гроші із сховища.

Номер слайду 15

4 ситуація. Чоловік намагався вихопити у жінки сумочку, вона витягнула зброю, вдарила його, скрутила нападнику руку та доставили в районний відділ поліції. Як виявилось жінка була поліцейським, та поверталась ввечері з чергування. 5 ситуація. Бабуся  втратила свідомість унаслідок серцевого нападу, розбивши вітрину магазину. 6 ситуація. Льотчик-випробувач виконував випробувальний політ, внаслідок якого літак був зруйнований.

Номер слайду 16

ppt
Додав(-ла)
Кучер Карина
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
2071
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку