Презентація "Правопорушення: поняття, склад, види"

Про матеріал
Презентація "Правопорушення: поняття, склад, види", основи правознавства 9 клас, підручник О. Д. Наровлянський
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Правопорушення: поняття, склад, види.

Номер слайду 2

Правопорушення – будь – яке протиправне, винне діяння (дія або бездіяльність), що завдає шкоди людям, суспільству чи державі й спричинює юридичну відповідальність.

Номер слайду 3

Правопорушення обов’язково завдає якоїсь шкоди — моральної (образа, нервове напруження тощо), матеріальної (прямі збитки, втрата майна або коштів, втрата можливого прибутку), фізичної (смерть, шкода здоров’ю).

Номер слайду 4

Вина — психічне ставлення особи до вчиненого правопорушення та його наслідків. Умисел — одна з форм вини, що полягає в усвідомленні правопорушником протиправного характеру та наслідків свого діяння та у бажанні або свідомому допущенні їх виникнення. Приклад умислу : зловмисник наніс удар палицею по голові потерпілого, попередньо вибравши з двох наявних(палиць) важчу Необережність — правопорушник не усвідомлював наслідків діяння. Хоча мусив би це зробити. Приклад необережності: водій не вибрав безпечної дистанції при русі в потоці машин, в результаті різкого гальмування пошкодив автомобіль, який рухався попереду.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Форми вини. Грабіжник вихопив сумку у жінки. Два мотоцикліста змагалися у швидкості на проїжджій частині дороги. Один з них збив пішохода. Власник комп’ютерного клубу установив у приміщенні надмірну кількість комп’ютерів, що загороджували вихід. Через збільшувальну напругу сталося замикання, виникла пожежа, що призвела до людських жертв. Водій маршрутного таксі перевищив швидкість. Сталася ДТП. Були травмовані пасажири. Лікар не надав своєчасно хворому першу медичну допомогу, внаслідок чого хворий помер. Діти залишилися вдома без догляду батьків, гралися сірниками. Сталася пожежа.

Номер слайду 7

Види правопорушень.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Визначте, які з наведених правопорушень є злочинами, а які - проступками? Віктор Петрович, керуючи автомобілем, порушив правила дорожнього руху. Олег без поважної причини не прийшов на роботу. Олександр у нетверезому стані тероризував сусідів, побив пенсіонера Дмитра Миколайовича, погрожував усім розправою. Толя проїхав в автобусі „зайцем”. Марині продали в магазині неякісний товар. Іван і Микола вкрали магнітофон. В ательє не пошили Ірині весільну сукню до дня урочистого укладання шлюбу. Ольга не виконала роботу, яку їй доручив начальник відділу. Ірина перейшла вулицю на червоне світло світлофора. Михайло, граючи у футбол, забив „гол” у сусідське вікно.

Номер слайду 11

1. Знайдіть на малюнку приклади правопорушення.2. Яким чином повинні були поводити себе громадяни у метро, щоб їхні дії були правомірними?3. Які правила користування громадським транспортом ви знаєте?

Номер слайду 12

Склад правопорушення: Склад правопорушення – це сукупність передбачених законом об´єктивних і суб´єктивних ознак суспільно небезпечного діяння, за вчинення якого винна особа несе юридичну відповідальність.

Номер слайду 13

Перший елемент — це суб’єкт правопорушення — той, хто його вчинив, — правопорушник. Другий — це об’єкт правопорушення — те, проти чого спрямовано незаконну дію правопорушника. Для будь-якого правопорушення об’єктом є правопорядок, суспільні відносини, права, що охороняються законом. Для кожного правопорушення можна й потрібно також визначити конкретний об’єкт правопорушення. Коли скоєно пограбування, об’єктом є власність (право власності), убивство — життя людини (право людини на життя) тощо. Третій елемент — це суб’єктивна сторона — ставлення правопорушника до скоєного (навмисно чи через необережність він порушив закон, які мотиви ним керували). Остання складова, четвертий елемент, — це об’єктивна сторона, тобто ті дії або бездіяльність, що безпосередньо становили правопорушення, а також їхні шкідливі наслідки. Об’єктивною стороною є також час і місце скоєння правопорушення, обставини, за яких воно сталося.

Номер слайду 14

Визначте, у яких з описаних випадків ідеться про правопорушення.а) Юнак ухиляється від призову до лав Збройних сил України;б) учень відмовився дати щоденник учителю;в) священик відмовився виконати вказівку свого єпархіального управління;г) директор заводу за кошти підприємства побудував собі котедж;ґ) дівчина не придбала квиток на електричку й була затримана контролером;д) хлопець перейшов дорогу на червоне світло;е) слюсар не прийшов на профспілкові збори.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 6; дати відповіді на запитання (с. 46 – 47)

pptx
Додано
12 жовтня
Переглядів
2114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку