Презентація "Правова відповідальність і закони України. Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх. "

Про матеріал
формувати поняття про соціальну безпеку, ознайомити з правами, обов’язками і правовою відповідальністю неповнолітніх; дати уявлення про види правопорушень та поведінку підлітків у разі затримання поліцією; розвивати правову грамотність, навички адвокації; виховувати свідому потребу в дотриманні принципів соціальної безпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальна безпека. Правова відповідальність і закони України. Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Вправа «Асоціативний кущ» Що ви розумієте під поняттям «соціальна безпека»?

Номер слайду 3

Вправа «Обери образ» (за ілюстративним матеріалом)Розгляньте ілюстративний матеріал і оберіть те зображення, яке, на вашу думку, може слугувати образом поняття «соціальна безпека». Поясніть свій вибір.

Номер слайду 4

Пригадайте. Які права має дитина відповідно до Конвенції ООН про права дитини?

Номер слайду 5

Життя громадян регулюється певними правилами, нормами і законами.

Номер слайду 6

А чи задумувались Ви, що більшість життя людини підпорядковується певним правилам? Вправа «Аругментуй!»На кожен аспект життя людини навести приклад правил, яким він підпорядковується. Наприклад, Ранкова гігієна – стандарти якості води;Перехід вулиці – Правила дорожнього руху;Проїзд в громадському транспорті - …Привітання з вчителем - …. Покупка якісного продукту в магазині – …Перерва між уроками – …. Робота за комп’ютером – ….

Номер слайду 7

Правила та закони. Правила – це норми суспільного життя, що визначають дії людей, організацій, колективів у певних життєвих ситуаціях. Ці правила можуть бути офіційними – Правила поведінки у громадських місцях; Правила проїзду у транспорті, правила етикету тощо. Або ж бути «неписаними» - правила ввічливого спілкування, правила в родині, компанії. Закони – це нормативно-правові документи, які регулюють найважливіші питання суспільного устрою держави та її громадян. Приймаються на офіційному найвищому рівні держави. Мають найвищу юридичну силу. Всі решта державних документів підпорядковуються Законам України.

Номер слайду 8

Основний закон держави — Конституція України. Закони не повинні суперечити Конституції.

Номер слайду 9

Закони ухвалює Верховна Рада України. А набирають чинності вони після підписання Президентом і опублікування в засобах масової інформації. Президент має право заборонити впровадження закону в дію — накласти на нього вето.

Номер слайду 10

Законність і правопорядок у країні забезпечують правоохоронні органи. У своїй діяльності вони керуються законодавством держави. Правоохоронні органи України

Номер слайду 11

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Назва. ФункціїПоліціямісцеваадміністративнакримінальнафінансоваприкордоннавійськовазахищає безпеку, життя, здоров’я, права і свободи громадянзабезпечує громадський порядокзахищає державну і приватну власністьзабезпечує безпеку дорожнього руху

Номер слайду 12

{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Суд. Конституційний Суд України. Верховний Суд Українимісцеві судиадміністративні судигосподарські судиапеляційні судизахищає гарантовані Конституцією права і свободи громадян, організацій і державивизначає осіб, винних у правопорушеннях, і призначає покарання за нихвизначає відповідність правових актів Конституції України

Номер слайду 13

{ED083 AE6-46 FA-4 A59-8 FB0-9 F97 EB10719 F}Прокуратура. Генеральна Прокуратура Українипрокуратури областей, міст, районіввійськові прокуратурипредставляє інтереси громадян або держави в суді у випадках, визначених закономнаглядає за додержанням законів

Номер слайду 14

{8 EC20 E35-A176-4012-BC5 E-935 CFFF8708 E}Адвокатураюридичні консультації, контори, фірмиадвокатські колегії та асоціаціїадвокати, які займаються адвокатською діяльністю індивідуальноконсультує з правових питаньпредставляє інтереси громадян у судахнадає юридичну допомогу підприємствам, установам, організаціямдбає про дотримання законності, забезпечення прав і свобод своїх клієнтів

Номер слайду 15

Робота з підручником. Опрацюйте таблицю «Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх», ст.122 - 123

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Розв’язування життєвих ситуацій. А) Підлітка спіймали на крадіжці в магазині й повідомили про це відповідні органи. Хлопець голосно кричав і пручався, доки не приїхали працівники поліції. … Продовжте сюжет за всіма можливими варіантами розвитку. Змоделюйте поведінку підлітка: правильну і невірну. Прокоментуйте.

Номер слайду 18

Б) Двоє дорослих чоловіків на зупинці громадського транспорту пограбували жінку, відібравши в неї сумочку. Коли поліцейські опитували всіх свідків про злочин, ніхто нічого не міг відповісти. Одна жінка вказала на хлопця підліткового віку як на співучасника, бо він разом із злочинцями вийшов із одного таксі. Хлопця забрали у відділок …Продовжте сюжет за всіма можливими варіантами розвитку. Змоделюйте поведінку підлітка: правильну і невірну. Прокоментуйте.

Номер слайду 19

Тестування (усно)Неправомірна поведінка людей впливає на життя суспільства: А) позитивно;Б) негативно;В) ніяк не впливає. Порушення правил дорожнього руху – це …А) дисциплінарний проступок;Б) адміністративний проступок;В) кримінальний злочин. У кримінальному праві неповнолітніми вважаються особи віком …А) до 16 років;Б) до 17 років;В) до 18 років.

Номер слайду 20

Техніка “3-2-1: зворотний відлік” Учні мають зазначити письмово або усно: - Три речі, які вони не знали до цього. - Дві речі, які їх здивували під час роботи над темою. - Один приклад, як вони готові застосувати здобуті знання на практиці.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Обов’язкове:опрацювати матеріал підручника щодо вивченої теми (§ 26, с. 119 - 123);додаткові (на вибір, за бажанням):підготувати інформаційне повідомлення «Соціальна безпека», використавши для цього додаткові інформаційні джерела;скласти ситуаційні задачі щодо теми, яка вивчалася на уроці.

Номер слайду 22

Дякую за увагу. Використано матеріали підручника Основи здоров’я, 8 клас та матеріли інтернету

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 8 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
14 травня 2023
Переглядів
2376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку