Презентація "Природа та населення свого адміністративного регіону"

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроках географії у 8 класі при вивченні теми «Природа та населення свого адміністративного регіону», а також може бути використана на уроках природознавства під час ознайомлення з природою своєї місцевості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соледарська об’єднана територіальна громада. Географічне положення та адміністративно-територіальний устрій. Особливості природних умов і ресурсів . Природокористування. Населення. Господарство. Природа та населення свого адміністративного регіону

Номер слайду 2

Географічне положення. Соледарська об'єднана територіальна громада знаходиться на північному сході Донецької області. Загальна площа території становить 55830га. Адміністративний центр – м. Соледар старостинських округів девять: Бахмутський,Берестівський, Васюківський,Володимирівський. Міньківський, Никифорівський, Парасковіївський,Роздолівський, Яковлівський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Територія рівнинна з яскраво вираженими ярами та балками. Рельєф території

Номер слайду 5

Корисні копалини

Номер слайду 6

Кам'яна сіль Багаті поклади камяної солі та гіпсу були утворені мільйони років назад на території колишньої морської затоки що простягалася вздовж території теперішньої ОТГ.

Номер слайду 7

Гіпс. У надрах землі гіпс присутній у вигляді каменю - породи осадового походження Видобувають природний гіпс відкритим способом - у кар'єрах.

Номер слайду 8

Глини. Там де був суходіл формувалися континентальні породи, що нині представлені на нашій території глинами.

Номер слайду 9

Піски. Піщані відклади - результат руйнування Донецьких гір під дією вітрів, різких перепадів температур, атмосферних опадів, діяльності рослинних організмів.

Номер слайду 10

Клімат території на якій ми проживаємо формується в результаті впливу загальних кліматичних процесів, що протікають на Російській рівнині та місцевих факторів: висота над рівнем моря, рельєфом місцевості, наявністю водної поверхні, особливість рослинного покриву і т.д. Територія отримує велику кількість тепла. Характерні також різкі коливання температур. Різниця між середніми температурами зими і літа складають 28-30 градусів. По багаторічним даним заморозки починаються в І декаді жовтня, закінчуються в ІІІ декаді квітня. Безморозний період складає 175 днів. Опади по сезонам розподіляються край нерівномірно. Сумарна кількість опадів в межах від 300 до 600 мм за рік. Належність території району до західної частини континентальної степової області робить клімат помірно-континентальним з яскраво вираженими порами року. Клімат території

Номер слайду 11

Весна. Коротка, дружна, вітряна. Температура повітря коливається від +12 +13 °С до +24 +29 °С. Поряд з цим у квітні зазвичай заморозки, самі пізні в середині травня.

Номер слайду 12

Літо. Літо починається в І декаді травня, і продовжується до середини вересня. В літній період спостерігається спочатку тепла, а потім жарка погода. Опади випадають у вигляді злив, але поряд з цим на протязі літа часто довгі бездощові періоди.

Номер слайду 13

Осінь. Осінь характеризується теплою, тихою, безхмарною погодою з ясними днями. В жовтні температура знижується і спостерігаються заморозки. Збільшується число похмурих днів. Часті тумани, моросі.

Номер слайду 14

Зима. Зима часто починається становленням снігового покриву. Середня товща снігу складає 10-17 см. Грунт промерзає на глибину 110-122 см максимально, на 10 см мінімально. На протязі зими переважає похмура погода.

Номер слайду 15

Поверхневі води. Площа водних об’єктів складає 8,7 га. Основну частину запасів поверхневих вод складають ставки. На території ОТГ протікають річки Суха Плотва, Мокра Плотва. Але відмічається мала кількість опадів (300-400 мм) та висока випаровуваність поверхні при постійних вітрах. Все це відображається на ресурсах поверхневих та підземних вод.

Номер слайду 16

Ґрунти. Неоднорідність рельєфу та різноманітність ґрунтоутворюючих порід визначили різноманітність ґрунтів на території громади. Приблизно 97 % території займають чорноземні ґрунти різних груп. 3% припадає на опідзолені, пісчані та солончакові ґрунти.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Рослинний світ. У рослинному світі переважають різнотравнотипчаково-ковилові, типчаково-ковилові, полиново-злакові степи. Серед них трав’янисті рослини – ковила, тимофіївка, типчак, тонконіг, мятлік луговий, пирій повзучий, житняк, сонтрава, іриси, воронець, фіалка, череда, грицики, полин, молочай, та інші. По берегах водойм зустрічаютьсястрілолист, Плавун Заплавний, очерет, рогоза, кінський щавель, м’ята, алтей, осока, іван-чай, а на поверхні водойм – латаття, кубушка, ряска.

Номер слайду 19

Тваринний світ. Поширені заєць - русак, червона білка, кам'яна куниця, лисиця, тхір-перев'язка, їжак . З птахів — жайворонок, перепілка, фазан, вівсянка, сіра куріпка, дятел. Зрідка трапляються дрофа, степовий журавель, степовий орел. Типовими степовими плазунами є полоз жовтобрюхий і гадюка степова.

Номер слайду 20

Населення Громади. Загальна кількість населення складає 21572 чол., у т.ч. сільського населення 10285 чол. Кількість домогосподарств в сільській місцевості складає 5494 одиниць.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Промисловість. На території ОТГ розташовані два потужні промислові підприємства. Компанія KНАУФ є провідним виробником будівельних і оздоблювальних матеріалів у Європі. Комплектні системи KНАУФ для внутрішнього оздоблення приміщень "сухим" способом визнані передовими і з успіхом використовуються будівельниками в усьому світі. Найвідомішим в місті є державне підприємство «Артемсіль». Це об'єднання випускає якісну та широко відому в світі кам'яну сіль. У відпрацьованих соляних шахтах на глибині 300 м відкрито спелеосанаторій «Соляна симфонія» для профілактики та лікування астми, захворювань дихальних шляхів.

Номер слайду 23

Сільське господарство. У Соледарській ОТГ працює 88 сільськогосподарських підприємств, виробників сільськогосподарської продукції. Рослинництво представлене вирощуванням основних груп культур -зернових, зернобобових,технічних та кормових. Тваринництво спеціалізується на вирощуванні свиней та птахівництві. 

pptx
Додано
6 грудня 2019
Переглядів
2964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку