Урок у 8 класі "Природокористування"

Про матеріал
Урок географії у 8 класі на впровадженн наскрізної змістової лінії "Підприємливість та фінансова грамотність" з використанням місцевого матеріалу.
Перегляд файлу

УРОК ГЕОГРАФІЇ № 31 у 8 класі.

ТЕМА. Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання та охорони.

МЕТА. Узагальнити знання школярів щодо водних ресурсів України; виявити резерв учнівських можливостей для вдосконалення їх навчальних досягнень; формувати знання про основні шляхи раціонального використання водних ресурсів; сприяти розвитку навичок роботи учнів з додатковими джерелами інформації; формувати вміння спілкуватися, розвивати усне мовлення, відстоювати власну точку зору, переконувати аудиторію. Знайти шляхи раціонального використання і охорони водних ресурсів в Україні. Формувати громадянську компетенцію. Виховувати у школярів почуття дбайливого господаря.

ТИП УРОКУ. Нестандартний. Науково-дослідницька лабораторія.

ОБЛАДНАННЯ. Фізична карта України, мультимедійний проектор, калькулятори.

ХІД УРОКУ.

 І. Організаційний момент.

    Підготовка робочих місць для роботи лабораторії. Вітання з дітьми.

ІІ. Оголошення теми уроку

Водні ресурси України, шляхи їх раціонального використання та охорони.

Вчитель повідомляє, що сьогодні учні спробують себе в ролі економістів і доведуть, що вирішення багатьох проблем життя суспільства залежить від кожного з нас.

Епіграф уроку: «Жити – значить мати проблеми. Вирішувати їх – значить рости інтелектуально».

                                                                                                              Дж. П. Гілфорд, психолог

Девіз уроку: «Заощаджуйте всюди».

Сучасне суспільство перебуває на шляху соціально-економічних перетворень. Ламається стара система господарювання, змінюються стереотипи мислення, норми моралі, ідеали. Нове суспільство чекає приходу людей, які б були пристосовані до життя в незвичайних для нас умовах ринкових відносин. На сьогоднішньому уроці ми поговоримо про те , якою повинна бути людина, тобто якими якостями наділена людина, щоб добре почувати себе в нинішньому суспільстві. Це має бути ініціативний працівник, розумний господар, достойний громадянин. Людина живе у світі економічних явищ, вона купує й продає, отримує доходи і сплачує податки, наймається на роботу, розпочинає свою справу. Зрозуміло, що краще, коли людина чинить ці дії свідомо, раціонально використавши власні сили та інші ресурси (землю, гроші, устаткування тощо). Наш урок незвичайний. Сьогодні ви попрацюєте в науково-дослідницькій лабораторії. Для цього нам треба об’єднатися у 5 секцій. Я пропоную вам взяти з кошика стрічку. Кожна секція має свій колір. ( Учні витягують стрічки та об’єднуються за кольором). Окремо буде працювати група науковців.

Головним завданням роботи лабораторії сьогодні буде - визначення шляхів заощадження води у побуті та економічне обґрунтування цих заощаджень.

ІІІ. Виступ групи науковців з завданням на випередження «Значення води у природі та житті людини. Водні ресурси України».

1. Перегляд презентації «Значення води».

2. Розповідь з використанням фізичної карти України.

         Водні ресурси — це поверхневі і підземні води, придатні для використання в народному господарстві. Водні ресурси є одним з життєво важливих компонентів гідросфери земної кулі та необхідною підвалиною соціально-економічного розвитку в цілому, задоволення основних потреб людей, діяльності у галузі виробництва продовольства, збереження екосистем. Частина користувачів (промисловість, сільське і комунальне господарства) безповоротно забирають воду з рік, озер, водосховищ, водоносних горизонтів. Інші використовують не саму воду, а її енергію, водну поверхню або водоймище загалом (гідроенерге­тика, водний транспорт, рибництво). Водойми мають велике значення для відпочинку, туризму, спорту. Основні джерела прісної води на території України - стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, а також малих річок північного узбережжя Чорного та Азовського морів. В Україні у пересічний за водністю рік загальні запаси природної води складають 94 км3, з яких доступні для використання 56,2 км3. Основна частина водних ресурсів, що постійно відновлюються, припадає на річко­вий стік — 85,1 км3 (без Дунаю). 60% річкового стоку формується на території України (місцевий стік), 40% — за її межами (транзитний стік). Для постачання води у маловодні райони збудовано канали: Північно-Кримський довжиною 400,4км, Дніпро -Донбас — 550км, Сіверський Донець-Донбас— 131,6км та ін. На півдні України створено великі зрошувальні системи (Каховська, Інгулецька та ін.). У районах надлишкового зволоження або уповільненого стоку діють меліоративні системи (Верхньоприп'ятська, Латорицька та ін.). Озер у країні понад 20 тисяч, 43 з них мають площу, яка перевищує 10 км2. Великі озера розташовані в плавнях Дунаю і на узбережжі Чорного моря (Ялпуг, Сасик та ін.). Найбільше озеро Полісся — Світязь. Синевир — найбільше озеро Карпат. Загальна площа боліт становить 12 тис. км2 Розташовані вони переважно в Поліссі. Розрахункові запаси прісних підземних вод дорівнюють 27,4 км3, з яких 8,9 км3 не пов'язані з поверхневим стоком. В цілому водні ресурси України можна охарактеризувати як недостатні. У маловодні роки дефіцит води відчувається навіть у басейнах великих річок. Щонайбільше свіжої води (48% загального споживання) споживає промисловість, 40% води йде на потреби сільського господарства, 12% припадає на комунальне господарство міст та інших населених пунктів.

 

ІУ. Робота лабораторії.

Повернемося до слайду №15 про використання води у побуті і спробуємо визначити шляхи зменшення її витрат та економічно їх обґрунтувати. Послухаємо поради групи науковців про економію води у побуті.

1. Швидкість, з якою вода тече з крану, становить близько 3 літрів за хвилину. Отже, за 5 хвилин, протягом яких ти миєш посуд під проточною водою, з крану витече 15 літрів води! Якщо мити воду у мисці, можна зекономити до 10 літрів води.

 

2. Чи тече з крану вода, поки ти чистиш зуби? Якщо ти дозволяєш воді текти стільки часу, -3 хвилини вранці та 3 хвилини ввечері, - то чимало води втрачається. Ти легко можеш обчислити скільки саме, знаючи, що за хвилину витікає 3 літри води. Спробуй воду для

чищення зубів набирати в склянку і відкривати кран лише для того, щоб помити щітку. Ти можеш зберегти до 8 літрів води за одне чищення ( до 16 літрів за два).

 

3. Миття рук ти робиш не менше 4 раз на день. Дозволяючи воді текти хоча б 30 секунд щоразу, коли миєш руки, ти споживаєш її більше, ніж потрібно насправді. Так за добу даремно витікає майже 10 літрів води. Якщо під час миття рук будеш зменшувати струмінь води, ти  зможеш зберегти її чимало: до 60%.

 

4. Скільки води тобі необхідно, щоб бути чистим? Для звичайного душу тривалістю в 10 хвилин необхідно близько 180 літрів води. Спробуй закривати воду коли ти милишся. Економія складе 50%.

 

5. Одна краплина води, що падає з крана за 1секунду, перетворюється за рік на 3т марно витраченої води.

 

6. Яка кількість води щорічно потрібна місту Лисичанську, населення якого 105 тисяч, якщо норма води з розрахунку на 1 людину в місяць складає 9м3.

 

Отже кожна секція повинна обчислити економічний ефект використання води у побуті, знаючи, що вартість 1м3 води у місті Лисичанську становить 26 грн. 85 коп.

 

1 секція. . Швидкість, з якою вода тече з крану, становить близько 3 літри  за хвилину.

Отже, за 5 хвилин, протягом яких ти миєш посуд під проточною водою, з крану витече 15

літрів води! Якщо мити воду у мисці, можна зекономити до 10 літрів води.

Обчислимо вартість води для миття посуду звичайним способом:

Посуд ми миємо 3 рази в день. Отже, 45 26,85 : 1000= 1,20 грн.

Якщо мити у мисці: 15л 26,85 : 1000 = 0,40 коп. Економія складе : 1,20  – 0,40 = 0,8 грн.

Це тільки 1 день. За місяць : 0,80  30 = 24 грн.,

за рік: 24 12= 288 грн.

2 секція. Чи тече з крану вода, поки ти чистиш зуби? Якщо ти дозволяєш воді текти стільки часу, -3 хвилини вранці та 3 хвилини ввечері, - то чимало води втрачається. Ти легко можеш обчислити скільки саме, знаючи, що за хвилину витікає 3 літри води. Спробуй воду для чищення зубів набирати в склянку і відкривати кран лише для того, щоб помити щітку. Ти можеш зберегти 2 літра води за хвилину.

На чищення зубів за день витрачається 18 літрів води. Визначемо її вартість:

18 • 26.85 : 1000 =  0,48 грн.

При економному використанні: 6 26,85 : 1000 = 0,16 грн. Економія складає:

0,48 – 0,16 = 0,32 грн. За місяць: 0,3230 = 9,60 грн., за рік: 9,6 12 = 115,2 грн.

 3 секція. Миття рук ти робиш не менше 4 раз на день. Дозволяючи воді текти хоча б 30 секунд щоразу, коли миєш руки, ти споживаєш її більше, ніж потрібно насправді. Так за добу даремно витікає майже 10 літрів води. Якщо під час миття рук будеш зменшувати струмінь води, зможеш зберегти її чимало: до 60%.

Розрахуємо витрати на воду за добу: 10л. 26,85 : 1000 = 0,26 грн. При економному використанні на 60% менше: 0,15 грн. За місяць: 0,15 30 = 4,5 грн.

За рік: 4,5 12 = 54 грн.

4 секція. Скільки води тобі необхідно, щоб бути чистим? Для звичайного душу тривалістю в 10 хвилин необхідно близько 180 літрів води. Спробуй закривати воду коли ти милишся. Економія складе 50%.

Обчислимо вартість води для звичайного душу: 180л. 26,85 : 1000 = 4,83 грн. При економному використанні душ буде коштувати – 2,41грн. Економія складе 2,42 грн. За місяць: 2,42 30 = 72, 6 грн. За рік: 72,6 12 = 871,2 грн.

5 секція. Одна краплина води, що падає з крана за 1секунду, перетворюється за рік на 3т марно витраченої води.

Уявімо, що у вас несправний кран. Тоді за рік ви втратите: 3т – це 3м3 води. Вартість становитиме: 3 26,85 = 80,55 грн. Це просто втрачений ресурс та гроші.

6 секція. Яка кількість води щорічно потрібна місту Лисичанську, населення якого 105 тисяч, якщо норма води з розрахунку на 1 людину в місяць складає 9м3. Визначити витрати води для міста при економному режимі у побуті.

 

Визначимо витрати на оплату води у місті:  9  105 тис. 12 = 11млн.340 тис.

Визначимо витрати води при економному використанні. В середньому витрати води у побуті можна скоротити на 50%, що скоротить витрати коштів з 11 млн. 340 тис.

до 5млн. 670 тис.

 

 

У. Підсумки роботи науково-дослідницької лабораторії: випуск листівки для мешканців міста Лисичанська.

 1. Слово надається групі науковців.

 Ми пропонуємо скласти листівку для мешканців м. Лисичанська з метою економного використання води та економії родинного бюджету.

ЛИСТІВКА

    Економія води є невід'ємною частиною комплексу заходів, спрямованих на скорочення витрат на оплату комунальних послуг. Не дивлячись на те, що в загальній структурі щомісячних комунальних платежів, плата за воду займає лише третє місце після електроенергії і квартплати, в перерахунку на рік суми виходять все одно значні, а отже, їх треба скорочувати.

На щастя, при належному підході суму, яку ви щомісячно сплачуєте за використану воду, цілком реально зменшити в два, а то і в три рази. І ось яким чином:

Економія води у побуті

Для зменшення витрат води рекомендуємо замість прийняття ванни обмежитися душем. Витрати води під час купання знизиться приблизно втричі.

Спробуйте почати користуватися заглушкою для раковини умивальника. Цей нехитрий захід дозволить добитися значної економії води при чищенні зубів та голінні.

Намагайтеся не допускати засихання залишків їжі в тарілках і каструлях. На те, щоб їх відмити, знадобиться багато води.

Придбайте і встановіть спеціальну насадку-розпилювач типу «душ» на кран у кухні. За рахунок підвищення ефективності витрати води під час миття посуду, вам вдасться досягти вельми значної економії води (для комфортного миття буде потрібний менший натиск).

Якщо у вас невелика сім'я (до 3х чоловік) має сенс встановити лічильники гарячої та холодної води. Це не тільки дасть відчутну економію води, але і зробить вас більш дисциплінованим в цьому питанні.

Встановіть сучасний зливний бачок у туалет. Коштує він не так вже і багато, зате дозволяє регулювати витрату води залежно від потреби (по-великому або по-маленькому).

При встановленні нової сантехніки в квартирі, зокрема кранів, знайте, що сучасні ричагові змішувачі дозволяють добитися певної економії води, в порівнянні із звичайними. Відбувається це за рахунок швидшого змішування гарячої та холодної води. Тобто період часу між включенням крану і отриманням води потрібної температури – зменшується (відповідно зменшується й невиправдана витрата води).

 

Економія води

Ну а найефективнішим способом економії води, є справні крани. Адже цівка води трохи товще за сірник за добу виливається вам в 300-500 літрів води або в півкубометри. Для порівняння: витрата води (гарячої) на одну дорослу людину в місяць складає близько 4-5 кубометрів. Ось і порахуйте.

Пам’ятайте! Майбутнє планети та добробут родини

в ваших руках.

 

2. Підсумки роботи та оцінка роботи груп та секцій.

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація на тему «Природні ресурси України» - Слайд #9

doc
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
1786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку