Презентація "Природна скарбниця Придніпров'я" номінація "Первоцвіти Дніпропетровщини".

Про матеріал
Дана робота формує уявлення про первоцвіти, їх умови росту і особливості, підвищує мотивацію для отримання нових знань. Також робота сприяє вихованню бережного ставлення до природи, відповідальності за стан довкілля, розвиває творчі здібності дітей. Робота спонукає дітей і дорослих берегти перші весняні квіти і привернути увагу жителів нашого селища до знищення цих рослин, розширює знання про рослини занесені до Червоної Книги України, формує правила поведінки у природі.
Перегляд файлу

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ  ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ ВИКОНКОМУ КРИНИЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ КРИНИЧАНСЬКОГО РАЙОНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «КРИНИЧАНСЬКА СЕРЕДНЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА I-III СТУПЕНІВ № 2» КРИНИЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

  

 

 

 

 

                                                                                                                                                         Виконали учні:

                                                                                                                                                         Авер'янова Діана

                                                                                                                                                         Чехович Олексій

                                                                                                                                                         Понятих Єгор

 

                                                                                                                                                        Керівник: Колодка Л.А.

Картинки по запросу первоцвіти в небезпеці

ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ !

C:\Users\Николай\Downloads\-17-638.jpg

C:\Users\Николай\Downloads\Лісостепова_рослинність_на_схилі_долини_Гнилого_Тікича.jpg

 

Навколо Криничок багато балок. Одну із таких ми досліджували на наявність видового складу первоцвітів.

Балка знаходиться біля села Новопушкарівка. Вона простягається з північного заходу на південний схід. Балка має пологі схили, багата на рослинність, але кількість первоцвітів зменшилася порівняно з минулим роком.

C:\Users\Николай\Downloads\17.jpg

C:\Users\Николай\Downloads\800x2018-04-17_4688-4690.jpg

 

Балка – це невеликий клаптик нерозораного біогеоценозу зі степово-лучною рослинністю. Як тільки зійде сніг, вже в березні та на початку квітня балка зеленіє.

На дні балки протікає невеличкий струмочок, який закінчує свій шлях в ставку наприкінці балки.

   Підсніжник звичайний найвідоміший з первоцвітів . З'являється ранньою весною, утворюючи на грунті білий мережевий килим. Цвіте у березні-квітні.

Користується великим попитом, часто масово збирають для продажу або пересадки.                                                              

 

     C:\Users\Николай\Downloads\260px-Galanthus_nivalis.jpg    C:\Users\Николай\Downloads\1292431486_40.jpg

C:\Users\Николай\Downloads\IMG_3856.JPG

Одним із символів степу є горицвіт, або адоніс весняний. Рослина названа на честь красеня-юнака Адоніса, героя грецького міфу, якого покохала Афродіта, богиня вроди і кохання. За рішенням Зевса Адоніс мав проводити частину року на землі, частину – під землею. І щороку навесні в балках з'являється гарна рослина із вузьколінійними листками і жовтими квітками.

C:\Users\Николай\Downloads\Son-trava-05-Int.jpgСон-трава – рослина, яка відома своїми пухнастими стеблами і квітками. Сон-трава вміє реагувати на зміну погоди – перед дощем квіти стуляють свої пелюстки і схиляються до землі – «засинає». Звідси і походить назва рослини. Через свою красу сон-трава часто попадає до букетів і тому потребує дбайливої охорони.

Нам пощастило, подорожуючи балкою наприкінці квітня, ми натрапили на квітки сон-трави. Вони витикалися з грунту і ніби ховалися у минулорічній сухій траві.

Картинки по запросу брандушка різнокольорова фото                             Брандушка різнокольорова росте на степових схилах балок, рідше на великих галявинах дібров невеличкими групами і рідко у великій кількості. Квітнути починає одночасно з появою листя на деревах. Розмножується клубеньками, цибулинками. Якщо зорати степ, то ця квітка довго не поновиться.

 

 

 

 

 

C:\Users\Николай\Downloads\Мать-и-мачеха.jpg

Мати-й-мачуха

Рослина цвіте ранньою весною, в кінці березня або початку квітня, квіти жовтого або бурового кольору на квітконосах висотою від 10 до 25 см. Після дозрівання квіти перетворюються в пухнасті голівки. Рослина має повзуче гіллясте кореневище.

 

 

 

 

Картинки по запросу шафран степовийКартинки по запросу шафран степовийНавесні одним із перших зацвітає шафран. Сміливі маленькі рослини пробиваються до сонця крізь землю та минулорічне листя, щойно сходить сніг. Квітка шафрану з п’яти овальних пелюсток схожа на маленьку лампадку, що з гідністю дивиться вгору. Шафран буває різних кольорів – яскраво-жовтий, ніжно-рожевий, білий, фіалковий, білий з  тонкими фіолетовими смужками… А листочки в нього тоненькі й гострі, ніби молода трава чи соснові голки. Коли шафрану багато, він росте близько-близько одне від одного. І виходять цілі різнобарвні весняні островки.

 

 

 

 

 

 

 

Дана робота формує уявлення про первоцвіти, їх умови росту і особливості, підвищує мотивацію для отримання нових знань.

Також робота сприяє вихованню бережного ставлення до природи, відповідальності за стан довкілля, розвиває творчі здібності дітей. Робота спонукає дітей і дорослих берегти перші весняні квіти і привернути увагу жителів нашого селища до знищення цих рослин, розширює знання про рослини занесені до Червоної Книги України, формує правила поведінки у природі.

docx
Додав(-ла)
Колодка Лариса
Додано
1 березня 2019
Переглядів
1453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку