Презентація "Природне угрупування - луки

Про матеріал
Презентація для уроку Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ для 3 класу за підручником Н. Бібік Г. Бондарчук
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую світ. Природне угрупування - луки. Я досліджую світ 3 клас. Підготувала Удова Любов Олексіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

На луках немає дерев та кущів. Вони вкриті трав`янистими рослинами. Рослини луків добре освітлюються сонцем і отримують багато сонця і тепла.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Луки розташовані на берегах річок, озер, боліт,серед лісу на галявинах. Луки утворюються на місці вирубаних лісів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

На луках живуть тварини, які пристосувалися до життя серед трав`янистих рослин.

Номер слайду 9

Над квітучими рослинами літають бджоли, оси, метелики, джмелі. Вони збирають нектар та запилюють квітки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Метелики є одними з найпрекрасніших творінь живої природи.адміралжовтянкамахаон. Білан капустяний. Павичеве око. Кропивницярябецьсинявецьперламутрівкаголубянка

Номер слайду 12

Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію. Більшість метеликів живе всього кілька днів. Метелики є другими за чисельністю обпилювачами після бджіл. Деякі метелики при нападі хижаків прикидаються мертвими.

Номер слайду 13

Коли самки деяких метеликів шукають необхідну рослину, вони „куштують" її за допомогою спеціальних смакових рецепторів, розташованих на ногах.

Номер слайду 14

Гусениця, що з'явилася з яйця, повинна добре харчуватися, щоб набрати достатню кількість поживних речовин, необхідних для перетворення на лялечку і подальшого метаморфозу. Залежно від виду гусениці харчуються певними видами рослин. Іноді про те, чим харчуються гусениці того чи іншого виду, можна дізнатися вже з назви метелика (наприклад, капусниця). Деякі дорослі метелики взагалі не харчуються, вони живуть із запасів, які накопичили гусениці. Частіше дорослі метелики смокчуть через хоботок різні рідини. Політ вимагає багато енергетичних витрат, тому метелики зазвичай „заправляються" на квітах, висмоктуючи з них нектар

Номер слайду 15

Різними частинами рослин живляться жуки, личинки метеликів – гусінь, попелиці. На попелиць полює сонечко. Дрібна гусінь та метелики – це корм для зеленого коника.

Номер слайду 16

В якості захисту, сонечко виділяє отруту у вигляді жовтої рідини, яка відлякує її ворогів (жаб, павуків і деяких комах). Сонечка живуть від 1 до 2 року. Сонечка є активними з весни до осені. У зимовий період впадають в сплячку.

Номер слайду 17

Ротовий апарат попелиці представлений гострим хоботком, за допомогою якого вона пронизує поверхню листя і пагонів і висмоктує сік з рослин.

Номер слайду 18

Багато з коників мають органи слуху на передніх ніжках і звуку. Звук виходить в результаті тертя частин надкрилля, на одному з яких розташоване «дзеркальця», а на іншому «смичок». У більшості видів коників співають лише самціКоник може підстрибнути на два метри у висоту

Номер слайду 19

Хоча у коників є крила, вони вкрай рідко використовуються за призначенням. Ці спритні комахи здатні переміщатися гігантськими стрибками,

Номер слайду 20

На комах полює жаба, ропуха та ящірка.

Номер слайду 21

У жаб дуже цікаво влаштований зір — вони можуть одночасно дивитися вгору, вперед і вбік. Також очі жаб відіграють важливу роль в ... травленні. Саме за допомогою очей жаба допомагає проштовхнути їжу, яка потрапила в рот, далі по травному тракту. Тому захопивши здобич, ці представники світу амфібій обов'язково повинні моргнути. А ще жаби закривають очі лише на невеликий проміжок часу навіть тоді, коли сплять. У жаб унікальна система дихання, адже ці земноводні дихають як легенями, так і ротом і всією поверхнею шкіри. Перебуваючи у воді жаби дихають шкірою, на суші за їхнє дихання відповідають легені та рот.

Номер слайду 22

Більшість видів ящірок можуть відкинути хвіст, щоб відвернути хижака і втекти, причому хвіст потім відросте заново. ... Температура їх тіла ще залежить від температури повітря. Подібно рибам та земноводним плазуни також є холоднокровних тварин. Ось чому всі ящірки бувають особливо рухливі в теплі сонячні дні, в похмурі холодні дні вони малорухливі, ховаються в свої нірки або в інші затишні місця, а на всю зиму впадають у сплячку.

Номер слайду 23

Велика кількість рослин та комах приваблюють птахів.

Номер слайду 24

На луці можна побачити різних птахів. Відразу помітно лелеку – великого білого птаха з чорними кінцями крил, червоним дзьобом і червоними ногами. Він живиться жабами, ящірками, комахами, дрібними гризунами.

Номер слайду 25

Деркача можна пізнати за скрипучим “крек-крек-крек”.

Номер слайду 26

Перепілку ще називають “рябою курочкою”. Пташка риє землю лапами, ніби курка, шукаючи їжу – насіння, комах, личинки.

Номер слайду 27

Прилітають на луку плиски (трясогузки). Плиска швидко бігає, трусячи хвостом. Живиться комахами.

Номер слайду 28

Мешканцями луків також є кроти та миші. Кріт їсть комах, черв`яків та личинки жуків. Миші харчуюься різними частинами рослин.

Номер слайду 29

Кріт – це тварина, яка не уявляє своє життя без тваринного білка, тобто м’яса. Він поглинає його у величезних кількостях, приблизно стільки ж, скільки сам важить або навіть більше. Основу меню кротів складають черв’яки, комахи і їх личинки. Шерсть цих тварин примітна тим, що до неї практично не прилипає бруд, навіть мокрий.

Номер слайду 30

Улюблена їжа кротів – дощові черв’яки.

Номер слайду 31

Лу́ки — ділянка ґрунту в умовах достатнього або надмірного зволоження, вкрита переважно багаторічними трав'янистими рослинами, в основному злаками та осоковими. Зазвичай використовується як пасовища для домашньої худоби й як сіножаті.

Номер слайду 32

Люди використовують луки як пасовище для свійських тварин та сінокосу.

Номер слайду 33

Ланцюги живлення, які склалися на луках

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1.  Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Черепанова Таміла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кодря Лена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
24 січня 2023
Переглядів
6291
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку