Мета дослідження – довести експериментальним шляхом можливість використання екстрактів рослин в якості хімічних індикаторів. Методи дослідження: вивчення наукової літератури, використання Інтернет – ресурсу; якісний аналіз, порівняння, спостереження, описовий метод, хімічний експеримент.2
План роботи. Ознайомитись з історією, видами та використанням індикаторів;Визначити, які речовини , що входять до складу рослин, змінюють забарвлення в залежності від середовища розчинів;Зібрати рослини – індикатори;Виготовити витяжки із рослинного матеріалу та дослідити їх розчинами кислот та лугів;Перевірити якість використання рослин – індикаторів у лабораторії та побуті.3
Колір рослин визначається хімічним складом клітинного вмісту кожної рослини, тобто пігментом. Пігменти - органічні сполуки, які присутні в клітинах і тканинах рослин та надають їм певного забарвлення. Накопичуються пігменти у корінні, у квітках, у шкірці плодів і в листках рослин. Розташовані пігменти в хлоропластах. Пігменти багатьох рослин здатні змінювати колір залежно від кислотності клітинного соку, тому пігменти є індикаторами. Природні індикатори
Сировина для приготування індикатора. Природний колір індикатора. Колір в кислому середовищі (розчин оцту)Колір в лужному середовищі (розчин соди)Цибуля фіолетова. Світло-фіолетовий. Рожевий. Каламутний знебарвлений. Чай чорний. Коричнево-жовтий. Світло-коричневий. Коричневий. Морквяний сік. Помаранчевий. Незначне знебарвлення. Не змінився. Червоноголова капуста. Синьо-фіолетовий. Рожевий. Синій. Буряк. Тено-червоний. Рожевий. Малиновий. Сік картопліЛимонно-жовтий. Каламутно-жовтий. Не змінився. Цибуля Ясно-жовтий. Білий каламутний. Не змінився. Сік часника. Світло-жовтий. Молочний. Не змінився. Зміна кольору природних індикаторів в різних середовищах
50г свіжих плодів подрібнити в ступці. Залити 200 мл води і кип'ятити протягом 2-3 хвилини. Потім охолоджений і відфільтрований розчин розбавити спиртом у співвідношенні 2: 1 з метою запобігання розчину від псування. Аналогічно готують витяжки з пелюсток квітів. Виготовлення індикатора з ягід смородини
Для приготування рослинних індикаторів беруть по 50 г буряка, подрібнюють, Заливають 200 мл води і кип'ятять протягом 5-10 хвилин. Отримані відвари охолоджують і фільтрують. З метою запобігання від псування, в отриманий фільтрат додають етиловий спирт у співвідношенні 2: 1. Виготовлення індикатора з ягід смородини