Презентація "Природні індикатори."

Про матеріал
Дана презентація доповнює матеріал про природні індикатори, їх історію та використання людьми з давніх давен.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEAM-лабораторія: «Природні індикатори»

Номер слайду 2

Мета дослідження – довести експериментальним шляхом можливість використання екстрактів рослин в якості хімічних індикаторів. Методи дослідження: вивчення наукової літератури, використання Інтернет – ресурсу; якісний аналіз, порівняння, спостереження, описовий метод, хімічний експеримент.2

Номер слайду 3

План роботи. Ознайомитись з історією, видами та використанням індикаторів;Визначити, які речовини , що входять до складу рослин, змінюють забарвлення в залежності від середовища розчинів;Зібрати рослини – індикатори;Виготовити витяжки із рослинного матеріалу та дослідити їх розчинами кислот та лугів;Перевірити якість використання рослин – індикаторів у лабораторії та побуті.3

Номер слайду 4

Індикатор ( від латинського indicator – вказує)- елемент, що відображає зміни будь якого об’єкта у формі, зручній для сприйняття людини. Хімічні індикатори – речовини, що дозволяють слідкувати за ходом хімічної реакції або складом середовища по зміні забарвлення розчину.

Номер слайду 5

ХІМІЧНИЙ СЛОВНИК

Номер слайду 6

Колір рослин визначається хімічним складом клітинного вмісту кожної рослини, тобто пігментом. Пігменти - органічні сполуки, які присутні в клітинах і тканинах рослин та надають їм певного забарвлення. Накопичуються пігменти у корінні, у квітках, у шкірці плодів і в листках рослин. Розташовані пігменти в хлоропластах. Пігменти багатьох рослин здатні змінювати колір залежно від кислотності клітинного соку, тому пігменти є індикаторами. Природні індикатори

Номер слайду 7

Природні індикатори

Номер слайду 8

8лишайник Nocellaфіалка

Номер слайду 9

9

Номер слайду 10

10

Номер слайду 11

Кислотно-основні індикатори

Номер слайду 12

Сировина для приготування індикатора. Природний колір індикатора. Колір в кислому середовищі (розчин оцту)Колір в лужному середовищі (розчин соди)Цибуля фіолетова. Світло-фіолетовий. Рожевий. Каламутний знебарвлений. Чай чорний. Коричнево-жовтий. Світло-коричневий. Коричневий. Морквяний сік. Помаранчевий. Незначне знебарвлення. Не змінився. Червоноголова капуста. Синьо-фіолетовий. Рожевий. Синій. Буряк. Тено-червоний. Рожевий. Малиновий. Сік картопліЛимонно-жовтий. Каламутно-жовтий. Не змінився. Цибуля Ясно-жовтий. Білий каламутний. Не змінився. Сік часника. Світло-жовтий. Молочний. Не змінився. Зміна кольору природних індикаторів в різних середовищах

Номер слайду 13

13

Номер слайду 14

50г свіжих плодів подрібнити в ступці. Залити 200 мл води і кип'ятити протягом 2-3 хвилини. Потім охолоджений і відфільтрований розчин розбавити спиртом у співвідношенні 2: 1 з метою запобігання розчину від псування. Аналогічно готують витяжки з пелюсток квітів. Виготовлення індикатора з ягід смородини

Номер слайду 15

Для приготування рослинних індикаторів беруть по 50 г буряка, подрібнюють, Заливають 200 мл води і кип'ятять протягом 5-10 хвилин. Отримані відвари охолоджують і фільтрують. З метою запобігання від псування, в отриманий фільтрат додають етиловий спирт у співвідношенні 2: 1. Виготовлення індикатора з ягід смородини

Номер слайду 16

Для приготування рослинних індикаторів беруть по 250г гранату, подрібнюють, Заливають 100 мл води. Виготовлення індикатора з граната

Номер слайду 17

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Індикатор. Засіб для миття посуду. Розчин мила. Лимонний сік. Оцет Середовище. Чорна смородина. Буряк. Гранат. Апробація рослинних індикаторів17

Номер слайду 18

18

Номер слайду 19

19

Номер слайду 20

20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сіра Катерина Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Козлова Вiта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Maksimenko Inna Юріівна
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
17 березня 2021
Переглядів
13076
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку