Мета дослідження – довести експериментальним шляхом можливість використання екстрактів рослин в якості хімічних індикаторів. Методи дослідження: вивчення наукової літератури, використання Інтернет – ресурсу; якісний аналіз, порівняння, спостереження, описовий метод, хімічний експеримент.2
Номер слайду 3
План роботи. Ознайомитись з історією, видами та використанням індикаторів;Визначити, які речовини , що входять до складу рослин, змінюють забарвлення в залежності від середовища розчинів;Зібрати рослини – індикатори;Виготовити витяжки із рослинного матеріалу та дослідити їх розчинами кислот та лугів;Перевірити якість використання рослин – індикаторів у лабораторії та побуті.3
Номер слайду 4
Індикатор ( від латинського indicator – вказує)- елемент, що відображає зміни будь якого об’єкта у формі, зручній для сприйняття людини. Хімічні індикатори – речовини, що дозволяють слідкувати за ходом хімічної реакції або складом середовища по зміні забарвлення розчину.
Номер слайду 5
ХІМІЧНИЙ СЛОВНИК
Номер слайду 6
Колір рослин визначається хімічним складом клітинного вмісту кожної рослини, тобто пігментом. Пігменти - органічні сполуки, які присутні в клітинах і тканинах рослин та надають їм певного забарвлення. Накопичуються пігменти у корінні, у квітках, у шкірці плодів і в листках рослин. Розташовані пігменти в хлоропластах. Пігменти багатьох рослин здатні змінювати колір залежно від кислотності клітинного соку, тому пігменти є індикаторами. Природні індикатори
Номер слайду 7
Природні індикатори
Номер слайду 8
8лишайник Nocellaфіалка
Номер слайду 9
9
Номер слайду 10
10
Номер слайду 11
Кислотно-основні індикатори
Номер слайду 12
Сировина для приготування індикатора. Природний колір індикатора. Колір в кислому середовищі (розчин оцту)Колір в лужному середовищі (розчин соди)Цибуля фіолетова. Світло-фіолетовий. Рожевий. Каламутний знебарвлений. Чай чорний. Коричнево-жовтий. Світло-коричневий. Коричневий. Морквяний сік. Помаранчевий. Незначне знебарвлення. Не змінився. Червоноголова капуста. Синьо-фіолетовий. Рожевий. Синій. Буряк. Тено-червоний. Рожевий. Малиновий. Сік картопліЛимонно-жовтий. Каламутно-жовтий. Не змінився. Цибуля Ясно-жовтий. Білий каламутний. Не змінився. Сік часника. Світло-жовтий. Молочний. Не змінився. Зміна кольору природних індикаторів в різних середовищах
Номер слайду 13
13
Номер слайду 14
50г свіжих плодів подрібнити в ступці. Залити 200 мл води і кип'ятити протягом 2-3 хвилини. Потім охолоджений і відфільтрований розчин розбавити спиртом у співвідношенні 2: 1 з метою запобігання розчину від псування. Аналогічно готують витяжки з пелюсток квітів. Виготовлення індикатора з ягід смородини
Номер слайду 15
Для приготування рослинних індикаторів беруть по 50 г буряка, подрібнюють, Заливають 200 мл води і кип'ятять протягом 5-10 хвилин. Отримані відвари охолоджують і фільтрують. З метою запобігання від псування, в отриманий фільтрат додають етиловий спирт у співвідношенні 2: 1. Виготовлення індикатора з ягід смородини
Номер слайду 16
Для приготування рослинних індикаторів беруть по 250г гранату, подрібнюють, Заливають 100 мл води. Виготовлення індикатора з граната