Презентація "Природні зони Африки. Закономірності їх розміщення"

Про матеріал
Презентація до уроку з географії в 7 класі на тему "Природні зони Африки. Закономірності їх розміщення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони Африки. Закономірності їх розміщення. Автор: Вчитель географії Шевченко В. І.

Номер слайду 2

Slide title. Тропічні пустелі і напівпустелі4 Закономірності поширення1 Вологі екваторіальні ліси2 Савани й рідколісся3 Твердолисті вічнозелені ліси і чагарники5

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Що називають природною зоною? Які компоненти входять до складу природної зони? Від чого найбільше залежить формування природної зони? Порівняйте за картами розташування кліматичних поясів та природних зон Африки. Зробіть висновок.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Поширення природних зон в Африці зумовлене рівнинним характером рельєфу та географічним положенням. На материку чітко виражена широтна зональність. На континенті формуються природні зони екваторіального, субекваторіального, тропічного і субтропічного поясів.

Номер слайду 6

Зони повторюються двічі, крім гілеї. Майже збігаються з кліматичними поясами. Близько 50 % території посушливі. На сході є території з висотною поясністю, кількість поясів залежить від висоти і положення відносно екватора.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вологі екваторіальні ліси (гілеї)Особливості: значна щільність рослинного покриву, багатошаровість (залежно від тіньовитривалості), близько 1000 видів дерев, відсутність сезонів, ґрунти червоно-жовті фералітні, бідні на гумус (промивний режим, швидке поглинання перегною рослинами), тварини переважно на деревах, наземні тварини невеликих розмірів, постійне затемнення.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Савани й рідколісся Особливості: 40 % території (найбільший % на Землі), ґрунти й рослини чітко збіднюються в напрямку пустель (від трьохметрових трав з дібровами дерев, які ростуть подекуди, до жорстких трав, колючих чагарників, рослин із м’ясистими частинами), різка зміна вигляду за сезонами, велике скупчення травоїдних тварин, хижаків, які на них полюють, птахів, комах.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Пустелі і напівпустеліОсобливості: незначна кількість опадів обумовлює бідну чагарникову рослинність, таку, що накопичує вологу (виключення оазиси), тварини пристосовані до швидкого пересування, велика амплітуда добових температур сприяє розвитку норних тварин, зона насувається на савани(Сахель).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Твердолисті вічнозелені ліси і чагарники. Особливості: опади взимку, тому рослини пристосовані до зменшення випаровування, майже повністю змінені антропогенними ландшафтами.

Номер слайду 24

Висотна поясність. Кіліманджаро: вологі тропічні ліси (до 1200 м),саванні комплекси (до 2000 м),гірські ліси (до 3000 м),гірські луки (до 4800 м),сніги й льодовики

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати параграфи 16-18 На контурній карті Африки позначити природні зони До нових зустрічей на уроках географії!

pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
1209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку