Презентація "Природні зони Північної Америки"

Про матеріал
Презентація "Природні зони Північної Америки (зона арктичних пустель, зона тундри та лісотундри, зона мішаних і широколистих лісів, зона лісостепів і степів), розроблена до підручника географія 7 клас В. М. Бойко, С. В. Міхелі, 2016
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони Південної Америки(зона арктичних пустель, зона тундри та лісотундри, зона мішаних, широколистих лісів, зона лісостепів і степів)

Номер слайду 2

Робота з картою1. Які природні зони простягаються уширотному напрямку, а які - у меридіональному?2. Природні зони якого поясу найбільш поширені в Північній Америці?3. Які території охоплює зона арктичних пустель? Які природні умови там сформувалися?4. Назвіть природні зони, що виникли в помірному поясі.5. Які природні зони лежать на крайньомупівдні материка?6. Яких з природних зон Північної Америки немає в Південній Америці?

Номер слайду 3

Зона арктичних пустель Це найбільш віддалена на північ природна зона земної кулі. Вона охоплює Ґренландію і Канадський Арктичний архіпелаг. Клімат там арктичний, дужесуворий. Острови вкриті снігом і кригою. Там, де сніг влітку встигає розтанути, на кам’янистій поверхні ростуть мохи і лишайники. Життя більшості тварин — білих ведмедів, тюленів, моржів, птахів — пов’язане з морем. Лемінг, невеличкийгризун з пухнастим хутром, зимує під снігом, прориваючи численні ходи. На нього полює полярна лисиця — песець.

Номер слайду 4

Зона тундри й лісотундри. Тундра - це безлісі простори арктичного і субарктичного поясів. Вона охоплює північне узбережжя материка і прилеглі острови. У суворому кліматі поширена багаторічна мерзлота — явище, коли поверхнясильно промерзає, і в гірських породах до глибини 400 м міститься лід. Мерзлота зберігається впродовж тисяч років. Вона розтає тільки влітку і лише на поверхні. Вода мало випаровується, а промерзлий шар не дає їй просочуватися вглиб. Тому влітку в тундрі багато боліт. Там сформувалися бідні тундрово-болотні ґрунти. На них ростуть мохи, лишайники,нечисленні трави (полярний мак, різні види осок),ягідні чагарники (чорниця, брусниця, буяхи). Подекуди трапляються карликові береза і верба, які стеляться по землі, притиснуті сильними вітрами.

Номер слайду 5

Зона тундри й лісотундри. Тваринний світ бідний. Лишайниками і осокою живляться північні олені карибу та вівцебики — великі тварини з густою довгою вовною, яка захищає їх від холоду. Поширені вовк, песець, горностай, лемінг. З птахів є полярна сова і біла куріпка. Далі на південь тундра переходить у рідколісся — лісотундру, де в долинах річок з ’являються хвойні дерева.

Номер слайду 6

Зона лісів помірного поясу. Хвойні ліси помірного поясу називають тайгою. В умовах суворої сніжної зими і прохолодного літа утворюються підзолисті ґрунти. Поширена багаторічна мерзлота, яка зумовлює значне заболочування території. В американській тайзі ростуть чорна і біла ялина,бальзамічна ялиця, американська модрина, гігантська туя, сосна різних видів. З дрібнолистих порід — береза, осика, тополя. Тваринний світ тайги значно багатший, ніж тундри. Господарем лісу є гризлі — американський бурий ведмідь, який вирізняється лютим норовом. Типовими мешканцями є лось, вовк, рись, лисиця, скунс, куниця, норка, ласка, єнот, бобер.

Номер слайду 7

Зона мішаних лісів. Далі на південь лежить зона мішаних лісів. Вона є перехідною від тайги до широколистих лісів, тому там поряд з хвойними ростуть листяні породи дерев. Поширені цукровий клен, ясен, в ’яз, липа, бук, осика, береза. В умовах теплішого, ніж у тайзі, помірно континентального клімату сформувалися дерново-підзолисті ґрунти.

Номер слайду 8

Зона широколистих лісів Зона широколистих лісів лежить на сході материка — напівдень від мішаних лісів. Для неї є характерним помірнийм ’який і вологий клімат. На бурих лісових ґрунтах ростутьрізноманітні види дуба, клена, липи, бука. Трапляютьсяплатан, каштан і теплолюбне тюльпанове дерево, квітиякого схожі на тюльпани. У широколистих лісах мешкаютьолень вапіті, чорний ведмідь барибал, рись, росомаха,куниця, вовк, лисиця, скунс, видра, єдиний вид сумчастих— опосум. Нині широколисті ліси дедалі більшепоступаються орним землям.

Номер слайду 9

Зона лісостепів степів Лісостепи в Північній Америці називають преріями. Вони займають проміжну смугу між лісами і степами. Простягаються не із заходу на схід, а з півночі на південь. У лісових масивах ростуть здебільшого осика і береза, а на степових ділянках панує пишне різнотрав’я і злаки. Степи — рівнинні простори, вкриті трав’яною рослинністю — простяглися з півночі на південь у центрі материка. Там холодна малосніжна зима і спекотне літо, часто бувають засухи, які супроводжуються пиловими бурями. У рослинному покриві переважають низькорослі трави: ковила, бородач, келерія, бізонова трава. Під трав’яною рослинністю сформувалися родючі чорноземи і каштанові ґрунти. Прерії і степи — це основна смуга землеробства, тому природнурослинність там повсюдно змінено. Це позначилосяй на тваринному світі. Майже зникли бізони — велетенськіамериканські бики, менше стало койотів (степових вовків),лисиць. Численні там хіба що гризуни — бабаки, ховрахи,миші, лучні собачки. З плазунів є гримучі змії, гадюки.

Номер слайду 10

Дайте відповіді на запитання1. У чому полягають особливості розташування природних зон у Північній Америці?2. Чому рослинність і тваринний світ арктичних пустель і тундри бідні?3. Що таке тайга? Які природні особливості цієї зони?4. Чим зона мішаних лісів відрізняється від зони широколистих?5. Які природні зони Північної Америки найбільш змінені людиною?

Номер слайду 11

Використані джерела. ГЕОГРАФІЯВ. М. Бойко, С. В. МіхеліПідручник для 7 класу загальноосвітніхнавчальних закладів, Харків«СИЦИЯ» 2016. Всі фото взяті з мережі інтернет.

pptx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
8078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку