Презентація "Природні зони світу"

Про матеріал
В презентації "Природні зони світу" представлена стисла характеристика природних зон світу, а саме: яку територію займають, клімать, рослинний світ, твариннний світ. Також показано основних представників рослинного та тваринного світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони світу

Номер слайду 2

Зона арктичних пустель. Природна зона  охоплює Гренландію і північну частину Канадського Арктичного архіпелагу. Природні умови там дуже суворі. Рослинний покрив складається з лишайників і мохів, а також деяких трав’яних рослин і кущиків. Тваринний світ представлений лемінгом, північним оленем карибу і мускусним вівцебиком, білим ведмедем, полярним вовком, песець, з птахів – біла куріпка, полярна сова. У прибережних водах зустрічаються гренландський кит, гренландський тюлень, морж та ін.

Номер слайду 3

Рослини зони арктичних пустель. Накипні лишайники. Ломикамінь. Накипні лишайники. Ломикамінь. Полярний мак. Сніговий жовтець

Номер слайду 4

Тварини зони арктичних пустель. Білий ведмідь. Песець. Олень карибу. Полярна сова

Номер слайду 5

Зона тундри. Ту́ндра — природна зона, розташована широкою смугою (від декількох десятків до 1000 км) на північ від зони лісів на територіях з вічною мерзлотою, не затоплених морськими та річковими водами. Розташована уздовж узбережжя Євразії та Північної Америки, включно з Гренландією; зустрічається в горах тайги. Обмаль тепла влітку, довга зима з сильними вітрами і нерівномірним розподілом снігового покриву, мерзлота — все це лімітує життєдіяльність біоти. Флора тундр бідна, але склад співтовариств різноманітний. Характерні види: полярні берізки та верби, чагарники — лохина, брусниця, вороніка, багно, деякі види злаків, осок, пухівок, мохи, лишайники. Фауна її складається з таких видів, як  песець, лемінги, деякі полівки, біла сова ,довгохвостий ховрах, камчатський бабак, північна пискуха.

Номер слайду 6

Рослини зони тундри. Полярна верба. Мохи та лишайники. Вороніка. Брусниця

Номер слайду 7

Північна піскуха. Камчатський бабак. Тварини зони тундри. Лемінги

Номер слайду 8

Зона тайги. Тайга  — біом хвойних лісів помірного та частково субарктичного поясу Північної півкулі. Тайга займає більшу частину Канади, Швеції, Фінляндії, Норвегії та Росії (особливо Сибіру), частину Аляски, північно-східного Китаю, на крайній півночі Монголії та основну територію штатів Орегон та Вашингтон (США) і Шотландії. Біому тайги притаманний різко континентальний клімат з дуже значними температурними перепадами між літом та зимою; загалом, після зони арктичних пустель та тундри, це найхолодніший біом на Землі. Ліси тайгового типу переважно складені хвойними породами, серед яких домінують модрина, ялина, сосна та ялиця,береза, осика, верба та горобина. Тайга є притулком великої кількості травоїдних ссавців та гризунів. Виходячи з особливостей клімату, дієта хижаків не дуже ефективна для накопичення енергії, і більшість енергії в харчових пірамідах втрачається між трофічними рівнями. В цих умовах основним харчовим ресурсом для хижих птахів (сови, орли, орлани) та невеликих наземних хижаків (лисиця, представники родини куницевих), є гризуни. Великі хижаки, такі як рись , амурський тигр та леопард полюють на копитних, насамперед кабанів. 

Номер слайду 9

Рослини зони тайги. Модрина. Ялиця. Осика. Горобина

Номер слайду 10

Тварини зони тайги. Бурий ведмідь. Амурський тигр. Орлан. Дикий кабан

Номер слайду 11

Зона мішаних лісів Зони мішаних і широколистих лісів найбільш поширені в західній частині Євразії. Тут в умовах значного зволоження на дерново-підзолистих ґрунтах ростуть ялиново-дубові та сосново-дубові ліси, в Західному Сибіру – хвойні і березово-осикові ліси. Далі на схід мішані ліси зникають і з'являються знову тільки на узбережжі Тихого океану. Широколисті ліси сформовані, переважно, з дуба та бука, а також із граба, клена, липи. У зоні мішаних лісів різноманітний тваринний світ. Тут водяться травоїдні звірі: зубр, лось, олень благородний, козуля, заєць, миші. Хижі — вовк, лисиця, рись, тхір чорний, куниця лісова. Є також і всеїдні — дика свиня, борсук, білка, їжак.

Номер слайду 12

Мішаний ліс

Номер слайду 13

Тварини зони мішаних лісів. Козуля. Зубр. Барсук. Куниця

Номер слайду 14

Лісосте́п — перехідна природна зона Північної півкулі між зонами мішаних лісів та степу, на якій чергуються ділянки лісу і степу. У Євразії лісостепи протягуються суцільною смугою із заходу на схід від східних передгір'їв Карпат до Алтаю. У Північній Америці лісостепу простягаються з півночі на південь, через Великі рівнини, до 38 ° пн.ш. Клімат лісостепу помірний, зазвичай з помірно жарким літом і помірно прохолодною зимою. Випаровування трохи переважає над опадами. Лісостеп при русі на південь поступово містить все менше дерев і все більше степових ділянок, клімат стає спекотніше, опадів — менше, і лісостеп переходить в степ. При русі на північ відбуваються зворотні процеси, опадів стає більше, клімат — прохолодніше, і лісостеп переходить в лісову зону. Дерева які можна побачити: дика груша, дуб, осика, бук,вільха, граб, клен, липа. Тварини: лось, куниця, лісний кіт, білка, ховрак, миші, зайці, вовки, лисиці. Зона лісостепу

Номер слайду 15

Рослини зони лісостепу. Вільха. Граб. Ковила

Номер слайду 16

Тварини зони лісостепу. Лось. Кіт лісовий. Ховрах

Номер слайду 17

Зона степу. Під степом розуміють природну зону , поширену в таких поясах, як помірний і субтропічний . Особливістю даної місцевості є відсутність дерев. Це пов’язано з кліматом ландшафтного комплексу. В степах випадає мало опадів (близько 250-500 мм в рік), що унеможливлює повноцінний розвиток деревної рослинності. У більшості випадків природні зони знаходяться всередині материків. Для степів типовими є трав'яні угруповання, в складі яких переважають ксерофіти, зокрема в євразійському степу ковили, типчаки, житняки, келерії, тонконоги, з домішкою кореневищних злаків та посухостійкого різнотрав'я на чорноземних і каштанових ґрунтах. Характерними представниками степової фауни є дрібні гризуни: ховрахи, хом'яки, миші, полівки, тушканчики. Зрідка зустрічається великий гризун байбак. На гризунів полюють хижі звірі: тхір, лисиця, вовк, із птахів – степовий орел, боривітер малий і великий, лунь.

Номер слайду 18

Рослини зони степу. Тонконіг. Житняк. Типчак. Келерія

Номер слайду 19

Тварини зони степу. Тушканчик. Степовий орел. Лисиця. Гадюка степова

Номер слайду 20

Зона пустель та напівпустель. Поширена в помірному, субтропічному й тропічному поясах. Рослинний покрив напівпустель сильно розріджений. Представлений багаторічними ксерофітними травами, злаками, солянками і полином, ефемерами і ефемероїдами. В Америці панують сукуленти, в Австралії та Африці зарості чагарників, низькорослі дерева: пальма, баобаб, акація. Рослинність пустель не утворює зімкнутого покриву. Переважно представлена ​​галофітами і ксерофітами, ендеміками, ефемерами і ефемероїдами. В Азії зустрічаються піщана акація, білий саксаул, Черкез, ефедра, чагарники. В Африці і Америці багато сукулентів: опунцій, кактус і юк. На глинах виростають полин, саксаул. l. Тваринний світ напівпустель представлений гризунами, зайцями, плазунами, копитними (безоаровий козел, антилопи, муфлон, кулан). Можна зустріти таких дрібних хижаків як шакал, каракали, гієн, степову кішку, лисицю. Тут мешкає багато птахів, павукоподібних і комах. Тварини пустель можуть довго обходитися без води, швидко бігають. Представники: верблюд, гризуни, плазуни, антилопи, джейран, газелі, лисиця-фенек, гієни, вовк, шакали, койот, каракал. Зустрічається багато комах і павукоподібних.

Номер слайду 21

Рослини пустель та напівпустель. Кактус. Баобаб. Саксаул. Фінікова пальма

Номер слайду 22

Тварини пустель та напівпустель. Антилопа. Лисиця фенек. Верблюд. Гієна

Номер слайду 23

Савани. Савани, або рідколісся, являють собою великі території, що знаходяться в субекваторіальному поясі. Природні зони поширені на всіх материках, крім Антарктиди. Савани поширені в Африці, особливо на сході, Південній (льяноси, кампоси) і Центральній Америці, Південно-Східній Азії, Австралії, Індії. У трав'яному покриві савани переважають злаки (заввишки до 3-5 метрів). Деревна рослинність саван представлена баобабами, евкаліптами, акаціями, пальмами тощо. Тварини пристосовані до посухи, характерні міграції птахів і кочівлі великих травоїдних тварин: антилоп, зебр. За стадами кочують хижаки: леви, гепарди, шакали, гієни.

Номер слайду 24

Рослини саван Слонова трава. Евкаліпт. Парасолькова акація

Номер слайду 25

Тварини саван. Зебра. Жираф. Гепард. Носоріг

Номер слайду 26

Зона вологих екваторіальних лісів. Вологі екваторіальні ліси ростуть в екваторіальному кліматичному поясі, утворюючи три окремі масиви — в Південній Америці (сельваси), Африці, Азії. Ця природна зона вирізняється найбільшою на земній кулі видовою різноманітністю царства рослин і багатим тваринним світом. Дерева ростуть кількома ярусами. Гілки і стовбури дерев перевиті ліанами — рослинами з гнучким, витким дуже довгим (іноді понад 100 м) стеблом. На них, а також стовбурах і гілках дерев, оселяються рослини-паразити та епіфіти. Фауна цього регіону характеризується дивовижним багатством. Велика частина видів пристосована до способу життя на деревах. Різноманітність комах вражає. Різноманітні представники приматів, які споживають листову масу і плоди рослин: шимпанзе, мавпи, гібони, орангутанги. На деревах живуть види, що належать сімейству віверових: мангусти, генети. Котячі хижаки представлені леопардом (звичайним і димчастим), а Південній Америці ягуаром. У наземній частині лісу мешкають численні дрібні копитні. Басейн Конго – ареал проживання окапі – низькорослого родича жирафа. Багато дрібних і середніх птахів: папуг, туканів, колібрі, що харчуються нектаром, представників горобиних.

Номер слайду 27

Вологі екваторіальні ліси

Номер слайду 28

Тварини зони вологих екваторіальних лісів. Тукан. ОкапіЛінивець. Шимпанзе

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маслюк Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
11262
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку