Презентація "Прислів'я та приказки"

Про матеріал
Українська література. 5 клас. Тема "Усна народна творчість. Прислів'я та приказки" .Презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель: Зейкан М. О. “Люди народжуються і вмирають, а прислів’я летять через цілі століття”. Г. Ф. Симоненко

Номер слайду 2

Тема. Прислів’я та приказки. Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 3

Мета:навчальна – сприяти засвоєнню поняття прислів’я та приказки;розвивальна – розвивати навички виразного осмисленого читання прислів’їв та приказок, пояснення їхнього змісту;виховна – виховувати шанобливе ставлення до мудрості нашого народу. Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 4

Прислів’я-короткий влучний образний народний вислів з повчальним висновком. Вчитель: Зейкан М. О. Приказки - короткий влучний образний вислів, у якому на висновок тільки натякається.

Номер слайду 5

Спробуйте порівняти прислів’я та приказки. Не одежа красить людину, а добрі діла. Вчитель: Зейкан М. О. Не одежа красить людину. Слово не горобець, як вилетить – не спіймаєш. Слово не горобець…Слово – срібло, мовчання – золото. Мовчання – золото…

Номер слайду 6

Продовжте прислів’я. Гадюку як не грій, вона все одно вкусить. Вчитель: Зейкан М. О. Де багато господинь, там хата не метена. Злий плаче від заздрості,а добрий – від радості.

Номер слайду 7

Одяг краще новий, а друг – старий. Вчитель: Зейкан М. О. Дерево міцне корінням, людина – родом. На дерево дивись, як родить, а на людину – як робить.

Номер слайду 8

Тематика прислів’їв і приказок. Розум, наука. Працелюбство. Рідний дім, Батьківщина. Рідна мова. Мир і злагода. Моральні якості людини. Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 9

Правила виразного читання1. Прислів’я і приказки читаються повільно, щоб підкреслити значимість змісту.2. Головне слово виділяється логічним наголосом.3. Інтонація може бути спонукальна, розповідна, оклична. Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 10

Віднови прислів’я Срібло, слово, мовчання … Пізно, не, ніколи … Гори, перевернуть, роботящі… Своє, знає, всяка, гніздо … Пізнаються , в, біді… Хто, не минеться, сміється… Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 11

Продовжити прислів’я Дерево міцне корінням, людина… У своїй хаті й стіни … Дружба та братство – найбільше … Вік живи, вік … Сім раз відмір, один раз … Згода будує, незгода … На дерево дивись, як родить, а на людину … Так треба жити, щоб нікому зла …Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 12

Підсумок уроку Що таке прислів’я? Що таке приказки? Яка різниця між прислів’ям та приказкою? Що спільного між прислів’ям та приказкою? Назвати основні теми прислів’їв і приказок. Вчитель: Зейкан М. О.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Напишіть твір-мініатюру на одну з поданих тем :«Згода будує, а незгода руйнує»,«Зробив діло, гуляй сміло»Вчитель: Зейкан М. О.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
3477
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку